Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л№ 2овз (1 фак).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
343.04 Кб
Скачать

3.5. Медичне забезпечення військовослужбовців.

Медичне забезпечення військовослужбовців та пільги в галузі охорони здоров’я.

Медичне забезпечення військовослужбовців здійснюється через систему військово-медичних закладів Міністерства оборони України. До них відносяться: медичні пункти, поліклініки, шпиталі, санаторії та будинки відпочинку

Пільги у галузі охорони здоров’я полягають у безкоштовному забезпеченні військовослужбовців медикаментами та іншими предметами і матеріалами медичного майна, в їх пільговому санаторно-курортному обслуговуванні, в наданні медичної допомоги деяким категоріям осіб офіцер­ського складу, звільнених у запас чи відставку і забезпеченні їх санаторно-курортним лікуванням за рахунок коштів Міністерства оборони України. Так, всі військовослужбовці забезпечуються безоплатною кваліфікованою медичною допомогою у військово-медичних установах. При відсутності за місцем служби військово-медичних установ, а також у невідкладних випадках, допомога військовослуж­бовцям надається у лікувально-профілактичних установах Міністерства охорони здоров’я за рахунок Міністерства оборони.

Медична допомога членам сімей військовослужбовців здійснюється на загальних засадах. У випадку неможливості надання допомоги в лікувально-профілактичних установах Міністерства охорони здоров’я , медична допомога надається у відповідних військово-медичних установах.

Члени сімей військовослужбовців, та осіб, звільнених у запас або у відставку, а також військовослужбовців, які загинули (померли), пропали безвісті, стали інвалідами під час проходження військової служби, або постраждали в полоні у ході бойових дій (війни) чи під час участі у міжнародних миротворчих операціях, якщо ці особи прослужили у Збройних Силах України не менш як 20 календарних років, мають право на медичне обслуговування у закладах Міністерства оборони

Офіцери, прапорщики, мічмани, військовослужбовці, що вступили на військову службу за контрактом і члени їх сімей мають право на санаторно-курортне лікування, їм передбачені путівки з оплатою 25% вартості на військово­службовця і 50% — на членів їх сімей. Члени сімей військовослужбовців, що прослужили 20 років і більше, і знаходились в запасі або у відставці та помер­ли, за путівки сплачують 25% їх вартості.

Працівники Збройних Сил України сплачують 30% вартості путівок, а для військо­вослужбовців строкової служби та курсантів при наявності медичних показань путівки надаються безкоштовно.

При влаштуванні дітей військовослужбовців і офіцерів запасу або у від­ставці від 5 до 14 років у військові санаторії сплачують 50% вартості путівок.

Учасникам бойових дій надається право на:

  • користування при виході на пенсію чи зміні місця роботи поліклініками і шпиталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи;

  • першочергове безоплатне протезування (крім дорогоцінних металів), безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

  • безоплатне щорічне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, а також компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування;

  • щорічне медичне обстеження;

  • першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках;

  • виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати.

Учасники війни на відміну від учасників бойових дій забезпечуються санаторно-курортним лікуванням — один раз на 2 роки, а також компенсацією за самостійне курорт­не лікування.

Особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною, крім того мають право на першочергове одержання безоплатної путівки у санаторій, а члени їх сімей — 25% їх вартості, а також безоплатний проїзд до місця лікування.