Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_стор_я преси к_н.19 поч.20 ст. Синичич, в_дпов....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
317.44 Кб
Скачать

32. Преса молодіжних парамілітарних організацій.

„Сокіл”. Організації відновлюються після війни. Видання «Укр.. впоряд» (1923) -уніфікувало накази, команди. Члени ( „Сокіл –Батько” - Гайдучок, Білостоцький, Гаврун) публікувалися у додатку «Руханка і спорт» до «Нового часу». Мета - виховувати членів через спільні справи та руханку, прогулянку, лекції, засновування бібліотек. «Сокільські вісті» (1928) стали трибуною сокільського слова, за якою обговорювали завдання, ідеологію, мету. Статті та звіти про діяльність Соколу мали методичний хар-ер. Висівський «Ґенеза сокільськї ідеї», Яців «Причинки до історії укр. сокільства». Рубрики: «Накази Сокола-Батька», «Звіти з гнізд», «З життя сокільської сім’ї», «Новинки», «Огляд сокільських свят» тощо. Теми 30-х р.р. – намагання зберегти сокільських рух; сокільське життя поза Україною, героїко-патріотична. Крім того публ. брошури Боберського, А.Будзиновського, М.Тріля, І.Калічака, І.Копача, І.Мрица; «Укр. сокіл» за кордоном.

Січ” – За ред. Ярослава Навчука тижневик «Січовий голос» (1918). висвітл. роботу органів ЗУНР та події на укр.-польському фронті, пропагує злуку з УНР. Автори: К.Трильовський, О.Назарук. Відновлено «Січові вісті» (1922 - 1925), за ред. Я. Кирчіва (Автори: : Р.Дашкевич, М.Курах, О.Павлів-Білозерський, С.Гайдучок, О.Думин, Я.Цурковський). Ст. «Наші завдання»: · пошир. Освіти; · орг-ція гімнастично-пожежних товариств; · позапартійність; · плекання здорового духу молоді. Автори публікують у матеріалах спогади про визв. змагання, худ.прозу, поезії, матеріали про відновлення січового руху. Ст.. . «Завдання січової орг-ції в теперішній час» (Б. Краців) пише про згуртування і виховання духу, проблему відсутності підготовки мас для організацій, закликає звернути увагу на виховання характерів і духу.

Пласт”. (організатори: Ст..Тисовський, Є.Монцібович, М.Федусевич, Ольга Мриц, Марія Кекиш.). Донцов у ст.. Юнацтво і Пласт” писав, що головні ідеї пласту це – „свіжий погляд сильних, могутніх, здорових мас, який лише він може відродити скалічену довгими роками ганьби моральність нації».

За ред. С.Тисовський, В.Кузьмович, С.Гайдучок, Б.Кравців, П.Ісаїв. виходить ж-л «Молоде життя» (1921). У якому зображено мету і завдання Пласту, полемічні статті, інформаційно-організаційні публікації.

За ред О. Левицького у 1923 виходить «Укр. Пласт». Рубрики: «З пластового життя», «З пластової хроніки», «Пластові вмілості», «Гри і забави», «З природи і техніки» тощо. Полеміка з польськими виданнями, захист інтересів Пласту перед владою. Політ. х-ктер видання маскувався під виховним. Додаток до «Укр. Пласту» - «Ukraine esperantisto».

Ще до війни існували рукописні видання Пласту - «Вісник»,«Багаття», «Ватра», «Пес», «Пластова стежка», «Пластовий вісник».У 1922 виходить – двотижневик «Зозуля». 1923 – «С-пл-ав» (Стрийський пластовий вісник). Видавнича діяльність – брошури, підручники («Життя в Пласті» Тисовського).

«Молоде життя» (виходив до 1930), за ред Кравціва. Автори: С.Левицький, Б.Кравців, Б.Заклинський, Є.Жарський, Є.Пеленський, П.Ісаїв, В.Янів. Ж-л висвітлював журналістський і літ. Процес, огляд преси Пласту. Основні ідеї: · розвиток нац. ідеології; · служіння Батьківщині.

«Стінна преса», «Хі-хі», «Зозуля», «Оса», «Пугач», «Вовкулаки», «Пластова зірка», «Ватра», «Шлях», «Шляхом юначок», «За сонцем», «Стежка»- ще один вид преси Пласту.

1930 – Пласт заборонили, діяльність продовжувалася в підпіллі.

„Луг”. Руханкове товариство, метою якого було просвітництво. Місячник за ред. Р.Дашевича – «Вісті з лугу» (1926). Рубрики: «Наші злидні», «Всячина», «Веселий куток». Ж-л об’єднував молодь навколо «Лугів». Луг вважався впливовим товариством на організацію життя молоді, виховання народу та молоді.

«Луговик» (1926-28) за ред. Коберського. На сторінках розгорталися суспільно-політичні теми, хроніка лугового життя, методичні поради, полеміка з „Вістями лугу”, заклики до селянства виконувати заклики провідних діячів (Драгоманова, Шевченка, Франка ) засновувати Луги. Автори: К.Коберський, О.Коберський, О.Павлів-Білозерський, С.Терлецький, К.Пушкар. У 30-х на сторінках „Вістей лугу” було опубліковано матеріали про військову техніку, а також ті, що свідчать про нормальне сприймання війни. Ніби це щось очікуване. 1938 – посвячення Лугового прапора, у публікації на цю тему «Луг» виступає як військова орг-ція. Започатковано рубрику «Організація і пропаганда». У ст. «Лугова пропаганда»: пропаганда об’єднала німецький, італійський, російський народи, вона є величезною силою. Для публікацій останніх передвоєнних років характерний мотив сили. Автори після 1932: Л.Лепкий, Р.Дашкевич, М.Козланюк, Е.Жарський, В.Пачовський, З.Пеленський, О.Олесь.