Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л№ 2овз (1 фак).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
343.04 Кб
Скачать

2.2.4. Пільги курсантам вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів.

Для курсантів вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, крім вищеназваних пільг, встановлено:

  • зарахування терміну навчання у військових навчальних закладах як строкової військової служби;

  • отримання канікулярної (зимової) відпустки тривалістю 14 календарних днів та щорічної основної (літньої) відпустки тривалістю 30 календарних днів.

  • збереження за курсантами, відрахованими з військового навчального закладу за станом здоров`я або сімейними обставинами, права на попереднє місце роботи (посаду) протягом 3 місяців з дня зарахування на військову службу (прибуття на навчання до військового навчального закладу).

  • Курсанти 3-го та наступних курсів, крім того, мають право :

  • проживати в гуртожитках, які розташовані на територіях вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів ВНЗ, а сімейні - в сімейних гуртожитках або з дозволу начальника вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу ВНЗ - на квартирах поза розташуванням навчального закладу, а в разі відсутності сімейного гуртожитку у розташуванні вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу ВНЗ одруженим курсантам виплачується грошова компенсація за місцем навчання за тимчасовий піднайом (найом) жилого приміщення поза розташуванням вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу ВНЗ в порядку і розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України;

  • звільнятися відповідно до розпорядку дня та перебувати поза розташуванням вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу ВНЗ після закінчення навчальних занять і обов'язкових годин самостійної роботи до початку занять наступного дня.

2.2.5. Пільги військовослужбовців-жінок.

Військовослужбовці-жінки користуються всіма пільгами, передбаченими законодавством України з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства. Ці пільги поширюються на батьків з числа військовослужбовців, які виховують дітей без матері (у разі її смерті, позбавлення батьківських прав, на час перебування у лікувальному закладі та в інших випадках відсутності материнського піклування про дітей).

Крім того, військовослужбовці-жінки мають окремі переваги у порівнянні з військовослужбовцями-чоловіками при проходженні служби щодо:

  • звільнення від несення гарнізонної, вартової та внутрішньої служби (окрім добового наряду в жіночому гуртожитку);

  • можливості носіння на службі цивільного одягу.

Звільнення з військової служби вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів з дитиною віком до чотирнадцяти років або дитиною-інвалідом, не допускається, крім випадків невиконання ними умов контракту. Якщо з'єднання, військова частина повністю ліквідується або у разі проведення організаційних заходів таким військовослужбовцям-жінкам надаються посади у своїх або за рішенням старшого командира в інших військових частинах.

Військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, в разі проведення організаційних заходів, внаслідок чого їх посади підлягають скороченню і немає можливості перемістити таких жінок на вакантні посади, до закінчення відпустки по догляду за дитиною утримуються поза штатом військової частини. Після закінчення відпустки по догляду за дитиною командир військової частини звільняє їх з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів.