Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Бакалавр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
728.06 Кб
Скачать

5.2.5 Аналітико-рекомендаційний розділ

Аналітико-рекомендаційний розділ містить три питання:

Перше питання – аналітичне. Тут приводиться характеристика фірми, аналізується стан фірми по показникам її діяльності. Аналіз бажано показати в динаміці і з критичних позицій з тим, щоб виявити недоліки її функціонування. Для проведення аналізу студент в період практики повинен зібрати статистичний матеріал, зробити необхідні виписки із службової документації підприємства або організації, де він проходить практику, вивчити діючі інструкції, методичні вказівки, нормативні документи, постанови, що регламентують роботу тієї або іншої організації або підприємства.

Друге питання – дослідницьке. Розроблюючи дослідницьке питання необхідно урахувати висновки аналізу і залучити методичні підходи, розглянуті у теоретичному питанні. Тут слід детально обґрунтувати обрані методи дослідження, включаючи засоби безпосереднього спостереження. По можливості текст доцільно ілюструвати документами, наведеними у додатках. Усі розрахунки, моделі, матеріали таблиць, графічні ілюстрації тощо обов’язково супроводжувати стислим описом та висновками, які вказують на недоліки, помилки в управлінні, невикористані резерви, тощо.

Третє питання – рекомендаційне. Спираючись на висновки попередніх розділів та підрозділів роботи, треба сформулювати пропозиції щодо удосконалення предмету дослідження. Кожна пропозиція потребує детального обґрунтування, відповідних розрахунків, використання відповідного матеріалу, законодавчих актів України, передового досвіду зарубіжних та вітчизняних фірм тощо. Слід пояснити з яких умов дана пропозиція може бути реалізована, доцільно надати етапи її впровадження, виходячи з сучасного стану розвитку об’єкта.

5.2.6 Висновки

Висновки розташовують на новій сторінці безпосередньо після викладу суті пояснювальної записки.

У висновках приводять: авторську оцінку роботи з погляду рішення задач, поставлених у випускній роботі, ступінь виконання поставлених задач і ступінь досягнення мети, дані про практичну ефективність від впровадження рекомендацій щодо розв'язуваних проблем.

Зверніть увагу на те, що у висновках не можуть з’явитися пропозиції, які не були надані у аналітико-рекомендаційному розділі.

5.2.7 Перелік посилань

Перелік посилань, на які посилаються в основній частині пояснювальної записки, повинний бути приведений наприкінці тексту, починаючи з нової сторінки. У перелік посилань необхідно включати тільки ті джерела, що використані при виконанні випускної роботи, а в тексті пояснювальної записки повинні бути на них посилання. Порядок нумерації літературних джерел у списку повинний відповідати порядку посилань на них у тексті записки.

6 Правила оформлення випускної роботи

6.1 Загальні вимоги до оформлення

Текст пояснювальної записки може бути написаний у рукописній чи формі ж з використанням комп'ютерної техніки в строгій відповідності вимогам, пропонованим до оформлення курсових і випускних робіт, з дотриманням державного стандарту України ДСТУ 3008-95 Документація. Звіт у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення.

Структурні елементи "Титульний лист", "Завдання" і "Відомість випускної роботи" та "Реферат" розміщуються на окремих аркушах, виконуються українською мовою (типова структура представлена в додатках Б, В, Г, Д відповідно).

Записка повинна бути виконана технічно і літературно грамотно: надрукована (чи написана) на одній стороні листа формату А4 (210х297мм). Допускається використання окремих аркушів формату АЗ (297х420 мм), коли це необхідно. При рукописному способі пояснювальну записку виконують з розрахунку 30-35 рядків на сторінці, при машинному способі з розрахунку не більш 40 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнення і висотою букв і цифр не менш 1,8 мм (інтервал - 1,5 пт., розмір шрифту - 14). Текст варто писати, дотримуючи наступних розмірів полів: верхнє і нижнє - 20 мм., ліве - 30 мм, праве - 10 мм. Усі лінії, букви, цифри і знаки повинні бути одного кольору (чорного, фіолетового чи синього).

Помилки, описки і графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням на тім же чи місці між рядками виправленого зображення. Виправлене повинно бути того ж кольору, що і вся записка.

