Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект антикоррупция.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

VI. Поради особовому складу Міністерства внутрішніх справ України

Станьте прикладом для інших, демонструйте своєю поведінкою, що Ви не будете ані терпіти, ані підтримувати корупцію.

Негайно припиняйте спроби корупції і повідомляйте про такі спроби контактним особам з питань запобігання корупції, а також керівництву.

Якщо у Вас з’являється відчуття, що Вас хочуть попросити про послугу, що йде врозріз з Вашими обов’язками, покличте когось зі своїх колег у якості свідка.

Працюйте так, щоб Вашу роботу можна було в будь-який момент перевірити.

Чітко розділяйте службову та приватну сфери свого життя. Перевіряйте, чи немає конфлікту інтересів між Вашими службовими обов’язками та приватними інтересами.

Допомагайте розкривати випадки корупції. Інформуйте контактних осіб з питань запобігання корупції та своє керівництво, якщо Ви помічаєте ознаки корумпованої поведінки інших осіб.

Допоможіть своєму відомству визначити недосконалі організаційні структури, механізми в яких можуть виникати прояви корупції.

Проходьте відповідні курси підвищення кваліфікації з питань превентивних заходів проти корупції.

Вас вже втягнули до корупції? Звільніться від постійного страху перед викриттям! Відкрийте інформацію самі. Якщо Ваша інформація допоможе повністю виявити існуючу проблему, то це пом’якшить кримінальну чи дисциплінарну відповідальність.

До 1. Станьте прикладом для інших : демонструйте своєю поведінкою, що Ви не будете ані терпіти, ані підтримувати корупцію.

Корупцію на державній службі в ОВС легше подолати, коли кожний поставить собі за мету боротися з нею. Це відповідає і обов’язкам, які особовий склад Міністерства внутрішніх справ взяв на себе перед державною службою.

Співробітники в момент вступу на службу зобов’язуються сумлінно виконувати чинні закони та свої обов’язки. Крім того, вони повинні дотримуватися в своїй поведінці демократичного суспільного устрою в дусі Конституції України. Отже, всі співробітники мають виконувати свої обов’язки неупереджено та справедливо.

Корумпована поведінка суперечить обов’язкам та завдає шкоди авторитету Міністерства внутрішніх справ України і загалом державі. Вона руйнує віру в неупередженість та об’єктивність державної влади.

Весь особовий склад Міністерства внутрішніх справ України повинен сумлінно виконувати свої завдання, бути прикладом як для керівництва, так і для громадян.

До 2. Негайно припиняйте спроби корупції і повідомляйте про такі спроби контактним особам з питання запобігання корупції (офіцерів підрозділів внутрішньої безпеки), а також керівництву.

У зовнішніх контактах, наприклад з особами, що надають роботу, товари, послуги за державні кошти, Ви повинні з самого початку створити чіткі рамки роботи і негайно припинити спроби втягування до корупції. Вам не можна створювати враження, що Ви відкриті для „невеликих подарунків”. Не бійтеся відмовитися від подарунка або віддати його назад, супроводжуючи це прохання зрозуміти правила, яких Ви маєте дотримуватись.

Якщо Ви працюєте у сфері, що має справу з розподілом державних замовлень, то Вам необхідно бути особливо обережним до намагань третіх осіб вплинути на Ваше рішення.

Чітко дотримуйтеся права та чинного законодавства і розпоряджень про заборону прийняття винагород або подарунків.

Якщо третя особа попросила Вас зробити їй сумнівну послугу, то негайно проінформуйте про це своє керівництво і контактну особу з питань запобігання корупції. По-перше, це допоможе уникнути будь-якої підозри в корупції, по-друге, це дасть змогу вжити заходів проти третіх осіб. Якщо Ви протидієте спробам корупції, однак не оприлюднюєте їх, то Ваш співрозмовник може звернутися до когось іншого і повторити свою спробу. Захистіть своїх колег – послідовно розкрийте намагання сторонніх осіб корумпувати Вас.

Усі співробітники (керівники, колеги) повинні працювати разом, таким чином вони досягають злагоджених дій та викликатимуть довіру.

До 3. Якщо у Вас з’являється відчуття, що Вас хочуть попросити про послугу, що йде в розріз з Вашими обов’язками, покличте когось зі своїх колег у якості свідка.

Іноді у Вас може виникнути розмова. Про яку Ви підозрюєте, що Вам висунуть сумнівне прохання, яке буде нелегко відхилити. Часто в такій ситуації не допомагає однозначне дистанціювання. У таких випадках Вам не варто намагатися владнати ситуацію власними силами, а Ви можете запросити до розмови одного зі співробітників внутрішньої безпеки. Поговоріть з ним наперед та попросіть своєю поведінкою також відкидати будь-які спроби втягнути Вас до корупції.

До 4. Працюйте так, щоб Вашу роботу можна було в будь-який момент перевірити.

Ваша робота повинна бути прозорою та зрозумілою для всіх. У зв’язку з проходженням служби, як правило, Вам доведеться змінити своє місце роботи (перехід до виконання нових завдань, перехід до іншого підрозділу) або бути тимчасово відсутнім (хвороба, відпустка) тому Ваша робота повинна бути настільки прозорою, щоб в будь-який час особа, що Вас заміняє, могла виконувати Ваші обов’язки. Прозоре діловодство допоможе Вам також захиститися від явних або неявних звинувачень у несумлінності проведення контролю. Намагайтеся уникати „справ у справі” (додаткових справ) для того, щоб з самого початку унеможливити будь-яку підозру в несумлінності. Документи для внутрішнього користування повинні використовуватися лише у випадках, коли це обов’язково необхідно для виконання роботи.

