Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л№ 2овз (1 фак).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
343.04 Кб
Скачать

3.6. Торгово-побутове забезпечення військовослужбовців, як один із видів матеріального забезпечення

Торгово-побутове обслуговування військових частин має на меті надати військовослужбовцям можливість придбати (купити), за місцем служби необхідні їм споживчі товари, користуватись послугами підприємств громадського харчування та побутового обслуговування.

Забезпечують торгово-побутове обслуговування, як правило, військторги.

Систему військової торгівлі складають відповідні державні підприємства, які мають розгалужену мережу відокремлених структурних підрозділів. Так, у військовій частині, гарнізоні, на береговій базі з’єднання кораблів, військово-морській базі можуть функціонувати: продовольчі і промтоварні магазини, солдатські (матроські) магазини, лавки, кіоски, їдальні, кафе і буфети, солдатські (матроські, курсантські) чайні, комбінати побутового обслуговування, ательє, майстерні шиття та ремонту одягу та взуття, перукарні, фотоательє тощо.

Використовуються також автолавки і плавмагазини для виїзду на місця.

3.7 Державне обов’язкове особисте страхування військовослужбовців.

Державне обов’язкове особисте страхування базується на соціальних (конституційних) правах особи, однак щодо військовослужбовців має свої особливості.

Військовослужбовці та військовозобов’язані, призвані на збори, підляга­ють обов’язковому особистому страхуванню на випадок загибелі або смерті, в розмірі 100-кратного мінімального прожиткового рівня населення України на час загибелі або смерті, а також, у разі поранення (контузії, травми або каліцтва), одержаних у період проходження служби, у розмірі, що залежить від ступеня втрати працездатності, що визначається у відсотковому відношенні від загальної суми страхування на випадок загибелі або смерті.

2.4.

Пенсії і допомоги як соціально-правовий захист.

25 хв.

Пенсійне законодавство військовослужбовців, це один з видів реалізації соціального захисту військовослужбовців звільнених із військової служби у запас чи відставку; при втраті працездатності під час проходження військової служби, а також виплата пенсії у разі загибелі, смерті військовослужбовця членам його сім’ї.

4.1. Загальні положення про пенсії і допомоги військовослужбовцям та членам їх, сімей.

Виконання військового обов’язку пов’язано з подоланням деяких труднощів, побутових незручностей, вимагає від громадян великої моральної та фізичної напруженості.

В

Пенсійне забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей – це важлива форма реалізації гарантованого Конституцією України права громадян на матеріальне забезпечення в старості, у випадках хвороби, повної або часткової втрати працездатності, а також втрати годувальника.

раховуючи специфічний характер самої служби, уряд піклується про воїнів, членів їх сімей, створює їм необхідні матеріально-побутові умови і після звільнення з рядів Збройних сил та інших військових формувань, в тому числі за рахунок виплати державних пенсій та допомоги.

Пенсія розглядається як основне джерело засобів життя, матеріального забезпечення військовослужбовця, звільненого із лав Збройних Сил, або членів його сім’ї.

Допомога призначена для здійснення разової або іншої тимчасової матеріальної допомоги цим особам. Пенсійне забезпечення здебільшого обумовлено зниженням працездатності, її частковою або повною втратою. Умови і характер пенсійного забезпечення різних категорій військовослужбовців не можуть бути однаковими. Так, генерали, адмірали, офіцери, прапорщики й мічмани, а також військовослужбовці військової служби за контрактом, знаходяться на військовій службі тривалі строки. Однак виконання військових обов’язків може бути найбільш ефективним лише в певних вікових проміжках, по досягненню яких починається зниження трудової енергії та активності. Тому для таких військовослужбовців законодавством встановлюється граничний вік знаходження на військовій службі, по досягненню якого вони підлягають звільненню зі Збройних Сил.

Граничний вік перебування на військовій службі звичайно, нижчий за той, який встановлено для призначення пенсій за віком для всіх інших громадян. Щоб вони, ці особи, не відчували матеріальних ускладнень і не опинялися після служби без засобів для існування, для них встановлено спеціальний вид пенсій - пенсія за вислугу років. Що стосується військовослужбовців, які перебувають на службі незначні строки, то вони звільняються в такому віці, коли є ще повністю працездатними, мають можливість набути необхідну спеціальність, наполегливо і плідно працювати. Тому, наприклад, для військовослужбовців строкової служби такий вид пенсій “за вислугу років“ не передбачається. Якщо вони виявляться непрацездатними й одержали інвалідність, то будуть забезпечуватися пенсією у зв’язку з отриманням інвалідності.

Вирішення питань про пенсії та допомогу військовослужбовцям, їх сім’ям здійснюється в першу чергу на основі загальних принципів пенсійного забезпечення громадян. Так, для призначення пенсій військовослужбовцям, як і всім громадянам, необхідна наявність стажу роботи, досягнення відповідного віку чи втрата працездатності, для встановлення пенсій сім’ям військовослужбовців – факт перебування на утриманні, смерть годувальника. В той же час у зв’язку зі специфічним характером військової служби або виконання військового обов’язку в іншій формі пенсійне забезпечення військовослужбовців, їх сімей має свої особливості, що проявляються у встановленні соціальних видів пенсій, умовах і порядку їх призначення та виплати в певному розмірі.

Відповідно і правова регламентація цих питань знаходить відображення як в загальному законодавстві про пенсійне забезпечення громадян, так і в спеціальних нормативних актах про пенсії та допомоги військовослужбовцям, членам їх сімей.

Система пенсійного забезпечення згідно чинному законодавству в сучасних умовах встановлена по відношенню до складу військовослужбовців, з урахуванням конкретного характеру служби окремих категорій військовослужбовців, їх службово-посадового стану.

Прийнято розрізняти дві групи пенсій:

  • пенсії військовослужбовців строкової служби і членам їх, сімей;

  • пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам (мічманам), військовослужбовцям за контрактом та членам їх сімей .

Для військовослужбовців строкової служби передбачена пенсія в разі повної або часткової втрати працездатності – пенсія по інвалідності, а для членів їх, сімей - пенсія по випадку втрати годувальника (смерті військовослужбовця). Пенсійне забезпечення цих категорій громадян здійснюється в основному по нормам і на загальних умовах з робітниками і службовцями. Виплата пенсій здійснюється із державного бюджету по лінії органів соціального забезпечення. Для генералів, адміралів, інших осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів, військовослужбовців служби за контрактом встановлені законодавством певні види пенсій.