Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-27.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
40.92 Кб
Скачать

23. Законодавство України про інформацію з обмеженим доступом.

Відповідно до ЗУ «Про інформацію» від 02.10.1992

Інформа́ція з обме́женим до́ступом— інформація, доступ до якої має лиш обмежене коло осіб і оприлюднення якої заборонено законом. Обмеження доступу до інформації здійснюється виключно в інтересах національної безпеки або охорони прав людини.

До інформації з обмеженим доступом належить конфіденційна, службова та таємна інформація, будь-яка інша інформація вважається відкритою і отримати доступ до неї мають право всі громадяни України, незалежно від того стосується їх ця інформація безпосередньо чи ні.

Конфіденційна інформація — інформація про фізичну особу (персональні дані) або юридичну особу, доступ та поширення якої можливі лише за згодою її власників (тобто тих, кого ця інформація безпосередньо стосується) та на тих умовах, які вони вкажуть.

Службова інформація- відповідно до вимог статті 9 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» до службової може належати така інформація: 1) що міститься в документах суб'єктів владних повноважень, які становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, доповідні записки, рекомендації, якщо вони пов'язані з розробкою напряму діяльності установи або здійсненням контрольних, наглядових функцій органами державної влади, процесом прийняття рішень і передують публічному обговоренню та/або прийняттю рішень;2) зібрана в процесі оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, у сфері оборони країни, яку не віднесено до державної таємниці. Документам, що містять інформацію, яка становить службову інформацію, присвоюється гриф "для службового користування".

Таємна інформація – державна, воєнна, комерційна, банківська та інші передбачені законом види таємниць, розголошення яких завдає шкоди особі, суспільству,державі.

Обмежується доступ до інформації, а не до документу. Відповідно, якщо в одному документі міститься відкрита і закрита інформація, перша може бути надана на ознайомлення зацікавленій особі у вигляді окремого документу.

В ст. 29 ЗУ «Про інформацію» сказано, що інформація з обмеженим доступом може бути поширена, якщо вона є суспільно необхідною, тобто є предметом суспільного інтересу, і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення.В свою чергу, предметом суспільного інтересу вважається інформація, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України; забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов'язків; свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб тощо.

Отже, питання інформації з обмеженим доступом регулюється ЗУ «Про інформацію» від 02.10.1992 та ЗУ « Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 . ЗУ "Про інформаційні агенства" 28.02.95 "Про державну таємницю" 21.01.1994 "Про науково-технічну інформацію" 25.06.1993 "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні"16.11.1992 "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах"05.07.1994

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]