До 5. Чітко розділяйте службову та приватну сфери свого життя. Перевіряйте, чи немає конфлікту інтересів між Вашими службовими обов’язками та приватними інтересами.

Спроби корупції часто починаються з того, що треті особи намагаються розширити службові контакти на приватну сферу. Відомо, що особливо складно відмовити у „невеличкому проханні”, коли в приватній сфері з цією особою існують добрі стосунки, а також коли сам працівник або його родина отримує переваги будь-якого вигляду (квитки на концерт, запрошення до дорогих ресторанів, на які не можна відповісти тим самим, тощо). Отже, в приватній сфері Ви з самого початку повинні дати зрозуміти, що Ви маєте проводити чітку межу між службовою та приватною сферою, щоб не підпасти під підозру отримання вигод.

Такого чіткого розмежування приватних інтересів та робочих завдань необхідно дотримуватися у всій своїй діяльності, незалежно від ризику бути втягнутим до корупції. У кожного громадянина є право очікувати від Вас неупередженої, справедливої, обґрунтованої поведінки. Отже, в будь-якому процесі, за який Ви несете відповідальність, перевіряйте чи не вступають Ваші власні інтереси, інтереси Ваших рідних або інтереси Міністерства внутрішніх справ України, з якими Ви пов’язані, в конфлікт з Вашими основними службовими обов’язками. Уникайте негативного враження можливої упередженості. Піклуйтеся про те, що ніхто не міг звинуватити Вас в упередженості, навіть у „атмосферному” впливі заінтересованої сторони.

Якщо в конкретних службових обов’язках Ви вбачаєте можливе зіткнення Ваших службових обов’язків та приватних інтересів або інтересів третіх осіб, з якими Ви пов’язані, то повідомте про це своє керівництво для того, щоб можна було вжити відповідних заходів (наприклад, звільнити Вас від виконання завдання).

Відмовтеся від виконання роботи за сумісництвом. Не забувайте також і про те, що виконання роботи за сумісництвом може призвести до адміністративної відповідальності у вигляді відповідних покарань.

Крім зазначеного вище, Вашому авторитету буде завдано шкоду, і авторитету всього Міністерства внутрішніх справ – якщо у випадку конфлікту інтересів Ви надали перевагу власним інтересам. Особливо це стосується випадків, коли Ви обіймаєте керівну посаду.

До 6. Допомагайте розкривати випадки корупції. Інформуйте контактних осіб з питань запобігання корупції (офіцерів підрозділів внутрішньої безпеки) та керівництво у випадках, якщо Ви помічаєте ознаки корумпованої поведінки.

Корупції можна запобігти лише, коли кожний відчуває свою відповідальність за досягнення загальної мети створення вільної від корупції організації. З одного боку це означає, що всі співробітники в рамках виконання своїх завдань повинні дбати, щоб сторонні особи не мали змоги впливати на рішення. Це також означає, що корумпованих співробітників не можна прикривати через неправильне розуміння солідарності або лояльності. У цьому питанні на всіх лежить відповідальність за розкриття протиправних діянь та захист власного підрозділу (органу). Одна „чорна вівця” шкодить всьому стаду. Не беріть участь у спробах прикриття протиправних діянь.

У кожному органі внутрішніх справ є контактна особа з питань запобігання корупції (офіцер внутрішньої безпеки). Не вагайтесь говоріть з цією особою, якщо поведінка інших співробітників дає Вам конкретні підстави підозрювати їх у хабарництві. За Вашим бажанням контактна особа буде зберігати таємницю про джерело інформації і прийме відповідне рішення. Важливо, щоб Ви висловлювали підозру лише тоді, коли у Вас для цього є достатньо підстав. Не можна допустити ситуацію, в якій осіб звинувачують, не маючи на це конкретних доказів.

До 7. Допоможіть своєму підрозділу, органу, службі визначити недосконалі організаційні структури, що унеможливлюють корупцію.

Часто процеси, що застосовуються тривалий час, призводять до створення ніш, в яких може розвиватися корупція. Це можуть бути процеси, в яких одна окрема особа несе відповідальність за розподіл пільг або недостатньо прозорі процеси роботи, які ускладнюють або роблять неможливою перевірку.

Одним із засобів ефективної нейтралізації небезпек є ротація особового складу. У сферах, що наражаються на особливу небезпеку корупції, підхід ротації особового складу необхідно застосовувати особливо інтенсивно. Для цього потрібна готовність співробітників до регулярної зміни завдань.

До 8. Якщо Ви працюєте у сфері, що пов’язана з особливим ризиком корупції, то використовуйте пропозиції підрозділів внутрішньої безпеки щодо інформування про види корупції, небезпечні ситуації, заходи запобігання корупції, кримінальні та дисциплінарні наслідки корупції. При цьому Ви дізнаєтесь, яким чином Ви самі можете запобігти корупції і як Ви маєте реагувати, коли Вас намагаються втягнути до корупції чи коли Ви бачите випадки корупції в своєму робочому оточенні. Використання таких пропозицій дасть Вам впевненість у власних силах щодо можливості розв’язання питань, пов’язаних з корупцією, у спосіб, що відповідає законодавству.