Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект антикоррупция.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник Феодосійського МВ

ГУМВС України в АР Крим

полковник міліції

Ністрян а.Ф.

«_____» _____________ 2011 р.

План-конспект проведення заняття з функціональної підготовки

Тема: «Поняття корупції за законодавством України. Практики застосування антикорупційного законодавства. Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення»»

Правила поведінки щодо запобігання корупції мають на меті довести до особового складу ГУМВС України в Автономній Республіці Крим потенційно небезпечні ситуації, в яких можна мимоволі бути втягнутим до корупційних дій, інформувати про наслідки таких дій, а також нагадати про сумлінне виконання обов’язків та дотримання правових норм.

Проблеми боротьби з корупцією, протидії криміналізації економіки і суспільства загалом на сьогодні є одними з найзлободенніших в Україні. Вони викликають стурбованість і занепокоєність як Президента України, Уряду, так і пересічного громадянина держави.

Корупція є одним з основних чинників, які створюють реальну загрозу національній безпеці та демократичному розвитку держави, вона негативно впливає на всі сторони суспільного життя : економіку, управління, політику, соціальну і правову сфери, громадську свідомість, міжнародні відносини.

За вчинення зазначених дій винні особи підлягають відповідальності згідно з чинними законодавством України ! і. Визначення корупції

Базовим нормативним актом, що регулює питання подолання корупції в Україні є Закон України „Про засади запобігання та протидії корупції”, що вступає в дію з 1січня 2010 року.

Цей Закон визначає основні засади запобігання та протидії корупції в публічній і приватній сферах суспільних відносин, відшкодування завданої внаслідок вчинення корупційних правопорушень шкоди, поновлення порушених прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав чи інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Цей закон визначає, що Корупція – це використання особою наданих їй службових повноважень та пов’язаних з цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди. Це може бути як фактичне одержання, так і прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб. Така вигода, обіцянка/пропозиція вигоди може бути надана самій особі або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень та пов’язаних з цим можливостей.

І і. Корупція як негативне явище

Корупція є вкрай негативним явищем, її суспільна небезпечність полягає тому, що вона :

завдає збитки всім;

підриває авторитет держави, завдає шкоди утвердженню демократичних основ суспільства;

суттєво обмежує конституційні права й свободи людини і громадянина, особливо пересічних громадян;

порушує принципи верховенства права;

призводить до гальмування та викривлення соціально-економічних реформ, перешкоджає розвитку ринкових відносин, передусім середнього та малого підприємництва, а також надходженню іноземних інвестицій;

як правило, починається з невеликих знаків уваги;

грубо порушує встановлений порядок здійснення повноважень посадовими і службовими особами органів державної влади, місцевого самоврядування, управлінських структур приватного сектору;

надає незаконні привілеї корумпованим угрупованням і кланам, підпорядковує державну владу їхнім інтересам;

сприяє криміналізації та тінізації економічних відносин, легалізації доходів, одержаних незаконним шляхом;

живить організовану злочинність, насамперед економічну, стає неодмінною умовою її існування;

порушує принципи соціальної справедливості, невідворотності покарання;

створює залежність;

нищить духовні, моральні та суспільні цінності;

ускладнює відносини з іншими державами і всією міжнародною спільнотою, унеможливлює надання іноземної допомоги;

робить людину безробітною.