Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tts-pos-p1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
1.77 Mб
Скачать

5.3.4. Порівняння моделей технічних об’єктів і їх перетворення

Розглянуті в розд. 5.3.1 – 5.3.3 види моделей ТО можна порівняти між собою за детальністю представлення його реального зразка в системі координат ступінь абстрактності (СА) – число врахованих параметрів (ЧП) (рис. 5.5). Дана діаграма ілюструє співвідношення між видами моделей.

ТО може бути повністю визначений на стадії конкретного конструювання – створення КС – під час виявлення всіх якісних і кількісних конструктивних параметрів.

Наведена на рис. 5.5 діаграма дає лише загальну орієнтацію в процесі конструювання, оскільки визначення кількісної міри для такої величини, як ступінь абстрактності представляє певні труднощі. Перехід від моделі одного виду до іншого здійснюється шляхом абстрагування від ряду принципових або конструктивних параметрів ТО або навпаки – шляхом їх визначення. Оскільки кожен з таких параметрів може бути реалізований при різних варіантах ФС, ПС і КС, під час перетворень моделей можна отримати декілька прототипів.

Саме перетворення моделей ТО і є метою розв’язання більшості задач ІТ, у зв’язку з чим ТТС має особливо важливе значення для раціональної організації і підвищення ефективності конструювання.

Відношення мета – засіб

Ми вже розглядали вище дане відношення (див. розд. 5.3), яке відображує методику синтезу ТО, коли виходячи із формулювання поставленої мети шукають засоби її досягнення. На кожному етапі проектування ТО розглядається той чи інший пункт мети (яка, по суті, являє собою ТЗ), після чого ставиться питання про засіб (засоби): „Яким чином?”. В результаті, процес розробки можна представити сукупністю „кроків” мета – засіб, на кожному з яких засіб стає метою (для виконання тої чи іншої вимоги ТЗ задаються відповідні параметри ТО і проробляється відповідний вид його моделі - ФС, ПС або КС).

Основними „кроками” в процесі створення ТО є:

Мета Засіб

Зміна стану об’єкта впливу --------- ПП (ТП, ТпП, Ор)

ПП (ТП, ТпП, Ор) ---------------Впливи (В, Вз.вх, Вз.вих)

(В, Вз.вх, Вз.вих) -------------------------- Зовнішня функція (Ф)

Ф ----------------------------------------- Внутрішні функції {ф1, ф1,..., фn}

{ф1, ф1,..., фn} ------------------------- ФС

ФС --------------------------------------- Принципові елементи

Принципові елементи---------------- ПС

ПС --------------------------------------- Конструктивні елементи

Конструктивні елементи ------------ КС.

5.4. Межа технічних об’єктів

Межа ТО визначає його як функціональну, принципову і конструктивну одиницю. На межі ТО або поблизу неї розташовуються зовнішні принципові та конструктивні елементи, пов’язані із внутрішніми елементами ТО, а також з Л, ТС і НС.

5.5. Зовнішні системи та елементи, навколишнє середовище

технічних об’єктів

З рис. 5.1 слідує, що ТО може бути безпосередньо пов’язаним матеріальними, енергетичними або інформаційними потоками з множиною людей (Л) - робітників, операторів, наладчиків, слюсарів-ремонтників, електриків і т.д., які використовують, обслуговують або ремонтують даний ТО; множиною технічних систем (ТС), з якими ТО має загальні впливи бажаного (В, Вз.вх, Вз.вих) або небажаного (Вп, Вз.п.вх, Вз.п.вих) характеру; навколишнім середовищем (НС) - впливи температури, вологості, тиску, агресивних газів, вібрацій, шумів як з боку НС на ТО, так і навпаки.

Загальну множину впливів на ТО слід визначати на основі детального аналізу моделі відповідної СП з врахуванням реальних умов, в яких знаходиться ТО, а також його поточного стану. Необхідно також взяти до уваги і те, що один і той самий ТО може в різні моменти часу взаємодіяти з кількома СП як незалежно від результатів реалізації ТП, так і з врахуванням даних результатів (множина впливів може змінюватись під час функціонування ТО).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]