Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекции заоч.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
463.36 Кб
Скачать

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

КАФЕДРА КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

Н.І.МИХАЙЛЮКОВА

В.І.Місюкевич біржова діяльність

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

для студентів спеціальності 7.05.03.01”Товарознавство та комерційна діяльність, 7.0503.02 “Товарознавство та експертиза в митній справі”

Полтава - 2004

Біржова діяльність

Опорний конспект лекцій для студентів спеціальності 7.05.03.01”Товарознавство та комерційна діяльність, 7.0503.02 “Товарознавство та експертиза в митній справі”

Автори: Михайлюкова Н.І., старший викладач кафедри комерційної діяльності та підприємництва Полтавського університету споживчої кооперації України

Місюкевич В.І., асистент кафедри комерційної діяль-

ності та підприємництва Полтавського університету

споживчої кооперації України

Рецензенти:

Писаренко В.В. к.е.н., доцент, завідувач кафедри ринкових відносин та маркетингу Полтавської державної аграрної академії

Апопій В.В. к.е.н., професор, завідувач кафедрою комерційної діяльності та підприємництва Львівської комерційної академії Укоопспілки

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ розглянутий та схвалений на засіданні кафедри комерційної діяльності та підприємництва

29.10.2002

протокол №3

Рекомендовано до видання та використання у навчальному процесі Вченою Радою пуску

«____» __________

протокол №

ВСТУП

Курс "Біржова діяльність" слід віднести до дисциплін ринкової орієнтації, що формують якісно нового спеціаліста вищої кваліфікації. Біржі посідають особливе місце в інфраструктурі сучасної ринкової економіки.

Вивчення курсу "Біржова діяльність" зумовлене необхідністю вивчення та опанування господарського механізму, відповідного до ринкових відносин. Становлення ринкових відносин, що на сучасному етапі виступає головним фактором стабілізації та піднесення економіки незалежної України, передбачає як першочерговий захід, оздоровлення фінансової системи. Одним із шляхів досягнення цієї мети є створення ринку цінних паперів. Товарні, фондові, валютні біржі є важливою складовою частиною господарського механізму ринкової економіки та займають провідне місце в системі регулювання виробництва та обігу товарів.

Головним завданням курсу "Біржова діяльність" є забезпечення студентів глибокими теоретичними знаннями та практичними навичками по основах біржової та брокерської діяльності, ознайомлення студентів з можливостями ринку цінних паперів та продажу товарів на товарних біржах країни. На сучасному етапі розвитку економіки дестабілізація біржового ринку значною мірою зумовлена деструктивністю підприємницько-біржових відносин, яка пов’язана з не завжди вдалим втручанням владних структур. Ось чому особливо актуальним є питання гармонізації підприємницько-біржових інтересів товаровиробників і посередників на оптовому ринку.

Метою викладання курсу є засвоєння студентами сутності та основ біржової діяльності.

Об'єктом вивчення курсу "Біржова діяльність" є товарні, фондові та валютні біржі, брокерські контори.

Предметом вивчення курсу є процеси та явища, що відбуваються на біржах, їх особливості та роль в інфраструктурі ринку.

Викладання курсу "Біржова діяльність" ведеться у взаємозв'язку з такими дисциплінами, як "Основи підприємництва", "Світовий ринок товарів та послуг", "Комерційна діяльність на ринку товарів та послуг”.