Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
56.63 Кб
Скачать

3. У чому полягає основна відмінність між управлінням і менеджментом?

З розвитком цивілізації зміст поняття «менеджмент» трансформувався і увібрав всю різноманітність вимог до управління як мистецтва ведення справ і стилю роботи.

Управління можна представити як елемент, функції організованих систем різної природи, яка забезпечує збереження їхньої певної структури, підтримання режиму діяльності, реалізацію їх програми.

За висловлюванням Лі Яккока управління являє собою не що інше, як налаштування інших людей на працю.

Різниця між поняттям «менеджмент» і «управління» : управління --- поняття ширше, ніж менеджмент. Управляти можна технічними системами,комп’ютерними мережами , автомобілем, паровими котлами, літаком тощо. Менеджмент є різновидом управління та означає управління людьми ( працівниками, колективами, організаціями та ін..)

З функціональних позицій менеджмент – це безперервний процес планування, організування, мотивування, контролювання, регулювання, необхідний для формування цілей організації (підприємства).

4 Процес прийняття управлінських рішень та критерії оцінки їх ефективності.

Необхідність виділення окремих етапів у процесі прийняття рішень та їх зміст багато в чому залежать від характеру вирішуваної проблеми. Залежно від ступеня деталізації та поставлених цілей, процес прийняття рішень може протікати за трьома схемами: організаційною, інформаційною, технологічною.Організаційна схема виділяє найбільші етапи прийняття рішень, які розрізняються переважно організацією роботи на кожному етапі.Інформаційна схема уявляє такі етапи прийняття рішень, які розрізняються за характером використовуваної інформації.Технологічна схема виділяє групи однорідних технологічних операцій з переробки інформації. Її можна деталізувати до окремих процедур (алгоритмів) трансформації управлінської інформації.Крім того існує аналітична схема процесу прийняття рішень Вона виділяє етапи, що розрізняються за змістом вирішуваних аналітичних задач: постановка завдання; постановка мети та виявлення альтернатив її досягнення; аналіз станів зовнішнього середовища; виявлення, опис та оцінка можливих результатів дії; оцінка відповідності результатів дій поставленим цілям; оцінка очікуваного ефекту дій; вибір найкращої альтернативи та прийняття рішення.Одним з найскладніших етапів прийняття рішень є пошук альтернативних варіантів. В управлінській практиці використовуються різноманітні методи творчого пошуку альтернативних варіантів, які умовно поділяють на три групи:

• методи індивідуального творчого пошуку (аналогії, інверсії, ідеалізації);

• методи колективного творчого пошуку (“мозковий штурм”, конференція ідей, метод колективного блокноту);

• методи активізації творчого пошуку (метод контрольних запитань, метод фокальних об'єктів, метод морфологічного аналізу).

Метод аналогії передбачає використання схожого відомого рішення, «підказаного», наприклад, технічною, економічною або художньою літературою, яке виникло як результат спостереження за явищами природи тощо.

Метод інверсії - специфічний метод, що передбачає такі підходи до пошуку варіантів: перевернути звичайне рішення «догори ногами»; вивернути на виворот; поміняти місцями тощо.

Метод ідеалізації базується на пошуку альтернативи шляхом ініціювання уявлення про ідеальне вирішення проблеми, яке може наштовхнути на нові варіанти дій.

5 Охарактеризуйте типи управління виробничого – господарською діяльністю.

Управління діяльності визначає чотири основні типи управління виробничо-господарською діяльністю:

управління за відхиленням - суть управління за відхиленням полягає у тому, що керуюча дія спрямована на усунення взагалі або зведення до мінімуму відхилення фактичного значення регульованого показника від планового. Даний тип управління призначений для планової, директивної керованої економіки, що має стабільне зовнішнє середовище, зміни в якому відбуваються повільніше, ніж приймаються рішення су’бєктами підприємницької діяльності.

управління за результатами - сутність типу управління за результатами полягає в тому, що управлінська дія спрямована на коригування заданих планових значень регульованих показників з урахування фактично досягнутих результатів

управління за збудженням – суть даного типу полягає в тому, щоб на ранній стадії виявити вплив зовнішніх факторів, які можуть викликати відхилення регульованих показників від заданих значень і спрямувати управлінську дію на їх компенсацію або повне усунення, підтримавши таким чином задане значення регульованого показника. Даний тип підходить до роботи в нестабільному і динамічному середовищі

Параметричне адаптивне управління за результатами з елементами раннього попередження – суть даного типу полягає у тому, що його керуюча підсистема на ранній стадії «за слабкими сигналами» методом експрес - діагностики виявляє початок впливу зовнішніх факторів і намагається шляхом управлінської дії компенсувати їх або цілком усунути.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]