Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Бакалавр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
728.06 Кб
Скачать

3 Організація виконання випускної роботи бакалаврів

За достовірність інформації і обґрунтованість ухвалених у випускній роботі рішень відповідальність несе дипломник. Безпосереднє і систематичне керівництво роботою дипломника покладається на наукового керівника, затвердженого наказом по академії. До обов’язків керівника входить:

- розробка завдання на випускну роботу бакалавра у відповідності до затвердженої тематики;

- надання допомоги студенту у розробці календарного плану роботи на період виконання випускної роботи;

- регулярні консультації студента у відповідності з розкладом по розділам випускної роботи;

- регулярний контроль та перевірка виконання випускної роботи у відповідності з календарним планом;

- контроль за самостійним виконанням студентом графічної частини та пояснювальної записки.

Студент сумісно з науковим керівником:

- уточнює круг питань, що підлягають вивченню,

- складає план дослідження і календарний план роботи на весь період з вказівкою черговості виконання окремих етапів;

- систематично працює над літературою;

- займається збором і аналізом первинного матеріалу;

- постійно тримає зв'язок з науковим керівником;

- докладає про хід роботи і одержує необхідну консультацію;

- по мірі написання окремих глав студент представляє їх науковому керівнику, виправляє і доповнює роботу відповідно до одержаних зауважень;

- у встановлені терміни звітує перед керівником про готовність роботи.

Завершена випускна робота підписується студентом, на титульній сторінці і представляється науковому керівнику, який підписує записку пояснення і графічні листи і дає письмовий відгук про роботу на стандартному бланку, де відзначає:

- правильність розуміння дипломником завдань, поставлених темою проекту і відповідність змісту випускної кваліфікаційної роботи цільовій установці;

- науковий рівень, повноту, якість і новизну розробки теми;

- ступінь самостійності, ініціативи і творчості студента;

- уміння працювати з літературою;

- уміння виробляти розрахунки і аналізувати одержані результати, узагальнювати, робити наукові і практичні висновки;

- області можливого використання випускної кваліфікаційної роботи.

Відгук повинен містити об'єктивну оцінку випускної роботи і закінчуватися висновками про повноту розробки теми, відповідність поставлених і розкритих питань науковому завданню, про теоретичне і практичне значення роботи, про можливу область її використання.

Керівник є відповідальним за нормоконтроль, перевіряє пояснювальну записку щодо відповідності її оформлення. Всі зауваження керівник записує чорнилом на полях пояснювальної записки; під зауваженнями повинна бути дата та підпис.

Завідувач випускаючої кафедри направляє випускну роботу з рецензією до екзаменаційної комісії з захисту випускних кваліфікаційних робіт для захисту.

4 Підготовка до захисту та захист випускної роботи

На завершальному етапі дипломування, коли випускна робота підписана, призначена дата захисту, затверджений рецензент, у дипломника з'являється декілька вільних днів, які треба присвятити підготовці до захисту випускної роботи. За цей час необхідно підготувати доповідь, освіжити в пам'яті деякі питання, які можуть виникнути в процесі захисту.

Вдало зроблена доповідь забезпечує до 50% успіху при захисті випускної роботи, тому його підготовці слід надати особливу увагу. Тривалість доповіді повинна складати 5-7 хвилин, протягом яких необхідно встигнути висловити результати майже піврічної роботи. Рекомендована наступна структуру доповіді:

- вступ;

- постановка завдання;

- стан питання;

- шляхи рішення завдання;

- одержані результати;

- висновки.

Вступ повинен бути дуже коротким, складатися з однієї-двох фраз і визначати область, до якої відноситься тема випускної роботи.

Після цього необхідно дуже чітко і коротко сформулювати мету випускної роботи, дати постановку задачі. Це відразу визначає круг питань, які можуть розглядатися у випускній роботі і забезпечує правильне сприйняття матеріалів, що представляються.

Шляхи рішення задачі - один з основних розділів доповіді. Тут необхідно стисло розглянути можливі підходи до рішення поставленої задачі і детальніше представити вибраний автором проекту, пояснити як розв'язувалася задача і обґрунтувати правильність схвалюваного рішення.

Одержані результати повинні давати повне уявлення про те, чого досяг автор проекту, наскільки одержані результати оригінальні і відповідають поставленим цілям. Бажано перерахувати всі одержані результати, а докладніше зупинитися на найважливіших.

