Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Бакалавр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
728.06 Кб
Скачать

6.9 Посилання

Посилання в тексті пояснювальної записки на джерела варто вказувати порядковим номером по „Переліку посилань”, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, "у роботах [1-4]".

Бібліографічні описи в переліку посилань приводять у порядку, у якому вони вперше згадуються в тексті. Порядкові номери описів у переліку є посиланнями в тексті (номерні посилання). Бібліографічні описи в переліку приводять відповідно до діючого стандартами по бібліотечній і видавничій справі. Якщо в випускній роботі приводяться дослівно витримки з літературних джерел, вони повинні бути виділені лапками на початку і кінці тексту. Наприкінці цитати повинно бути посилання на номер літературного джерела по переліку посилань. Допускається також виклад використаного матеріалу своїми словами, але з дотриманням його значеннєвого змісту і посиланням на номер по переліку посилань. Лапки при цьому не ставляться. Посилання в тексті випускної роботи на приведені наприкінці її літературні джерела чи нормативні і законодавчі документи, матеріали і т.п. оформляються шляхом вказівки в квадратних дужках їх порядкового номера за списком (наприклад, [31]).

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, ілюстрації, таблиці, формули, рівняння, додатки вказують їх номера. При посиланнях варто писати: "... у розділі 4 ...", "... по 3.3.4 ...", "... дивися 2.1... ","... відповідно до 2.3.4.1", "... на мал. 1.3. .", чи "... на рисунку 1.3... ","... у таблиці 3.2... ", "... (см. табл. 3.2) ...", ".. по формулі (3.1).'", "... у рівняннях (1.23) - (1.25) ...". "...у додатку Б... " і т.д.

Перелік посилань нумерують арабськими цифрами з крапкою. У складі використаної літератури російські й українські публікації повинні бути приведені мовою оригіналу. Іноземні джерела, використані в перекладі на російську чи українську мову, приводяться мовою оригіналу.

Написання випускної роботи в даний час зв'язано з роботою в Іnternet. У зв'язку з цим виникають проблеми з оформленням посилань на електронні ресурси. Бібліографічні посилання оформлені відповідно до міжнародного стандарту ІSO 690-2: Іnformatіon and documentatіon - Bіblіographіc references - Part 2: Electronіc documents or parts thereof", затвердженим Міжнародною організацією по стандартизації (Іnternatіonal Organіzatіon for Standartіzatіon, ІSO) у 1997 р. Відповідно до цього документа посилання на електронні ресурси оформляються в такий спосіб.

Бібліографічне посилання на електронну монографію / базу даних / WWW сайт виробляються в наступному порядку.

Автор. Заголовок публікації [тип носія інформації - onlіne/онлайн; CD-ROM; floppy-dіsk 3,5"]. Місце видання, дата видання. Звертання до джерела/документу: дата. Формат документа (відмінний від HTML - DOC, TXT, PDF). <Мережна адреса URL: http:// >.

Наприклад.

1 Bide, Mark. In search of the unicorn: the Digital Object Identifier from a user perspective [online]. Revised edition. London: Book Industry Communication, February 1998. Date of access: June 9, 1998. PDF format. <http://www.bic.org.uk/bic/unicorn2.pdf>.

Бібліографічні посилання на структурну частину WWW-сайта - окрему WWW-сторінку або WWW-публікацію виробляються в наступному порядку.

Автор. Заголовок WWW-сторінки/публікації [тип носія інформації - онлайн] // Автор. Заголовок WWW-сайта. Місце видання, дата видання. Звертання до джерела/документові: дата. Формат документа (відмінний від HTML - DOC, TXT, PDF і т.д.). <Мережна адреса URL: http:// >.

Наприклад:

1 Наукова електронна бібліотека: Рейтинг популярності наукових журналів за період вересень 1999 р. - серпень 2001 м, [онлайн] // Наукова електронна бібліотека: Статистика роботи бібліотеки. Москва: Наукова електронна бібліотека, 1997. Звертання до документа: 23 серпня 2001 р. <http://www.elіbrary.ru/statjourn. asp>.

Інші приклади оформлення літературних джерел представлені в додатку Е.