Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМ 6.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
204.8 Кб
Скачать

Аналіз результатів діяльності

Аналіз результатів діяльностіметод опосередкованого вивчення педагогічних явищ по результатам навчання і виховання.

Метод поєднує кілька дослідницьких та аналітичних процедур, які розрізняють за особливістю предмета пізнання. До таких процедур належать:

аналіз особистих документів (листів, фотографій, щоденників, автобіографій, особових справ, зошитів). Дає матеріал для психодіагностики, дослідження життєвого шляху особистості, її ставлення до навчання, рівня засвоєння знань, сформованості умінь та навичок;

аналіз офіційних матеріалів групової, колективної та масової комунікації (записів розмов, дискусій, нарад, статутів, наказів, оголошень, розпоряджень, законів, правил, газет, радіо-, телепередач, реклами). Застосовується для вивчення соціальних процесів, явищ та їх впливу на особистість, стан навчально-виховної роботи в школі;

аналіз продуктів діяльності (творчих, професійних, поведінкових, суспільних, самоорієнтованих тощо).

Метод аналізу результатів діяльності учня — аналіз результатів різних видів діяльності учня (передусім успішності, виконання громадських доручень, участі в конкурсах та ін.), який допомагає скласти уявлення про нього за реальними справами. На підставі вивченню виробів учня в майстерні, наприклад, можна зробити висновок про його акуратність, старанність у роботі. Виготовлені в технічних гуртках моделі свідчать про спрямованість інтересів і нахилів. Відповіді на уроках характеризують його пам’ять, мислення, уяву, погляди, переконання. Колекції поштових марок, малюнків і віршів в альбомі є матеріалом для висновків про спрямованість уваги; спостережливості, творчої уяви, естетичних почуттів і художніх здібностей школяра. У щоденниках учні занотовують певні події свого життя і ставлення до них.

Чимало відомостей про загальний розвиток учня, культуру його мовлення, мислення, інтереси, ідейну спрямованість тощо дає твір. Учитель пропонує тематику, яка розкриває ставлення учня до себе, свого оточення, навколишньої дійсності («Моє улюблене заняття», «Недоліки мого характеру», «Мої плани на майбутнє»). Почерпнуті з творів відомості потребують перевірки іншими методами, оскільки учні в них нерідко відображають не власні погляди і переконання, намагаючись підвести їх під загальноприйняті норми моралі. Перед написанням твору доцільно провести відверту бесіду, диспут, торкнувшись питань, які необхідно буде розкрити в ньому. Така психологічна підготовка спонукає учнів до відвертого викладу своїх думок.

Експеримент

Експериментпередбачає спостереження, яке здійснюється в спеціально організованих умовах, які необхідно створити для вивчення педагогічних явищ.

Експеримент (за укр. пед. словником) – науково поставлений дослід у галузі навчальної чи виховної роботи, спостереження досліджуваного педагогічного явища в спеціально створених і контрольованих дослідником умовах.

Експеримент є основним, найдосконалішим методом наукового дослідження.

Від педагогічного спостереження та інших методів дослідження педагогічний експеримент відрізняється тим, що тут дослідник не обмежується констатацією здобутих фактів, а активно втручається в навчально-виховний процес, змінює його, щоб встановити, як ці зміни відобразяться на його результатах.

Характеризуючи педагогічний експеримент, треба також відзначити його тісний зв’язок з іншими методами педагогічного дослідження: спостереженням, індивідуальною бесідою, анкетуванням, тестуванням. Спостереження органічно включене до структури експерименту і здійснюється на всіх етапах його практичного проведення. Індивідуальна бесіда і анкетування покликані з’ясувати, як вплинули експериментальні дії на психічний стан досліджуваних, яке викликали до себе ставлення з їхнього боку та ін.

З усього сказаного випливає специфічна риса педагогічного експерименту – його складність. Адже педагогічні впливи, яких зазнає дитина в школі, у сім’ї, на вулиці дуже численні й різноманітні. Надзвичайно складним, багатоплановим є й сам об’єкт цих впливів – розвиток індивідуальності дитини. Тому й визначити точний ефект якогось впливу дуже важко.

Розрізняють експеримент: