Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Суїцид як жахливе суспільне лихо, вивчення проб....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
188.42 Кб
Скачать

6.2) Профілактика самогубств серед співробітників органів внутрішніх справ.

Робота по попередженню суїцидальних подій проводиться в загальній системі заходів профілактики надзвичайних подій і травматизму співробітників ОВС, а також в системі психопрофілактики.

Трудність проблеми, що розглядається, особливо її профілактичного напряму, пов'язана з відсутністю специфічності суїцидальних виявів. Немає такої людини, яка по своїх індивідуальних якостях обов'язково повинна покінчити життя самогубством, немає такої ситуації, а також психопатологічних порушень, які неодмінно привели б людину до суїциду.

Практичне рішення проблеми профілактики суїцидальної поведінки серед співробітників органів внутрішніх справ можливо лише на основі комплексного підходу, забезпечуючого знання особи суїцидента, особливостей мікросоціального клімату у формальній і неформальній сферах спілкування, а також професійного, матеріального і побутового статусів.

Основною ціллю даної роботи повинне бути запобігання самій можливості появи суїцидальних переживань, своєчасне розпізнавання станів, несучих потенційну загрозу суїциду і, більш того, на ліквідацію умов, що їх породжують.

Вищеназвані задачі можуть з успіхом бути вирішені тільки при проведенні комплексу психопрофілактичних і психогігієнічних заходів.

Під психогігієною мається на увазі проведення комплексу заходів по збереженню і зміцненню психічного здоров'я, забезпечуючих якнайкращі умови для психічної діяльності людини. При проведенні психогігієнічних заходів необхідно враховувати вплив на психіку людини (здорової і хворої) умов зовнішнього середовища: соціальних, виробничих (службових) і побутових чинників.

Психопрофілактика розробляє систему заходів, провідних до зниження нервово-психічної захворюваності і сприяє упровадженню їх в практичну діяльність. Методи психопрофілактики включають вивчення динаміки нервово-психічного стану співробітника під час трудової діяльності, а також в побутових умовах.

Робота по збереженню нервово-психічного стану здоров'я співробітників ОВС вимагає безперервного, щоденного вивчення індивідуальних особливостей кожного співробітника, його виконавської дисципліни, успіхів в освоєнні передових форм і методів роботи, настрою, а також сімейно-побутової сторони життя. Це у свою чергу вимагає від керівників органів внутрішніх справ, учбових закладів, працівників кадрового апарату і медичних установ МВС України постійного вдосконалення знань в області психогігієни і психопрофілактики.

Профілактика суїцидальної поведінки серед співробітників органів внутрішніх справ під час проходження служби здійснюється по наступних напрямах:

1. Проведення заходів щодо усунення причин і умов, сприяючих виникненню станів соціально-психологічної дезадаптації, що приводить до розвитку суїцидальної поведінки. Розвиток особи співробітника, формування у нього психологічної стійкості до різного роду стресовим ситуаціям. Здійснення роботи по об'єднанню службового колективу.

2. Своєчасне виявлення суїцидальних тенденцій і дій у співробітників, які знаходяться в стані соціально-психологічної дезадаптації або в пресуїцидальному періоді.

Особливо повинні насторожувати суїцидальні думки, натяки, вислови. Поява ж постійних ідей самогубства, суїцидальних висловів і спроб, прямі або символічні «прощання», збуджена поведінка або «зловісний» спокій, нерідко не властива раніше зібраність – показник гострої суїцидальної кризи, загрозливої життю. Зафіксувати наявність таких висловів іноді вельми скрутно, про них, як правило, знають найближчі люди, на очах яких розвивається конфлікт в пресуїцидальний період, і які не завжди повідомляють про них на роботу або до медичних установ.

Профілактика суїцидальної поведінки серед співробітників органів внутрішніх справ вимагає проведення комплексу сумісних заходів щодо професійного відбору і орієнтації кандидатів на службу; виявленню співробітників з нервово-психічними розладами і станами психоемоційної напруги; своєчасному скасуванню пресуїцидальних станів, а також проведенню психогігієнічних і реабілітаційних заходів по збереженню і зміцненню психічного здоров'я особового складу.