Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Бакалавр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
728.06 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національна металургійна академія України

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до написання випускної роботи бакалавра для студентів

напряму 6.0502 - менеджмент

Дніпропетровськ НМетАУ 2005

Міністерство освіти і науки України

Національна металургійна академія України

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до написання випускної роботи бакалавра для студентів

напряму 6.0502 - менеджмент

Затверджено

на засіданні Вченої ради

академії

Протокол № 1 від 25.01.05

Дніпропетровськ НМетАУ 2005

УДК 658.001.76(075.8)

Методичні вказівки до організації дипломного проектування ї захисту дипломних робіт для студентів спеціальностей: 6.050201, 6.050206 – / Укл.: Д. Є. Козенков, О. Г. Шатохін, О. В. Цимбалюк, Ю. Г. Момот – Дніпропетровськ: НМетАУ, 2005. – 43 с.

Викладено основні вимоги до змісту, оформленню кваліфікаційної випускної роботи бакалавра, описані цілі, навчально-методичні завдання, організація кваліфікаційної випускної роботи бакалавра.

Призначені для студентів спеціальності 6.050201 – менеджмент організацій, 6.050206 – менеджмент зовнішньоекономічної діяльності

Укладачі: Д. Є. Козенков, канд.екон. наук, доц.

О. Г. Шатохін, канд.екон. наук, доц.

О. В. Цимбалюк, асистент

Ю. Г. Момот, асистент

Відповідальний за випуск К.Ф.Ковальчук, д-р екон. наук, проф.

Голова УМК Д. Є. Козенков

Рецензент І. Г. Романовський, канд.техн.наук, доц. (НМетАУ)

Комп’ютерний набір О.В. Цимбалюк, асистент

Зміст

1 Загальні положення про випускну роботу бакалаврів 4

2 Вибір та затвердження теми 5

3 Організація виконання випускної роботи бакалаврів 6

4 Підготовка до захисту та захист випускної роботи 8

5 Структура, об’єм та зміст випускної роботи бакалаврів 11

5.1 Структура та обсяг випускної роботи 11

5.2 Зміст структурних елементів випускної роботи бакалаврів 11

5.2.1 Реферат 11

5.2.2 Зміст 12

5.2.3 Вступ 12

5.2.4 Теоретичний розділ 12

5.2.5 Аналітико-рекомендаційний розділ 13

5.2.6 Висновки 14

5.2.7 Перелік посилань 15

6 Правила оформлення випускної роботи 15

6.1 Загальні вимоги до оформлення 15

6.2 Нумерація пояснювальної записки 18

6.3 Таблиці 20

6.4 Ілюстрації 22

6.5 Перелік 26

6.6 Примітки 27

6.7 Виноски 27

6.8 Формули та рівняння 28

6.9 Посилання 30

6.10 Додатки 32

6.11 Демонстраційний матеріал 33

Додатки 34

1 Загальні положення про випускну роботу бакалаврів

Випускна кваліфікаційна робота завершує підготовку бакалавра менеджменту і показує готовність випускника вирішувати теоретичні і практичні завдання в умовах реальної трудової діяльності. Мета випускної роботи – систематизація і поглиблення теоретичних і практичних знань студента за фахом і можливості їх застосування в конкретних умовах практичної діяльності.

Кваліфікація (ступінь) бакалавра - це академічний ступінь, що відбиває освітній рівень випускника, свідчить про наявність фундаментальної підготовки по відповідному напрямку, освоєння початкової спеціалізації і сприяє виробленню навиків виконання дослідницьких робіт. Випускна кваліфікаційна робота бакалавра повинна бути закінченою розробкою на задану тему, написану особисто автором під керівництвом наукового керівника, що свідчить про уміння автора працювати з літературою, узагальнювати і аналізувати фактичний матеріал, використовуючи теоретичні знання і практичні навички, одержані при освоєнні професійної освітньої програми, що містить елементи наукового дослідження. Випускна кваліфікаційна робота бакалавра повинна мати розділи, присвячені опису проблеми у сфері менеджменту, огляду літератури, постановці задачі, характеристиці пропонованого автором управлінського рішення з використанням математичних методів, моделей та електронної обчислювальної техніки. Випускна кваліфікаційна робота бакалавра ґрунтується на узагальненні виконаних випускником курсових робіт та НДР, має компілятивний характер і готується до захисту в завершальний період теоретичного навчання.

Випускна робота бакалавра виконується в три етапи:

а) проходження виробничої практики, у ході якої студент відповідно до завдання збирає та узагальнює необхідні дані, вивчає і досліджує технологічні процеси та обладнання, організацію та економіку виробництва, методи та засоби управління та інші питання щодо предметної спеціалізації;

б) виконання НДРС, що призначене вирішенню принципово нових науково-технічних і виробничих завдань з використанням сучасних методів експериментального і теоретичного дослідження;

в) написання та захист у ДЕК випускної роботи.

Випускна кваліфікаційна робота повинна виконуватись згідно з вимогами державних стандартів України, тому у цих методичних вказівках викладені структура та правила оформлення пояснювальних записок до випускних робіт з дотриманням державного стандарту України ДСТУ 3008-95 „Документація. Звіти у сфері науки та техніки. Структура і правила оформлення”.

Загальними вимогами до випускної роботи є:

- цільова спрямованість і чіткість побудови;

- логічна послідовність викладу матеріалу;

- глибина дослідження і повнота освітлення питань;

- стислість і точність формулювань, конкретність викладу результатів роботи;

- переконливість аргументування, доказовість висновків та обґрунтованість рекомендацій;

- грамотне оформлення.

До виконання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра допускаються студенти, що пройшли повний курс теоретичного навчання і виконали програму практики.

2 Вибір та затвердження теми

Тематика робіт складається кафедрою менеджменту. Вона повинна бути актуальною, відповідати стану і перспективам розвитку науки та вирішувати конкретні задачі управління, що стоять перед підприємствами і організаціями, відповідати профілю майбутньої спеціальності студентів. Тематика доводиться студентам, що приступають до вивчення спеціальних дисциплін: їм надається право вибору теми випускної роботи або вони можуть запропонувати свою тему з обґрунтуванням її доцільності, особливо якщо вона є продовженням досліджень, що проводяться в процесі написання курсових і науково-дослідницьких студентських робіт.

Тема випускної роботи повинна бути узгоджена з науковим керівником. Приблизний перелік тем, згідно з напрямком спеціалізації викладачів, наведено у додатку А.

Час вибору і затвердження теми випускної роботи - кінець другого семестру III курсу.

Рішення кафедри про затвердження теми випускної роботи є остаточним. Зміни до затвердженої теми у разі потреби можуть бути внесені тільки за узгодженням з науковим керівником і по спеціальному рішенню кафедри. Довільна зміна теми категорично забороняється.