Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18 вопросов без 9.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
62.98 Кб
Скачать

1.Розкрити сутність фінансів. Назвіть фінансові категорії та поясніть звязок між ними.

Фінанси — особлива, специфічна форма виробничих відносин, пов’янана з процесом розподілу і перерозподілу частини вартості виробленого в країні внутрішнього валового продукту (ВВП), утворенням і використанням на цій основі цільових централізованих і децентралізованих грошових фондів суспільного призначення.

За своєю політекономічною сутністю фінанси являють собою сукупність економічних відносин між державою, організаціями, підприємствами і громадянами, які виникають при розподілі і перерозподілі товарів та послуг, вироблених в державі

  За філософською сутністю фінанси являють собою явище, яке відбувається у суспільній свідомості або у свідомості особи з приводу руху вартостей і виявляється у відносинах з іншими фізичними або юридичними особами,

Сутність фінансів відбивають наступні фінансові категорії: податки; державні прибутки; державний бюджет; державні витрати; державний кредит; фінанси держави.

Податки, що сплачуються усіма суб`єктами екон. діяльності, формують держ прибуток, який накопичується в держ бюджеті. В подальшому із держ бюджету фінансуються держ видатки У випадку, коли держ видаткиперевищують держ прибутки Д викор держ кредит. Усі 5 перерахованих вище категорій формують фінанси Д. Усі фін категорії утв піраміду, підніжжя якої скл податки, а верхівку фінансі держави. Фінанси держави скл з фінансів підприємств різних форм власності і загальнодержавних фінансів.

2.Що таке централізовані і децентралізовані грошові фонди, за рахунок чого вони утворюються.

Фінанси підприємств різних форм власності являють собою сукупність грошових відносин, що полягають в планомірному утворені розподілі і викор грошових прибутків і накопичень підприємств. За допомогою фінансів підпр формують і викор децентралізовані грошові фонди.

Загальнодержавні фінанси вкл. Держ бюджет, держ кредит і держ страхування. За допомогою загальнодерж фінансів формуються і викор централізовані грошові фонди.

Централізовані фін ресурси зосереджені в держ бюджеті, держ пенсійному фонді і фонді держ страхування. Вони утв за рахунок таких джерел: прибутки держ підпр і орг.; надходжень від держ страхування; прибутків і надходжень від зовнішньо економ діял Д.; надходжень від населення-у вигляді обов’язкових податків, надходжень від держ лоторей і позик, добровільних пожертвувань.

Децентралізовані грошові фонди знаходяться в розпоряджені підпр і орг. Різних форм власності і населення. Створюються за рахунок прибутків і накопичень: прибутку; амортизаційних відрахувань; кредити банку.

3. Що таке банки. Назвіть принципи розподілу всіх фінансово-кредитних установ.

Банки-це фін установи, що акумулюють грошові кошти, викор їх, як ресурси для надання кредитів, здійснюють грошові розрахунки, операції із золотом, іноземною валютою, здійснюють емісію грошей-це випуск грошових знаків в обіг.

Існують 4 основні принципи поділу фінансово-кредитних установ на банківські і небанківські: обов’язкове зберігання центрального банку України резервних фондів; залучення тимчасово вільних коштів до вкладів і депозитів; кредитне обслуговування клієнтів; введення рахунків і розрахунково-касове обслуговування клієнтів.

4. Назвіть джерела ресурсів НБУ. Як НБУ використовує свій прибуток.

Існують основні джерела ресурсів НБУ: статутний фонд та інші фонди банку; залишки коштів на рахунках держ скарбниці та інших урядових структур; залишки коштів на рахунках банків; кошта в обігу та в міжбанківських рахунках.

Унаслідок своєї діяльності НБУ, як і будь-яке підпр отримує прибуток, який розподіляється так: основна частина перераховується до бюджету; частина на поповнення золотовалютного запасу; частина на власні потреби

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]