Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Бакалавр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
728.06 Кб
Скачать

6.4 Ілюстрації

У випускній роботі використовується ілюстративний матеріал у виді графічних зображень. Графічні зображення являють собою умовні зображення числових величин і їхніх співвідношень за допомогою ліній, геометричних фігур, рисунків, схем.

Рисунок 6.3 - Приклад оформлення таблиці

Графічний спосіб полегшує розгляд даних, робить їх наочними і виразними. На графічному зображенні відразу видні межі зміни показника, порівняльна швидкість зміни різних показників, частота їхньої зміни. Крім геометричного образа, графічне зображення містить ряд допоміжних елементів: загальний заголовок зображення, словесні пояснення умовних знаків, осі координат і числові дані, що доповнюють чи уточнюють величину показника. Розглянемо деякі види графічних зображень. Графік - це зображення, що передає (звичайно за допомогою умовних позначок і без дотримання масштабу) основну ідею явища чи процесу і відображає взаємозв'язок головних елементів.

Осі абсцис і ординат графіка вичерчуються суцільними лініями. У деяких випадках графіки забезпечуються координатною сіткою, що відповідає масштабу шкал по осях абсцис і ординат. Числові значення масштабу шкал осей координат пишуть за межами графіка (лівіше осі ординат і нижче осі абсцис). Варто уникати дробових значень масштабних розподілів по осях координат.

На осях координат повинні бути зазначені умовні позначки відкладеної величини і її розмірність у прийнятих скороченнях. На графіку варто використовувати тільки прийняті в тексті умовні літерні позначення. Написи що відносяться до кривих і крапок, поміщають на графік тільки в тих випадках, коли їх небагато і вони є короткими. Багатослівні написи заміняють цифрами, а розшифровку приводять у легенді графіка. Так само поступають зі складними літерними позначеннями і розмірностями, що не укладаються на лінії чисельних значень по осях координат.

Якщо крива, зображена на графіку, займає невеликий простір, то числові розподіли на осях координат варто починати не з нуля, а обмежувати тими значеннями, у межах яких розглядається дана функціональна залежність.

Діаграма - один зі способів графічного зображення залежності між величинами. Діаграми складаються для наочного зображення й аналізу масових даних. Діаграми бувають різних видів: лінійні, радіальні, крапкові, площинні, об'ємні, фігурні. Вид діаграми залежить від виду даних, що представляються, і задачі її побудови. Серед діаграм по частоті використання виділяються стовпчикові діаграми, що представляють показники у виді стовпчика, висота якого відповідає значенню показника. Часто на стовпчиковій діаграмі при порівнянні показників по групах, сукупностям показуються відносні величини, одне зі значень яких приймається за 100%.

Широке використання в роботах мають секторні діаграми. Вони застосовуються для ілюстрації структури досліджуваної сукупності. Уся сукупність приймається за 100%, їй відповідає загальна площа кругу.

Ілюстрації (рисунки, графіки, схеми) необхідно розташовувати в безпосередньо послу тексту, у якому вони згадуються вперше, чи на наступній сторінці.

На всі ілюстрації повинні бути дані посилання в роботі. Якщо ілюстрації створені не автором роботи, необхідно давати посилання на джерело, з якого запозичена ілюстрація. Назви схем, рисунків, графіків розташовують під ілюстрацією. При необхідності під ілюстрацією розташовують пояснювальні дані.

Ілюстрації нумерують арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, що приводяться в додатках.

Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, розділених крапкою, наприклад, рисунок 3.2 - другий рисунок третього розділу.

Ілюстрації можуть мати назву, що поміщають під ілюстрацією в рядку з нумерацією ілюстрації. При необхідності, під ілюстрацією перед її нумерацією поміщають пояснюючі дані. Ілюстрація позначається словом "Рисунок__", що разом з назвою ілюстрації поміщають після даних, що пояснюють.

Якщо ілюстрація не уміщається на одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, при цьому назва ілюстрації поміщають на першій сторінці, що пояснюють дані - на кожній сторінці і під ними вказують: "Рисунок _, лист_".

При першому посиланні в тексті на рисунок рекомендується вказувати його повний номер. Наприклад, "(рисунок 5.1)" при повторному посиланні - додавати "див.". наприклад, див. рис. 5.1)". Відстань від тексту до ілюстрації і від ілюстрації до тексту - один рядок (але не більш 20 мм), якщо ілюстрація вбудовується в структуру тексту, тобто розташована не на окремій сторінці. Оформлення ілюстрацій необхідно виконувати виходячи з того, що вони повинні бути досить простими для сприйняття, з одного боку, і нести максимум інформації - з іншої.

Приклад оформлення ілюстрацій приведений на рисунку 6.4.

Рисунок 6.4 – Приклад оформлення ілюстрацій