Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Суїцид як жахливе суспільне лихо, вивчення проб....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
188.42 Кб
Скачать

2. Види чинників, що впливають на явище суїциду в різний час та в різних країнах

Фахівці налічують велику кількість чинників, що мають відношення до суїцидальних спроб.

Найважливішими для розуміння самогубства є соціальні, соціально-психологічні і психологічні причини, що руйнують особу людини, його «я». Політичні, економічні і культурні умови, що історично склалися, в суспільстві, як показують численні дослідження, в істотній мірі впливають на криву зростання самогубств.

Безпосередні причини, що штовхнули людину на відмову від життя, як правило, тісно є пов'язаними з його найближчим оточенням – сім'єю, батьками, друзями.

Важливий момент, пов'язаний з проблемою самогубства – це тимчасова перспектива. Пошук причин суїциду нерідко приводить в минуле людини або суспільства, в якому він живе, а невизначеність або безвихідність майбутнього часто явна ознака або причина прагнення до самознищення.

Добровільне принесення себе в жертву богам в ім'я суспільних інтересів в старовині існувало практично у всіх народів. В голодні роки старі і діти ради збереження життя роду позбавляли життя себе; нерідко жертви приносилися ради припинення воєн, епідемій, стихійних лих.

Певну частку суспільно регламентованих самогубств складали добровільні відходи з життя після смерті «повелителя» – дружини і слуги правителів і інших високопоставлених осіб були зобов'язані розділити долю пана і відправитися услід в потойбічний світ.

Самогубства в країнах світу були свідоцтвом справжньої любові до чоловіка і доказом їх вірності. В Індії звичай сати – самоспалення вдови разом з тілом чоловіка аж до XIX століття був не просто зразком для наслідування, але і обов'язковим ритуалом. Самогубство в історії суспільства було також одним із способів виразу гніву, протесту проти образи, засобом відновлення своєї честі. До цих пір в деяких африканських племенах збереглася така дивна, на наш погляд, форма захисту своєї гідності: людина, якій завдано образи, повинна по звичаю племені підійнятися на високе дерево і, публічно виливши свій гнів на кривдника, кинутися вниз головою.

В Японії, де влада ієрархічного підкорення була доведена до межі, у багатьох випадках, самогубство було єдиною можливістю виразу протесту людей, що стояли на низьких ступенях ієрархічних сходів.

2.1) Релігійний чинник

Одним з найсильніших соціальних чинників, визначальних рівень самогубств і безпосередньо зв'язуючих минулий і теперішній час в житті суспільства, є релігія. Іслам строго засуджував самовільне позбавлення себе життя, і до цих пір це явище практично не зустрічається в країнах, що сповідують мусульманську релігію. В іудаїзмі також підкреслювалося цінність життя для Бога, і тому заради збереження життя правовірним євреям дозволялося переступати всі релігійні закони, за винятком відмови від бога, вбивства і кровозмішення.

Християнство після хвилі самогубств перших християн-мучеників, прагнучих таким чином щонайшвидше з'явитися перед лицем всевишнього, також досить скоро наклало заборону на добровільний відхід з життя. Спроби уникнути страждань, посланих богом, оголошувалися теоретиками християнства, зокрема св. Августином, гріхом (оскільки порушується заповідь «не убий»), який позбавляє самовбивцю прощення і порятунку в іншому житті. Самовбивцям відмовлялося в християнському похованні, вони каралися ганебним похованням на перехрестях доріг, зовні кладовища, а в правовому плані - сім'я самовбивці позбавлялася законного спадку. Люди ж, що вчинили невдалу спробу суїциду, піддавалися каторжним роботам як за вбивство.

Тому однією з головних причин найнижчого рівня самогубств в даний час в Італії, Іспанії і низці латиноамериканських країн є величезний вплив в цих країнах католицизму.

Такі східні релігії, як брахманізм і буддизм, наступники доктрини: все, що прив'язує людину до життя, є стражданнями, спокійно відносячи до зречення від плоті. І самоспалення ченців-буддистів, як акт протесту проти воєн і інших варварств сучасної цивілізації цілком укладається в рамки релігійних норм. Втім, масові релігійні самогубства робилися і в Україні, наприклад, при державних нововведеннях і реформах; прикладом тому – численні самогубства як протест проти політики, що проводиться Петром I.

Сучасними дослідниками встановлено, що в цілому в державах, де вплив релігії слабший і релігійні норми пов'язані з самогубством, відсоток суїцидальних дій вище.