Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхові послуги тема 8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать

Тема 8. Сiльськогосподарське страхування

1. Обов'язкове страхування врожаю сiльськогосподарських культур та багаторiчних насаджень державними сiльськогосподарськими пiдприємствами, врожаю зернових культур та цукрових бурякiв сiльськогосподарськими пiдприємствами вcix форм власностi.

2. Обов'язкове страхування деяких видiв тварин.

3. Правила добровiльного страхування майна сiльськогосподарських пiдприємств, орендарiв, селянських (фермерських господарств).

4. Добровільне страхування тварин, що належать сiльгоспвиробникам та приватним особам.

  1. Обов'язкове страхування врожаю сiльськогосподарських культур та багаторiчних насаджень державними сiльськогосподарськими пiдприємствами, врожаю зернових культур та цукрових бурякiв сiльськогосподарськими пiдприємствами вcix форм власностi

Порядок та умови здiйснення такого виду страхування визначенi Постановою Кабiнету MiHicmpie України вiд 11 липня 2002 року за М 1000 "Про затвердження Порядку та правил проведення обов'язкового страхування врожаю сiльськогосподарськux культур i багаторiчнux насаджень державними сiльськогосподарськuми пiдприемствами, врожаю зерновux культур та цукровux бурякiв сiльськогосподарськuми пiдприемствами ecix форм власносmi".

Обов'язкове страхування врожаю сільськогосподарських культур і багаторiчних насаджень державними сiльськогосподарськими пiдприємствами, врожаю зернових культур і цукрових бурякiв сільськогосподарським пiдприємствами вcix форм власностi (далi - обов'язкове страхування) проводиться з метою гарантуваnnя економiчної та продовольчої безпекu держави, створення спрuятлuвux умов для розвuтку аграрnого сектора економіки, захuсту inтересiв сiльськогосподарськux пiдпрuємств.

Сvб' єкти обов' язкового страхvвання:

  • страхувальники - державнi сiльськогосподарськi пiдприємства щодо врожаю сiльськогосподарських культур i багаторiчних насаджень та сiльськогосподарськi підприємства вcix форм власностi щодо врожаю зернових культур та цукрових бурякiв;

  • страховики - юридичнi особи- резиденти України, які отримали в установленому порядку лiцензiю на проведення цього виду обов'язкового страхування.

Об'єктом обов'язкового страхування є майновi iнтереси, що не суперечать законодавству і пов'язанi з неотриманням або недоотриманням врожаю сільськогосподарських культур і багаторiчних насаджень державними сільськогосподарськими пiдприємствами, зернових культур i цукрових бурякiв ­сiльськогосподарськими пiдприємствами вcix форм власностi.

До страховux рuзuкiв, на випадок яких проводиться обов'язкове страхування, належать град, пожежа, вимерзання, ураган, буря, злuва, зсув, повiнь, сель, посуха, повне раптове знuщення посiвiв карантинними шкiднuкамu.

Не пiдлягае обов'язковому страхуванню врожай:

  1. природних сінокосів і пасовищ;

  2. сiльськогосподарських культур, що посiянi на зелене добриво;

  3. сільськогосподарських культур, що висівалися понад три роки і жодного разу сільськогосподарські підприємства не одержали врожаю;

  4. пiдпокривних та безпокривних багаторiчних трав;

  5. посiвiв, та багаторiчних насаджень плодоносного віку, якi не розмiщенiв зонi офiцiйного землевпорядкування.

Страхова оцінка обов'язкового страхування врожаю сiльськогосподарських культур визначаеться в розмiрi вартості врожаю, яка обчислюеться шляхом множення середньої врожайностi з 1 га за останні п'ять років, за даними облiку страхувальника, на цiну 1 ц продукцii, що склалася за минулий piк (або за згодою сторін на заставну цiну цього виду продукцii, визначену в установленому порядку), та на фактичну площу, з якої збиратиметься врожай.

Страхова оцінка обов'язкового страхування врожаю багаторічних насаджень визначається аналогічно з урахуванням площі, зайнятої під насадження в тому самому роцi, що й збирання врожаю. За умови чіткої перiодичностi плодоношения багаторiчних насаджень середня врожайність визначається за показниками п'яти pоків, у яких плодоношення насаджень вiдповiдає року страхування. У разi коли страхувальник протягом п'яти років вирощує культуру менше ніж три роки, у розрахунок вартості врожаю береться планова врожайність на поточний piк, але не вища нiж середня врожайнiсть у районi за останнiй piк.

Страхова сума не може перевищувати 70 % розрахованої страхової оцiнки врожаю.

Розмiр страхового платежу, який підлягає внесенню за договором обов'язкового страхування, визначається шляхом множення страхової суми на страховий тариф та відсоток страхового покриття. У разi безперервного страхування врожаю сiльськогосподарських культур i багаторiчних насаджень та неотримання страхового відшкодування протягом двох років страхувальник має право на зменшення розмiру страхового тарифу до 10 %.

Страховий платіж перераховується на розрахунковий рахунок страховика (або внесений готівкою в його касу) у повному обсязi чи двома частинами. Платiж у повному обсязі чи першої частини в розмiрi 50 % визначеної суми повинен бути внесений протягом погодженого термiну з дати укладення договору обов'язкового страхування, другої - не пiзнiше нiж за три мiсяцi пiсля набрання чинностi договору.

Договiр обов'язкового страхування врожаю сільськогосподарських культур