Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект антикоррупция.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

VI I. Рекомендації керівникам з питань запобігання проявам корупції

Ви маєте бути прикладом і піклуватися про своїх підлеглих. Ваша поведінка, а також увага мають велике значення для запобігання корупції. Тому Вам необхідно проявляти активність та далекоглядність у сфері керівництва та контролю за особовим складом. Особливу увагу необхідно приділяти чіткому розподілу сфер відповідальності та прозорим описам завдань співробітників, а також забезпеченню належного контролю.

До слабких місць, в яких може виникнути корупція, належать, наприклад:

недостатній контроль за оперативно-службовою та професійною діяльністю;

сліпа віра співробітникам, які працюють багато років, а також співробітників з вузькою спеціалізацією;

слабкість характеру співробітників, які працюють у сфері, пов’язаній з особливим ризиком корупції;

негативний приклад керівництва : прийняття подарунків;

відсутність наслідків викриття маніпуляцій, що призводить до відсутності страху перед покаранням.

Ви можете протидіяти цьому так :

Навчати та інформувати про небезпеку корупції.

На основі Правил поведінки з метою запобігання корупції регулярно розмовляйте зі співробітниками про обов’язки, що випливають із заборони прийняття винагород та подарунків, а також з розпоряджень щодо запобігання конфлікту інтересів.

Організаційні заходи (у рамках Ваших повноважень).

Приділяйте увагу чіткому визначенню визнанню і у разі необхідності обмеженню сфери прийняття рішення. Чітко визначайте структуру повноважень, межі прийняття рішення „на власний розсуд” та необхідність візування документів. Приділяйте особливу увагу в сферах служби, що наражаються на підвищену небезпеку корупції.

Там, де це можливо реалізуйте принцип „багато очей”, включаючи і власну сферу відповідальності. Доцільно також створювати робочі групи. Перевіряйте необхідність супроводу окремих співробітників іншими працівниками на зустрічі, проведення місцевого контролю тощо та доцільність створення „скляних офісів” для прийому відвідувачів для ого, щоб контакти співробітників зі сторонніми особами проходили лише за принципом „багато очей”. Якщо через об’єктивні причини це зробити неможливо, то організуйте проведення контролю через невеликі інтервали часу.

Запровадьте економічні інструменти управління особовим складом, особливо у тих сферах, де необхідні фахові знання набуваються досить швидко:

У сферах, що наражаються на особливо великий ризик корупції, запровадьте ротацію особового складу.

Відмова від проведення такої ротації у виняткових випадках, наприклад, коли робота потребує фахових знань, що здобуваються роками, має супроводжуватися письмовим обґрунтуванням та особливо ретельним контролем сфери роботи з боку керівництва. Якщо у Вашому підрозділі, органі практикується робота кількох співробітників в одному приміщенні, то використовуйте це для запобігання корупції в сферах, що наражаються на особливу небезпеку корупції, наприклад, через зміну робочих приміщень співробітників (змінювати завдання та сферу відповідальності при цьому необов’язково).

Запобігання корупції вимагає також підвищеного піклування про своїх підлеглих :

не забувайте про підвищену небезпеку для окремих осіб;

одним з видів піклування є постійний діалог;

звертайте увагу на робочі та приватні проблеми своїх підлеглих;

забезпечуйте необхідну допомогу, наприклад, шляхом звільнення співробітника від виконання завдання, якщо Вам стає відомо про конфлікт інтересів, що виникає внаслідок з роботою близьких цього співробітника;

особливу увагу необхідно приділяти у разі надмірного навантаження або недостатнього навантаження співробітників;

необхідно бути особливо уважним, якщо Вам стає відомо про персональні уподобання (наприклад, залежність, схильність до дорогих хобі, які складно фінансувати) або велику заборгованість співробітника. Співробітники, фінансові справи яких невпорядковані, не повинні призначатися на посади, пов’язані із закупівлями або на посади, пов’язані з особливою небезпекою спроб впливу з боку третіх осіб;

особливу увагу Вам слід також приділяти у випадках частого висловлювання незадоволеності службою в ОВС з боку працівника. У таких випадках необхідно вживати заходів.

Контроль, спосіб керівництва.

Не забувайте, що в корупції немає постраждалих, які будуть скаржитися, тому запобігання корупції залежить від Вашої уважності та поінформованості Ваших співробітників. З метою запобігання корупції необхідно контролювати за оперативно-службовою та професійною діяльністю з Вашого боку, що є одним з основних обов’язків керівника. Хибне уявлення про кооперативний стиль керівництва або позиція потурання можуть мати тяжкі наслідки в сферах служби, що наражаються на особливу небезпеку корупції.

Тому намагайтеся :

оптимізувати контроль процесів, наприклад, шляхом запровадження контрольних механізмів у підрозділі (повторний розгляд справи або подібні заходи);

уникати ізоляції окремих співробітників або їх переходу на повністю незалежний спосіб служби (роботи);

приділяти особливу увагу проявам ознак корупції;

проводити періодичну перевірку дотримання правил щодо прийняття рішення;

встановлювати прийнятність адміністративної діяльності у розмовах з громадянами.

Використовуйте можливості з підвищення кваліфікації та поінформованості щодо корупції.

Ознаки корупції, попереджувальні сигнали

Корумпована поведінка часто пов’язана з поведінкою, яку можна розцінювати як сигнали про корумпованість. Однак така оцінка пов’язана з певною невизначеністю, оскільки деякі з цих індикаторів вважаються нейтральними або навіть позитивними, хоча пізніше їх можна розпізнати як надійні сигнали.

Жодний з сигналів не є „доказом” корупції. Однак, якщо на основі деяких висловів та спостережень якась поведінка видається Вам незвичною, то Ви маєте перевірити, чи не є ці індикатори разом з умовами сфери служби ознаками небезпеки корупції.

Нейтральні сигнали.

Дуже високий життєвий стандарт, що викликає увагу та який неможливо пояснити (дорогий стиль життя, демонстрація символів статусу).

Явні підозрілі приватні контакти між працівниками та третіми особами (наприклад, запрошення, робота за сумісництвом, договори про надання консультацій або експертної оцінки, участь у бізнесі).

Незрозумілий опір зміні завдань або переводу на інше місце служби (роботи), особливо якщо перехід на інше місце служби пов’язаний з перспективою підвищення грошового забезпечення.

Робота за сумісництвом.

Нетипова, незрозуміла (наприклад, через шантаж або докори сумління), замкнутість, різкі зміни у ставленні до колег та керівництва.

Соціальні проблеми (алкогольна, наркотична залежність, залежність від азартних ігор тощо).

Надмірне честолюбство, вихваляння контактами в службовій та приватній сферах.

Використання пільг, які надають треті особи (особливі умови придбання речей, не сплачення рахунків у ресторанах, запрошення до приватних або службових заходів).

Явна щедрість підприємств (наприклад, спонсорство).