Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5__Dekorantivno-prikladne_mistetstvo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
79.36 Кб
Скачать
  1. Орнаментальні символи української вишивки.

Орнаментальну символіку можемо класифікувати за такими групами.

1. Зооморфна символіка.

Серед найпопулярніших тварин, які зображуються у вишивці є кінь, корова, змія, дракон, заєць, вивірка, собака.

Кінь – один з найбільш насичених символів. Термін вагітності коня дорівнює близько 12 місяців, тому на вишивці його зображують червоним, що сполучає цей образ із символікою сонця. У грецькій міфології бог сонця Фаетон керує вогняною колісницею. Аналогічну символіку має християнський Георгій.

З іншого боку співвідноситься з потойбічним світом. Коли хворий довго не міг померти, то збивали коника з його даху. Відомою є також легенда про Віщого Олега, який загинув від свого коня.

Корова – часто є центральною частиною рушникового орнаменту. Відомо, що вишиванням займались переважно жінки, тому не дивним є розуміння цієї тварини як символу життя. На голові корови іноді зображували качку або пташку, що є наочним відтворенням архаїчного міфу про походження світу. В цьому випадку образ корови підміняє світове дерево, описи якого зустрічаються у фольклорних творах:

Ой що ж було з початку світа?

Нічо не було, йно море-вода,

На тій водиці єдно деревце,

На тім деревці два помолойці (дві молоді газузі),

На тих помолойцях два ангели сидять

І вони сидять Бога ся радя:

Щоби робити світ сотворити?

Цікавим порівнянням в цьому аспекті є називання традиційного жіночого (не-дівочого) головного убору качкою.

Образ корови в такому випадку втілює принцип родючості, оскільки термін вагітності корови, наближений до людського і складає 9 місяців.

У зв’язку з цим із символом корови зіставляються поняття: коровай, кров, кровний, кревний, рос. кров (по-крівля). Вважається, що ритуальний коровай / хліб прийшов на зміну кривавим жертвоприношенням тварин, а шкірами великої рогатої худоби встеляли житло.

Змія – знак родючості, оскільки часто поряд на рушниках зустрічаються зображення рослини або дерева. Зміїне кубло часто розташовується під корінням дерева і лише у вологому ґрунті. Одночасно на світ з’являється до десятка змієнят.

Може символізувати також землю, про що свідчать лексичні зіставлення – землі / змії. В цьому аспекті наближується до жіночої символіки. Звідси походження сучасних зневажливих жіночих прізвиськ.

У традиційній культурі іноді слугує чоловічим знаком (пор.: рос. діал. уд – falos, удав – змій).

Крилатий дракон – досить рідко зустрічається як елемент традиційного орнаменту. Може бути запозиченим з геральдичних символів середньовічної Західної Європи. Однак у фольклорі зустрічаються перекази про крилатих зміїв, які залітають через комин до вдів й одиноких жінок.

Образ дракона співвідноситься з казковим крилатим конем або летючим кораблем.

Заєць – спостерігається амбівалентне ставлення до цієї тварини. З одного боку заєць не користувався популярністю у хліборобів, оскільки нищив озимину і молоді фруктові дерева. Таке ставлення відбилось як прикмета: „Коли заєць перебіжить дорогу – бути нещастю”.

З іншого – епітет „зайчик” часто вживаються як пестливий до дітей.

Вивірка – білочка. Рідко зустрічається у вишивці, оскільки стосується переважно книжної традиції. У „Слові о полку Ігоревім” поєднує верх і низ світового дерева.

Собака. Кістяки собак знаходять у зольниках часів Черняхівської культури. Про вшанування собаки / хорта у Київській Русі свідчать численні фольклорні перекази про вовкулаків, що порівнюються із скандинавськими людинововками (вервульфами) і людиноведмедями (берсерками). Можливо, що хорт є архаїчним тотемним символом.