Прізвища, назви установ, фірм і інші імена власні в пояснювальній записці приводять мовою оригіналу. Допускаються приводити назви організацій у перекладі на мову пояснювальної записки з додаванням (при першому згадуванні) оригінальної назви.

Скорочення слів і словосполучень, що приводяться в випускній роботі, повинні відповідати діючим стандартам по бібліотечному і видавничому фонді. У роботі можна використовувати тільки загальноприйняті скорочення та умовні позначки. Найбільше часто уживаними скороченнями є наступні: ін. (інші), т.д. (так далі), т.п. (тому подібне), див. (дивися), порівн. (порівняй), р. (рік), рр. (роки), м. (міста), ст. (століття), рис. (рисунок), кг (кілограм), грн. (гривень), км (кілометр), тис. (тисяча), млн (мільйон), млрд (мільярд). Слова інші, тощо, та інші усередині речення не скорочують. Не допускаються скорочення слів так називаний, тому що, наприклад, біля, формула.

Загальноприйняті буквені абревіатури, досить розповсюджені в економічній науці, не вимагають розшифровки в тексті. Якщо спеціальні абревіатури маловідомі, специфічні, то при першому згадуванні в тексті пишеться повна назва, після нього в дужках приводиться абревіатура і далі використовується тільки абревіатурна форма. Наприклад: Економічний факультет Національної Металургійної академії України (ЭФ НМетАУ).

Варто враховувати ряд особливостей при написанні числівників. Однорозрядні кількісні числівники, якщо при них немає одиниць виміру, пишуться словами (п'ять фірм, а не 5 фірм). Багаторозрядні кількісні числівники пишуться цифрами, за винятком числівників, якими починається пропозиція. Такі числівники пишуться словами. Числа зі скороченим позначенням одиниць виміри пишуться цифрами (95 кг, 5 л и т. д.). Після скорочення л, кг і ним подібних крапка не ставиться. При перерахуванні однорідних чисел скорочене позначення одиниці виміру ставиться тільки після останньої цифри (3, 15, 45 і 67%).

Кількісні числівники при записі арабськими цифрами не мають відмінкових закінчень, якщо вони супроводжуються іменниками (на 20 сторінках). Порядкові числівники при записі арабськими цифрами мають відмінкові закінчення (30-х і ін.). При перерахуванні декількох порядкових числівників відмінкове закінчення ставиться тільки один раз (у 30 і 50-х рр.). При записі римськими цифрами порядкових числівників, що позначають номери сторіч, кварталів, відмінкові закінчення не приводяться (XX в.).

Відомість випускної роботи заповнюють у такий спосіб:

а) у графі "Формат" указують формат, на якому виконаний документ;

б) у графі "Позначення" указують позначення документа.

Позначення повинне включати: абревіатуру назви факультету (ЭФ - економічний факультет); код спеціальності (7. 050 201 - менеджмент); абревіатуру назви роботи (ВР - випускна робота); номер листа графічного матеріалу і/чи абревіатуру назви документа. Наприклад, позначення пояснювальної записки до випускної роботи - ЭФ. 6. 050 201. ВР. ПЗ; позначення другого листа графічного матеріалу випускної роботи (таблиця) - ЭФ. 6. 050201. ВР.02.ТБ;

в) у графі „Найменування” вказують: у розділі "Документація загальна" - найменування документа, наприклад, „Пояснювальна записка”;

г) у графі „Кількість аркушів” указують кількість аркушів, на яких виконаний документ;

д) у графі „№ екз.” указують номер екземпляру копії даного документа. При відсутності номерів екземплярів, графу прокреслюють;

е) у графі „Примітку” вказують додаткові зведення.

Реферат необхідно виконувати обсягом не більш 500 слів, і, бажано, щоб він уміщався на одній сторінці формату А 4. Ключові слова, істотні для розкриття суті пояснювальної записки, поміщають після тексту реферату.

У випускній роботі всі слова пишуться цілком, без скорочень, за винятком загальноприйнятих і передбачених відповідними стандартами. Обсяг випускної роботи - 80-100 сторінок, написаних від руки. Пояснювальна записка повинна бути переплетена у тверду обкладинку, титульний лист виконаний або друкованим способом (у тому числі з використанням комп'ютерної техніки), або в туші креслярським шрифтом.