Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Бакалавр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
728.06 Кб
Скачать

5 Структура, об’єм та зміст випускної роботи бакалаврів

5.1 Структура та обсяг випускної роботи

Зміст випускної роботи бакалаврів , не дивлячись на різноманітність тем і різний характер їх виконання, рекомендується підпорядкувати наступній структурі.

Структура випускної роботи бакалаврів, що рекомендується, представлена в таблиці 5.1.

Таблиця 5.1 - Структура випускної роботи бакалаврів

Найменування розділу

Кількість сторінок, що рекомендується

Реферат

1

Зміст

1-2

Вступ

2-3

Теоретичний розділ

20-30

Аналітично-рекомендаційний розділ

30-40

Висновки

3-5

Перелік посилань

1-2

Додатки

Обсяг роботи, що рекомендується, 60-80 сторінок.

5.2 Зміст структурних елементів випускної роботи бакалаврів

5.2.1 Реферат

Реферат призначений для ознайомлення з роботою. Він повинен бути коротким, інформативним і містити відомості, що дозволяють ухвалити рішення про вузьконаправленість роботи.

Реферат повинен містити: відомості про об'єм роботи, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків, кількість джерел по переліку посилань; текст реферату; перелік ключових слів.

Текст реферату повинен відображати інформацію в такій послідовності: об'єкт дослідження; мета роботи; методи дослідження.

Перелік ключових слів повинен включати від 5 до 15 слів (словосполучень), написаних прописними буквами в називному відмінку в рядок через коми. Приклад складання реферату наведений в додатку Д.

5.2.2 Зміст

Зміст розташовується безпосередньо після реферату, починаючи з нової сторінки. Зміст включає розділи та підрозділи роботи: введення; послідовно перераховані найменування всіх розділів, підрозділів; висновки, перелік посилань; додатки, якщо такі є.

5.2.3 Вступ

Вступ розташовують на окремій сторінці. У вступі висловлюють оцінку сучасного стану проблеми, існуючі тенденції рішення поставлених задач, актуальність даної теми та підстави проведення досліджень мету і задачі роботи.

5.2.4 Теоретичний розділ

У розділах основної частини випускної роботи детально розглядаються і узагальнюються результати дослідження. Зміст підрозділів основної частини роботи повинен точно відповідати темі і повністю її розкривати. Ці підрозділи повинні показати уміння автора стисло, логічно і аргументовано висловлювати матеріал. Теоретичний розділ повинен містити загальні теоретичні обґрунтування досліджуваної проблеми: суть, значення, класифікаційні характеристики, еволюція розвитку, сучасні тенденції, можливі методичні прийоми до розв’язання проблеми, надається порівняння різних точок зору дослідників, тощо. Аналіз літературних джерел здійснюють з метою визначення головних напрямків вдосконалення методів дослідження проблеми. Літературний огляд слід виконувати на підставі ознайомлення з методами і засобами вирішення досліджуваної проблеми, описаними в публікаціях вітчизняних і зарубіжних авторів, за матеріалами науково-дослідних інститутів і лабораторій.

При підборі літератури слід звертатися до науково-тематичних каталогів і бібліографічних довідників як бібліотеки НМетАУ, так і інших науково-технічних бібліотек, а також використовувати систему Internet.

Вивчення літератури за вибраною темою потрібно починати із загальних робіт, щоб одержати уявлення про основні питання, до яких примикає вибрана тема, а потім вже вести пошук нового матеріалу. При вивченні літератури бажано дотримувати наступні рекомендації:

- починати слід з літератури, що розкриває теоретичні аспекти питань, що вивчаються, - монографій і журнальних статей;

- детальне вивчення студентом літературних джерел полягає в їх конспектуванні і систематизації, характер конспектів визначається можливістю використовування даного матеріалу в роботі - виписки, цитати, короткий виклад змісту літературного джерела або характеристика фактичного матеріалу; систематизацію одержуваної інформації слід проводити по основних розділах випускної роботи;

- при вивченні літератури не прагніть освоїти всю інформацію, викладену в ній, а відбирайте тільки ту, яка має безпосереднє відношення до теми роботи; критерієм оцінки прочитаного є можливість його практичного використовування у випускній роботі;

- вивчаючи літературні джерела, ретельно стежте за оформленням виписок, щоб надалі було легко ними користуватися;

- прагніть орієнтуватися на останні дані, по відповідній проблемі, спиратися на найавторитетніші джерела, точно указувати, звідки узяті матеріали; при відборі фактів з літературних джерел потрібно підходити до них критично.