Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхові послуги тема 8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать

I багаторiчних насаджень укладається:

а) iз страхування посiвiв однорiчних сільськогосподарських культур, багаторiчних

культур, що дають урожай у piк посiву (садiння), а також культур у розсадниках – не пiзнiше нiж термін закінчення посiву (садiння) цих культур у регіоні;

б) iз страхування врожаю багаторiчних культур, крім тих, що дають урожай у piк посiву (садiння), а також iз страхування розсадникiв - не пiзнiше нiж термін початку вiдповiдальностi страховика (щодо садiв i ягiдникiв - до оформлення бутонiв, виноградникiв - до моменту викидання суцвiття, багаторiчних сiяних трав ­до входу їх у зиму, iнших багаторiчних культур i розсадникiв - до появи весняних гонів);

в) із страхування сіяних культур, посіяних у парниках і теплицях, - до появи сходів, а посадкових культур - до садіння.

Договiр обов'язкового страхування не складається в разi, якщо посівам (насадженням) загрожує безпосередня небезпека загибелi або пошкодження вiд стихiйного лиха (повенi, заморозкiв тощо), навіть якщо термiни, встановленi для проведення страхування, не минули.

Договір обов'язкового страхування набирає чинності з моменту внесення страхувальником страхових платежів у повному обсязi або першої частини страхового платежу та діє пропорційно сплаченим страховим платежам до кінця терміну збирання врожаю сільськогосподарських культур, багаторічних насаджень, встановленого агротехнічними вимогами для регіону.

Договір обов'язкового страхування діє виключно в межах ділянки землекористування, видаленої страхувальникові місцевими органами, яка має бути чітко визначена в договорі як місце страхування.

Вiдповiдальнiсть страховика починається з часу:

а) появи сходiв озимих культур (зернових i зернобобових) восени, інших культур (крім багаторiчних сiяних трав) - навеснi,

культур, посiяних у парниках або теплицях, - у будь-яку пору року;

б) посадки однорічних культур і картоплі, а також посадкових культур у парниках і теплицях;

в) забарвлення бутонiв культур у садах i ягiдниках;

г) викидання суцвіття у виноградниках;

д) входу в зиму багаторiчних сiяних трав;

е) появи весняних гонів iнших багаторiчних культур, у тому числі у розсадниках.

Вiдповiдальнiсть страховика припиняється з моменту зiбрання врожаю, але не пiзнiше нiж термін збирання врожаю у данiй мiсцевостi у поточному роцi.

За кiлькiснi втрати врожаю вiдповiдає страховик.

Cтpaxoвuм вuпадком вважається заподiяння страхувальникові прямого збитку в результатi часткової або повної загибелi врожаю сiльськогосподарських культур, багаторiчних насаджень, зернових культур i цукрових бурякiв унаслiдок прямої дiї страхових ризикiв.

Загальним збитком є втрата застрахованого врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень, що виникла внаслідок настання страхового випадку. Загальний биток обчислюється шляхом множення різниці між урожайністю з 1 га, визначеною в договорі страхування з урахуванням розміру страхового покриття, та фактичною врожайністю в поточному розі на площу посіву (насаджень) та ціну, визначену в договорі страхування але не вищу ніж на момент виплати страхового відшкодування.

У разi загибелi сiльськогосподарських культур багаторiчних насаджень iз наступним ix пересiвом (пересадженням) для визначення загального збитку враховується вартiсть фактично одержаного врожаю, яка обчислюється за цiнами пiдприємства (реалiзацiя, фактична собiвартiсть за минулий piк, планова на поточний рік, але не вища ніж фактична в районі за минулий рік), визначеними в договорі обов’язкового страхування, і фактична собівартість врожаю зазначених культур і насаджень, якими проводився пересів (пересаджування), обчислена за цінами поточного року.

Розмiр загального збитку в разi загибелi або пошкодження врожаю сiльськогосподарських культур i багаторiчних насаджень внаслiдок настання страхового випадку визначається пiсля оприбуткування врожаю, виходячи з вартості неотриманого чи недоотриманого врожаю.

Прямий збиток, що вiдшкодовується страховиком, визначається у вiдсотках розмiру загального збитку, який зафiксований у вiдповiдних актах обстеження пiсля настання кожного страхового випадку. Страхове відшкодування не може перевищувати розмiру прямого збитку, якого зазнав страхувальник.

Для отримання страхового відшкодування страхувальник подає страховикові такі документи:

1. Заяву про виплату страхового вiдшкодування у зв'язку з настанням страхового випадку;

2. договiр обов'язкового страхування;

3. акт огляду стану посiвiв сiльськогосподарських культур i багаторiчних насаджень, складений страховиком за участю страхувальника;

4. документ, що пiдтверджує настання страхового випадку (довiдка гiдрометеорологiчної служби, opганів державного пожежного нагляду, станцiї захисту рослин, карантинної служби тощо);

5. копiї статистичних звiтiв, первинних бухгалтерських документів стосовно проведення посiву, пересiву культур та їх збирання, данi бухгалтерського облiку про оприбуткування врожаю сiльськогосподарських культур i багаторiчних насаджень та інші документи.

На пiдставi отриманих документiв страховик складае акт.

У разi сплати страхувальником чергового страхового платежу за договором обов'язкового страхування не в повному обсязi прямий збиток вiдшкодовується пропорцiйно сумі сплачених страхових платежiв.

Якщо виявиться, що фактична площа посiву сiльськогосподарських культур бiльша, нiж було передбачено у договорi страхування, тодi сума страхового вiдшкодування обчислюється пропорцiйно вiдношенню цих площ.

Рiшення про виплату страхового вiдшкодування або про вiдмову у його виплатi страховик повинен прийняти протягом 10 днiв вiд дати отримання всіх необхiдних документiв. У разi прийняття рiшення про вiдмову у виплатi страхового вiдшкодування страховик у триденний термін iз дати його прийняття повiдомляє заявниковi в письмовiй формi з обгpунтуванням причин вiдмови.

Виплата страхового вiдшкодування здiйснюється протягом 10 робочих днiв iз моменту прийняття рiшення про його виплату за системою пропорцiйної відповідальності.