Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-27.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
40.92 Кб
Скачать

20. Правове забезпечення прийняття під охорону об’єктів підприємством, яке надає послуги охорони.

Спочатку власник об’єкта охорони подає письмове звернення до суб’єкта охоронної діяльності. При зверненні власника до підприємства, яке надає послуги охорони з проханням про прийняття об'єкта під охорону створюється міжвідомча комісія у складі представників власника, суб’єкта охоронної діяльності й Державного пожежного нагляду. Комісія проводить обстеження об'єкта з метою визначення готовності його до прийняття під охорону, визначення виду охорони, кількості постів і т.п. Тобто таке обстеження проводиться з метою розроблення документів (акт обстеження) для найкращого забезпечення збереження майна. У акті обстеження містяться пропозиції власнику щодо усунення недоліків з технічного укріплення об’єкта.

Після того як підприємство, яке надає послуги охорони отримає від власника об’єкта охорони письмове повідомлення про готовність об’єкта до передання під охорону укладається договір про надання послуг охорони. В даному договорі визначаються ціна послуг, зобов’язання та відповідальність сторін.

Договір охорони регулюється ст. 978 Цивільного Кодексу України. (За договором охорони охоронець, який є суб'єктом підприємницької діяльності, зобов'язується забезпечити недоторканність особи чи майна, які охороняються. Володілець такого майна або особа, яку охороняють, зобов'язані виконувати передбачені договором правила особистої та майнової безпеки і помісячно сплачувати охоронцю встановлену плату.) Договір охорони регламентується такими основними нормативними актами, як накази МВС України: «Про затвердження Інструкції по організації охорони Державною службою охорони при МВС України об'єктів, квартир та приміщень з особистим майном громадян за допомогою технічних засобів » від 25 листопада 2003 р. № 1429; «Про затвердження Інструкції по організації службової діяльності цивільної охорони Державною службою охорони при МВС України» від 25 листопада 2003 р. № 1430; «Про умови і правила здійснення підприємницької діяльності з надання послуг по охороні колективної і приватної власності, а також охороні громадян, монтажу, ремонту і профілактичному обслуговуванню засобів охоронної сигналізації та контроль за їх дотриманням» від 30 серпня 1994 р. № 112 та ін.

Прийняття об'єкта під охорону оформлюється договором та складається дислокація (план) охорони об’єкта, яка є невід'ємною частиною договору. У ній зазначається перелік об'єктів, що охоронятимуться, час та вид охорони, дислокація постів охорони,розрахунки, а також витрати на обслуговування технічних засобів охоронного призначення.

Після цього на підприємстві, що є об’єктом охорони керівником видаються Наказ про прийняття об’єкта під охорону суб’єктом охоронної діяльності та Наказ про введення відповідного режиму охорони на об’єкті. Нормативно-правові документи підприємства з питань безпеки мають переважно таємний та конфіденційний характер.

Обов’язковій перевірці підлягають повноваження власника щодо його володіння об’єктом. Закон звертає увагу на те, що цей договір не обов'язково повинен укладати власник майна. Обов'язковою умовою на час укладення та здійснення договору є явність у особи, яка звернулась, повноважень на його володіння (у формі оренди, лізингу, доручення тощо), відомості про що надаються при укладенні договору охорони у посвідченій власником письмовій формі та завірені печаткою.

Отже керуючись нормами ЦК України можна зробити висновок, що договір охорони є двостороннім, консенсуальним, тому що об'єкт вважається прийнятим під охорону з часу виставлення поста і оформляється актом, а також оплатним, тому що володілець майна або особа, яку охороняють, зобов'язані щомісячно сплачувати охоронцю встановлену плату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]