Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-27.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
40.92 Кб
Скачать

21. Нормативні документи підприємства, банку з питань охорони.

Нормативно-правовий документ підприємства, банку з питань безпеки його діяльності є офіційним документом, який містить правові норми щодо регулювання діяльності та відносин персоналу, підрозділів, установ, філій, підприємства, банку з певних напрямів забезпечення безпеки їхньої діяльності.

Документи готуються :у разі їх відсутності на підприємстві, в банку; у разі невідповідності існуючих документів чинному законодавству у зв’язку зі змінами в останньому; для врегулювання нових правовідносин, що виникають у процесі забезпечення безпеки діяльності підприємства, банку; у разі необхідності внесення істотних змін до існуючих документів.

Основними видами нормативно-правових документів, якими має регулюватись діяльність пов’язана із забезпеченням безпеки підприємства, можуть бути відповідні норми та положення Статуту підприємства чи банку, Концепція безпеки діяльності підприємства, положення, порядки, настанови, інструкції, правила, накази, розпорядження, роз’яснення та ін. Зазначені документи видаються у централізованому порядку органами управління та керівним складом підприємства, банку. Документи, видані керівниками установ або філій підприємства, не можуть суперечити документам з аналогічних питань, виданим органами управління або керівництвом підприємства.

Нормативно-правовий документ повинен мати:

- коротке найменування, що відповідає його змісту;

- загальні положення, в яких містяться посилання у відповідності з якими законодавчими та нормативними актами та на виконання яких актів чи документів видається даний документ. Тут же вказується призначення документа та кого він стосується, види діяльності, які він регулює.

В окремих випадках у цьому розділі можуть подаватись умови, якими обумовлюється видання такого документу.

В деяких документах з метою єдиного розуміння основних положень документа в цьому розділі чи окремим розділом може подаватись визначення основних понять і термінів, які використовуються в документі:

- розділи, в яких подається основний зміст документа;

- перелік нормативно-правових документів або окремих їх пунктів, які втрачають чинність у зв’язку з прийняттям даного документа;

- додатки ( розрахунки, таблиці, зразки документі, бланків, схеми та ін.)

В Концепції безпеки діяльності підприємства подаються відомості про політику підприємства щодо забезпечення безпеки його діяльності на ринку, основні засади організації та функціонування системи безпеки;

Положення, порядки настанови мають визначити і регулювати окремі види безпеки діяльності підприємства, банку. Положення про підрозділ безпеки, як правило містить основні засади створення підрозділу, його завдання та функції, об’єкти діяльності, структуру, права та обов’язки керівника підрозділу, інші необхідні для ефективної діяльності підрозділу норми.

Інструкції встановлюють порядок та умови здійснення відповідних заходів безпеки, виконання працівниками підприємства, банку дій щодо дотримання встановленого режиму безпеки.

Правила встановлюють обсяг, послідовність, способи та терміни виконання працівниками підприємства, банку відповідних дій, передбачених встановленим режимом безпеки.

Накази, розпорядження, розяснення, листи є правозастосовними документами розпорядчого характеру і видаються на виконання відповідних законодавчих та підзаконних актів, а також нормативно-правових документів підприємства, банку з питань безпеки їх діяльності. Як правило, тексти таких документів складаються з двох частин. У першій – зазначається підстава або обґрунтування складання документа, у другій – висновки, пропозиції, рішення, розпорядження, вимоги, прохання.

Всі документи узгоджуються з підрозділами (посадовими особами), яких вони стосуються та затверджуються (підписуються) відповідними керівниками. Окремі документи можуть затверджуватися рішеннями відповідних органів управління (рішення, протоколи).Крім того, такі документи, як інструкції та правила, можуть вводитись в дію наказами керівника підприємства. Всі документи мають бути зареєстровані в установленому на підприємстві, банку порядку. Нормативно-правові документи підприємства, банку з питань безпеки та охорони їх діяльності мають переважно таємний та конфіденційний характер.

Нормативно-правові документи підприємства, банку з питань охорони та безпеки їхньої діяльності:

  • Окремі положення Статуту підприємства, банку з питань безпеки їхньої діяльності;

  • Концепція безпеки діяльності підприємства, банку;

  • Положення про службу безпеки підприємства, банку;

  • Правила внутрішнього трудового розпорядку роботи підприємства, банку;

  • Положення про службу охорони підприємства, банку;

  • Інструкція з пропускного і внутрішньооб’єктового режиму підприємства, банку;

  • Інструкція про порядок зберігання та використання газової і пневматичної зброї, спеціальних засобів при виконанні завдань з охорони об’єктів та офісів підприємства, банку;

  • Інструкція з охорони праці при здійсненні заходів охорони об’єктів на підприємстві, в банку.

  • Положення про комерційну таємницю та конфіденційну інформацію підприємства, банку і правила їх зберігання;

  • Інструкція про порядок виконання документів, що надходять до підприємства, банку від правоохоронних органів, судів, та інших державних установ;

  • Інструкція про проведення службових розслідувань на підприємстві, в банку;

  • Інструкція про порядок підготовки, обліку, зберігання та знищення документів, справ, видань і матеріалів, що містять комерційну таємницю підприємства, банку;

  • Положення про архів і архівну діяльність на підприємстві, в банку;

  • Пам’ятка працівникові підприємства, банку про збереження інформації з обмеженим доступом;

  • Положення про захист електронної інформації на підприємстві, в банку.

  • Положення про засади формування інформаційних ресурсів підприємства, банку;

  • Спеціальні інструкції з експлуатації та обслуговування технічних засобів охорони;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]