Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л№ 2овз (1 фак).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
343.04 Кб
Скачать

Розміри пенсій військовослужбовців

  • військовослужбовцям, які мають вислугу 20 років (крім звільнених у відставку за віком або станом здоров’я), - 50 відсотків відповідних сум грошового забезпечення, а тим, які мають вислугу більше 20 років, крім того, 3 відсотки відповідних сум грошового забезпечення за кожний рік вислуги понад 20 років;

  • військовослужбовців, звільненим у відставку за віком або станом здоров’я, які мають вислугу 20 років, - 55 відсотків відповідних сум грошового забезпечення, а тим, які мають вислугу більше 20 років, крім того, 3 відсотки відповідних сум грошового забезпечення за кожний рік вислуги понад 20 років.

Пенсії за вислугу років з врахуванням трудового стажу призначаються військовослужбовцям у розмірі: за загальний трудовий стаж 25 календарних років - 50 відсотків і за кожний рік стажу понад 25 років - 1 відсоток відповідних сум грошового забезпечення.

Пенсії військовослужбовцям за вислугу років, в залежності від підстав, що зазначені у законодавстві, можуть збільшуватись та підвищуватись.

При наявності двох і більше підстав для зарахування до вислуги строків служби для призначення пенсії на пільгових умовах одного й того ж періоду служби вислуга обчислюється за тією підставою, що дає найбільші пільги.

Вислуга років служби для призначення пенсій військовослужбовцям обчислюється з дня зарахування їх на військову службу по день звільнення з військової служби.

4.2.2. Пенсії по інвалідності

Право на пенсію по інвалідності мають військовослужбовці, які стали інвалідами, якщо інвалідність настала в період проходження ними військової служби або не пізніше трьох місяців після звільнення з військової служби, або якщо інвалідність настала пізніше цього строку, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, одержаних у період проходження служби, або під час перебування в полоні в період Великої Вітчизняної війни .

Зазначена категорія військовослужбовців набуває право на пенсію по інвалідності незалежно від тривалості військової служби і часу, що минув із дня звільнення з військової служби до дня звернення за пенсією, а також від того, чи мали місце перерви в інвалідності.

Групи та причини інвалідності, а також час їх настання встановлюються медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК), які дають на підставі Положення про них, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 83 від 22 лютого 1992 року.

Залежно від ступеню втрати працездатності інваліди поділяються на три групи.

Залежно від групи та причини інвалідності пенсії по інвалідності військовослужбовцям нараховуються в таких розмірах:

- військовослужбовцям, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, захворювання одержаних при захисті Батьківщини, виконанні інших обов’язків військової служби, або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, в партизанських загонах і з’єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових ділянках залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період Великої Вітчизняної війни, або з участю у бойових діях у мирний час, з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, а також іншим особам, які зазначені у пунктах 1-6 статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”:

  1. інвалідам І групи - 100% відповідних сум грошового забезпечення;

  2. інвалідам II групи - 80 % відповідних сум грошового забезпечення;

  3. інвалідам III групи - 60 % відповідних сум грошового забезпечення;

- військовослужбовцям, які стали інвалідами внаслідок каліцтва, одержаного в результаті нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням військової служби:

  1. інвалідам І групи - 70 % відповідних сум грошового забезпечення;

  2. інвалідам II групи - 60 % відповідних сум грошового забезпечення;

  3. інвалідам III групи - 40 % відповідних сум грошового забезпечення.

Пенсії по інвалідності військовослужбовцям призначаються на весь час інвалідності, встановленої МСЕК, а інвалідам - чоловікам старше 60 років і жінкам старше 55 років - довічно. Повторний огляд цих інвалідів проводиться лише за їх заявою.

В разі визнання пенсіонера, котрий не досяг пенсійного віку, працездатним пенсія виплачується йому до кінця місяця, в якому його визнано працездатним, але не довше, ніж до дня, по який встановлено інвалідність.

Із зміною групи інвалідності, що настала після призначення пенсії, відповідно змінюється і розмір пенсії. При цьому, якщо стан здоров’я у інваліда війни погіршується у зв’язку із загальним захворюванням, пенсія перераховується за новою групою інвалідності із збереженням її причини. В разі порушення інвалідом строку повторного огляду у МСЕК виплата йому пенсії зупиняється, а при визнанні його знову інвалідом - поновлюється з дня зупинення, але не більш, як за один місяць до дня повторного огляду. В разі порушення інвалідом строку повторного огляду з поважної причини (наприклад, у зв’язку з хворобою, вимушеною відсутністю за місцем проживання) - виплата йому пенсії поновлюється з дня зупинення, але не більш, як за три роки до дня повторного огляду, якщо МСЕК визнає його за цей період інвалідом. При цьому, якщо при повторному огляді інваліду встановлено іншу групу інвалідності пенсія за зазначений час виплачується за попередньою групою інвалідності.