Пропонована структура доповіді є найзагальнішою і може конкретизуватися і змінюватися залежно від особливостей і змісту роботи, одержаних результатів і представлених демонстраційних матеріалів.

Демонстраційні матеріали складаються з 3-4 листів, представлення яких здійснюється за допомогою проектору.

У доповіді повинні згадуватися всі представлені демонстраційні матеріли. Склад демонстраційних матеріалів може коректуватися до затвердження роботи і повинен найкращим чином підтримувати доповідь.

Питання, які задаються в процесі захисту випускної роботи можуть бути з будь-якої дисципліни, але, як правило, вони задаються по темі випускної роботи і приведеним в ній рішенням і результатам. Тому, в першу чергу, дипломник повинен вільно орієнтуватись у своєму проекті, знати розділи і теми, які використовувалися при дипломуванні. Кількість і характер питань в значній мірі залежить від доповіді. При правильно зробленій доповіді, яка зможе зацікавити членів ДЕК в потрібному напрямі, багато питань можна передбачити, отже, підготуватися до них.

Зауваження керівника відомі і до відповідей на них слід підготуватися заздалегідь. Відповіді повинні бути по суті, короткими і змістовними. Якщо принципових заперечень немає, то із зауваженнями рецензента краще згодитися. Якщо зауваження є суттєвими, то цю обставину слід врахувати при складанні доповіді.

Захист випускної роботи проходить у два етапи:

1) попередній розгляд випускної роботи, який проводиться за сім днів до дипломування;

2) захист випускної роботи.

Попередній розгляд випускної роботи проводить комісія у складі завідуючого кафедрою та керівника роботи. Студенти надають випускні роботи до попереднього розгляду у повному обсязі. Пояснювальна записка може бути не переплетена.

Захист випускної роботи проводить комісія у складі голови та членів ДЕК. Всі дипломники, що захищаються на даному засіданні ДЕК повинні з’явитись за 15-20 хвилин до початку роботи ДЕК незалежно від черговості захисту. Вони повинні здати секретарю ДЕК записку, пояснення, відгук керівника на випускну роботу і якщо це потрібне - інші документи. Демонстраційні листи (окрім копій для членів ДЕК) залишаються у дипломника.

Захист випускної роботи відбувається у наступному порядку.

1. Голова ДЕК оголошує початок захисту і надає слово дипломнику.

2. Дипломник 5-7 хвилин доповідає. Щоб не виникало незручної паузи, бажано чітко позначити ЗАКІНЧЕННЯ ДОПОВІДІ і подякувати членам ДЕК за увагу.

3. Члени ДЕК починають ставити запитання. Звичайно першим ставить питання голова ДЕК. Як правило, кожен член ДЕК ставить від одного до трьох питань, хоча бувають і виключення. Відповіді на питання повинні бути короткими і по суті.

Після закінчення відповідей па питання, секретар зачитує відгук керівника і дипломнику надається можливість відповісти на зауваження керівника. Якщо у присутніх питань немає, голова оголошує закінчення захисту.

Вся процедура захисту триває приблизно 20 хвилин, хоча можуть бути відхилення в обидві сторони. Після захисту останнього дипломника оголошується закрите засідання ДЕК, де підводяться підсумки роботи комісії.

Випускна кваліфікаційна робота бакалавра оцінюється по наступних критеріях:

-· рівень проблемного аналізу ситуації, якість характеристики об'єкту дослідження і вирішуваної задачі;

-· якість інтерпретації вирішуваної задачі з погляду сучасного інструментарію і методів дослідження;

-· якість характеристики використовуваних даних, їх достовірність, адекватність вживаному інструментарію, обґрунтування методики збору і обробки даних;

- оцінка результатів дослідження, ефективності пропонованих рекомендацій, можливості їх практичної реалізації;

- рівень викладання докладу та відповідей на запитання.

Після закінчення закритого засідання дипломники запрошуються в аудиторію і голова ДЕК оголошує результати захисту, поздоровляє молодших спеціалістів і оголошує засідання завершеним. При цьому наголошуються практична цінність і інші переваги (або недоліки) роботи.

Після оголошення результатів дипломники здають випускну роботу до кабінету дипломного проектування.