Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекции заоч.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
463.36 Кб
Скачать

Глосарій

- А -

АКЦІЯ - цінний папір без встановленого строку обертання, що свідчить про внесок паю в статутний фонд акціонерного товариства, що засвідчуєть право Ті власника на отримання частини прибутку акціонерного товариства в вигляді дивідендів, та на участь в управлінні справами акціонерноі'0 товариства. Акції можуть бути на пред'явника та іменними; привілейованими та простими.

АУКЦІОН - особливий ринок, що створюється в визначених місцях для продажу товарів, володіючих індивідуальними властивостями шляхом публічних торгів. Аукціонна торгівля використовується для збуту порівняно обмеженою переліку товарів: чай, вовна, фрукти, овочі, коні, антикваріат та ін. Проводяться аукціони в заздалегідь заявлений час з різною періодичністю.

- Б -

БІРЖОВА КОТИРОВКА - реєстрація біржовими органами курсів цінних паперів та цін, що стихійно склалися на окремі біржові товари з врахуванням біржових угод, що відбулися.

БІРЖОВІ ЗБОРИ - збори членів біржі, на яких з'ясовуються попит і пропозиції цінних паперів або біржових товарів та укладаються угоди між учасниками зборів безпосередньо через брокерів (маклерів). Порядок біржових зборів встановлюється біржовим комітетом і повинен чітко дотримуватися членами біржі.

БІРЖОВИЙ КОМІТЕТ - постійний орган біржі, що відає її поточними справами. Голова і члени обираються загальними зборами на визначений строк. В обов'язки біржового комітету входять: встановлення порядку операцій на біржі, нагляд за допуском цінних паперів та складання біржових бюлетенів; зв'язок біржі з урядовими органами, розгляд суперечок.

БІРЖОВА РАДА - орган управління біржі. Його функції аналогічні функціям біржового комітету.

- В -

ВТОРИННИЙ РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ - місце, де проходить торгівля цінними паперами, що пройшли первинний розподіл. Вторинний ринок складається з "вуличного" ринку та фондової біржі.

- Д -

.

ДІЙСНИЙ РИНОК - ринок, на якому ділер може здійснити операцію на значну суму.

ДИВІДЕНДИ - частина прибутку компанії, що розподіляється між акціонерами в залежності від кількості акцій.

.

- І -

ІНДЕКСИ АКЦІЙ - цифрові показники, які зв'язують до купи інформацію про зміну курсів окремих акцій, що котируються на біржі і тим самим роблять можливим обгрунтований прогноз про зміни вартості множини цих акцій.

- К -

КЛАСИЧНА ФОНДОВА БІРЖА - аукціон, де торгівля ведеться за допомогою обміну усними інструкціями між грейдерами.

КОМІТЕТИ БІРЖІ - комітети, що створюються з представників фірм-членів на допомогу керівному органу і персоналу біржі.

КОТИРУВАННЯ ЦІН - публічна пропозиція цін покупцем і продавцем з їх послідуючою реєстрацією. На біржах реального товару існували спеціальні котирувальні комітети, які виводили ціну по укладених за день угодах і повідомляли її поза біржею. На ф'ючерсній біржі реєструється і повідомляється поза біржею ціна по кожній укладеній угоді або при відсутності торгівлі - ціни продавців і покупців. Реєстрація цін необхідна для проведення розрахунків по угодах. Котирування цін забезпечує відкритість та підтримку конкурентних умов торгівлі.

- Л -

ЛІКВІДАЦІЯ КОНТРАКТА - продаж раніше купленого контракту.

ЛІКВІДНІСТЬ - здатність ринку поглинути певну кількість цінних паперів при даній зміні ціни на ці папери.

ЛОТ (партія) -

1) стандартна по кількості та якості партія товару;

2) один контракт на біржі;

3) будь-яка група товару, що пропонується на біржі як єдине ціле.

- М -

МАРЖА - різниця між цінами, курсами, ставками; звичайно мається на увазі надбавка до загальноприйнятого орієнтиру - вартості кредиту, що сплачується даним конкретним позичальником.

МІСЦЕ НА БІРЖІ - права: на торгівлю, мати в біржовому залі свого трейдера і здійснювати операції з любими товарами і цінними паперами, які внесені в біржовий список. Місце купується або у самої біржі, або в інших біржових фірм. Термін зберігся з того часу, коли брокери торгували цінними паперами сидячи за столом. Якщо членом валютної біржі стає її акціонер, то кошти, внесені в статутний фонд при купівлі акцій, зараховуються в якості оплати місця на біржі.

- Н -

НАКАЗ - доручення клієнта брокеру на укладання відповідним порядком угоди.

