Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5__Dekorantivno-prikladne_mistetstvo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
79.36 Кб
Скачать

6. Геометричний орнамент.

Хрест вважається одним з найдавніших символів, який позначає основний принцип орієнтації людини у просторі: право, ліво, верх, низ. Центром хреста є сама людина, тому згодом ця фігура набуває філософського значення

Основні види хрестів:

- грецький – рівні сторони;

- латинський – нижня частина довша;

- трилисний – кожне відгалуження має вигляд крину;

- патріарший – нижня частина має скісну перетинку, спрямованої з ліва на право. У християнській символіці позначає принцип піднесення душі на небо після мук розп’яття;

- шестикінечний загострений – позначає принцип внутрішньої / духовної війни, оскільки має форму меча;

- мальтійський – п’ятикінечний з подвійними розгалуженнями на краях;

- георгієвський – на краях роширюється.

- вилоподібний – повторює грецьку сігму і позначає число 100;

- андріївський – косий;

- свастика – символ Центру Всесвіту – ά Малої Ведмедиці, навколо якої обертаються всі сузір’я;

- антонівський – у формі літери Т.

Коло позначає лінію горизонту, яка обмежує наш світогляд. Подібно до цього людина встановлює штучні обмеження. Так, округлими є перші міста і найдавніші городища. Форму неправильного кола мають трипільські праміста. Коло позначає принцип вогню, оскільки сонце є округлим. Таким же є слід від вогню.

Вписаний у колі хрест позначав принцип всесвіту, тому міг позначати як землю, так і небо одночасно. Традиційно такий символ називають розеткою.

Волюта втілює ідею безперервного розвитку і безкінечності. Позначає принцип нескінченності. Невипадково з формою волюти сполучаються зображення змій, які вважались безсмертними.

Ромб – фігура, безкінечний поділ якої також утворює трикутники. Сполучається крапками і позначає жіночий дітородний орган. Перекресленими по діагоналі ромбами прикрашались зображення трипільських мадон, де крапки символізували чоловіче сім’я.

Крапка – як правило символізує сім’я, початок чогось нового, зародок.

Меандр –походить від назви ріки у Малій Азії, яка є досить покрученою. У грецькій міфології символізує лабіринт. У чистому вигляді у слов’ян зустрічається доволі рідко, частіше у вигляді ламаної лінії. Є одним з найдавніших символів, оскільки схожу структуру має дентин кістки мамонта.

Хвиляста лінія у всіх традиційних культурах позначає воду.

Восьмикутна зірка – символ, значення якого є схожим з хрестом. Часто зображується на іконах Діви Марії. У християнській містиці є втіленням одухотвореної матерії.

Якір – християнський символ, оскільки нагадує символіку хреста. Знаряддя страти святого Климентія, який проповідував на північному березі Чорного моря. Часто зустрічаються поблизу зображень Андрія і Петра, які були рибалками, а стали „ловцями душ людських”.

Літери:

А – початок, Бог, ангел, один;

Б – знання, буква;

В – вірую, знання;

Г – Господь;

Д.– Діва Марія;

Ж – життя;

М – Марія.

Часто літери позначали початкові ініціали того, кому вишивається рушник чи виконавця вишивки.