НОМІНАЛЬНА ЦІНА ОБЛІГАЦІЇ - ціна, позначена на облігації і посвідчує, що облігація представляє певний капітал, яким тимчасово користується держава. Номінальна ціна облігації включається в державний борг і виплачується власникам облігації в момент її гасіння, на номінальну ціну облігації нараховуються відсотки. Крім номінальної ціни при випуску позики держава встановлює емісійний курс, тобто ціну, по якій облігації передаються банкам для продажу. Серед власників облігації розміщуються по емісійній ціні.

НОМІНАЛЬНА ЦІНА АКЦІЇ - ціна, позначена на акції.

.

- О -

ОПЕРАЦІЙНИЙ ЗАЛ - місце проведення торгів на біржі. Місце в операційній залі для торгівлі по окремих групах товарів визначає правління біржі.

.ОПЦІОН - контракт, укладений між двома інвесторами, один з котрих виписує і продає опціон, а інший купує його і отримує право на протязі обумовленого строку купити або продати акції по фіксованій ціні. При цьому покупець опціону сплачує продавцю премію. Ризик покупця опціону обмежений цією премією, а ризик продавця знижується на розмір отриманої премії.

ОФЕРТА - формальна пропозиція певній особі укласти угоду з визначенням всіх необхідних для її укладання умов.

.

- П -

ПОЗИЦІЯ (біржова) - місяць, в якому дозволена поставка товару по ф'ючерсному контракту.

ПРОПОЗИЦІЯ - пропозиція продавця продати товар по певній ціні.

- Р -

РОЗРАХУНКОВА ПАЛАТА - орган, створений для гарантії виконання зобов'язань сторін по ф'ючерсному контракту. Через розрахункову палату оформляються контракти між продавцем і покупцем, тобто вона виступає технічним посередником між ними. Тим самим гарантується виконання зобов'язань покупцем і продавцем, досягається неособовість угод і замінність контрактів по них.

РЕАЛЬНИЙ ТОВАР - товар з негайною поставкою, на складі або з поставкою в майбутньому, що володіє індивідуальними властивостями, в протилежність ф'ючерсному контракту, що завершується, як правило, офсетною угодою.

РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ - частина фінансового ринку (окрім ринку банківських позик), на якому здійснюється купівля і продаж цінних паперів. Попит створюється компаніями і державою, яким не вистачає власних прибутків для фінансування інвестицій, а пропозиції - населенням, приватним сектором, в яких є заощадження. Задача ринку цінних паперів - забезпечення більш повного і швидкого переливу заощаджень в інвестиції по ціні, що влаштовує обидві сторони. Посередниками на ринку цінних паперів виступають брокери і інвестиційні ділери.

- С -

СУКУПНИЙ РИНОК - повна відповідальність банку перед клієнтом по двох одночасно здійснюваних угодах: касовій і форвардній.

- Т -

ТЕНДЕР - конкурсна форма розташування заказів (замовлень) на закупку на світовому ринку обладнання або приваблення підрядчиків для спорудження комплексних об'єктів, виконання інших робіт, включаючи надання інжинірингових послуг. Умови конкурсу оголошуються заздалегідь.

ТОВАРНА БІРЖА - організований ринок біржових товарів з фіксованим членством і правилами торгівлі. На товарній біржі торгують головним чином товарами однорідної і стабільної кількості, причому більшість угод укладається на умовах майбутньої поставки. Товари продаються по стандартах, що мають перелік основних ознак (якість сортність і т.д.); встановлюються певні розміри контрактів. Строки угод на товарній біржі довші, ніж на фондовій. Найбільш поширений строк 6 місяців. По кожному товару встановлюються стандартні строки ліквідації строкових угод, що полегшує діяльність розрахункових палат.

ТОРГИ - закупка товарів в формі змагання, при якій покупець оголошує конкурс для продавців на товари з певними техніко-економічними показниками.

- Ц -

ЦІНА БІРЖОВОГО ТОВАРУ - ціна, яка утворюється з біржової котировки і надбавки або знижки з неї в залежності від якості, віддаленості від місця поставки, передбачених правилами біржової торгівлі, і інших відхилень.

ЦІННИЙ ПАПІР - боргове зобов'язання (облігація, вексель) або свідоцтво на вкладений капітал (акція). Цінні папери можуть бути іменними, ордерними і на пред'явника, обертатися або не обертатися на вільному ринку. Існують цінні папери, що відносяться до нерухомості, опціони, ф'ючерсні контракти.

.

- Я -

ЯМА - ділянка приміщення біржі, підлога якої знаходиться на більш низькому рівні, ніж підлога всього залу. Це місце, де дозволено укладати біржові угоди членам біржі.

ЗМІСТ

Вступ

3

Тема 1. Класифікація і види бірж

4

Тема 2. Регулювання біржової діяльності

9

Тема 3. Основи функціонування товарних бірж

14

Тема 4. Організація роботи товариних бірж

19

Тема 5. Види та особливості біржових угод на товарних біржах

29

Тема 6. Організація та сутність діяльності фондових бірж

34

Література

39

Глосарій

42

49