Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 2. Взаємозв’язок валютної політики і валютного регулювання.

Мета: надати студентам знання про зв’язок та відмінності валютної політики і валютного регулювання.

Завдання: з’ясувати завдання валютної політики та валютного регулювання, виявити форми та інструменти проведення валютної політики, дослідити цілі, принципи та форми валютних обмежень, особливо в Україні.

Самостійна робота студентів: підготовка фіксованих виступів:

1. Практика застосування валютних обмежень в світі.

2. Необхідність та ефективність використання валютних обмежень в Україні.

Тема 3. Організація валютного ринку в Україні та його регулювання.

Мета: сформувати у студентів систему знань щодо специфіки функціонування та особливостей операцій на валютному ринку України.

Завдання: проаналізувати організаційну структуру міжбанківського валютного ринку України (МВРУ); з’ясувати основні вимоги, що пред’являються до суб’єктів МВРУ; обговорити специфіку валютних операцій, що здійснюються на МВРУ; провести порівняльну характеристику організаційної структури та основних операцій МВРУ та провідних європейських країн; виявити органи валютного регулювання і контролю в Україні та критично проаналізувати їхні функції.

Самостійна робота студентів: підготовка фіксованих виступів:

1. Особливості функціонування УМВБ.

2. Незалежність Центрального банку: погляд на її необхідність.

Тема 4. Ліцензування валютних операцій в Україні.

Мета: ознайомити студентів з особливостями ліцензування операцій з іноземною валютою.

Завдання: з’ясувати необхідність ліцензування валютних операцій, дослідити іноземний досвід подібного ліцензування; проаналізувати основні валютні операції, що підлягають під режим ліцензування; виявити умови, що необхідно виконати для отримання ліцензії НБУ; виробити практичні навички щодо порядку отримання відповідних ліцензій; обговорити порядок переміщення валютних цінностей через митний кордон України, визначити переваги і недоліки у нормах такого переміщення; з’ясувати можливості використання готівкової іноземної валюти на території України.

Самостійна робота студентів: підготовка фіксованого виступу: Порядок переміщення фізичними особами валюти України, іноземної валюти, банківських металів і платіжних карток через митний кордон України.

Тема 5. Інші види валютних операцій, що підлягають ліцензуванню в Україні.

Мета: ознайомити студентів з особливостями ліцензування операцій з іноземною валютою.

Завдання: проаналізувати необхідність одержання резидентами коштів від іноземних кредиторів; з’ясувати особливості ліцензування операцій з одержання резидентами кредитів в іноземній валюті; обговорити необхідність та специфіку операцій з розміщення резидентами валютних цінностей на рахунках і вкладах за межами України; виробити практичні навички щодо порядку отримання відповідних ліцензій.

Самостійна робота студентів: підготовка фіксованого виступу: Особливості державного регулювання операцій, пов’язаних із здійсненням резидентами інвестицій за кордон.

Тема 6. Порядок ведення уповноваженими банками рахунків в іноземній валюті.

Мета: сформувати у студентів уявлення про основні види банківських рахунків.

Завдання: дослідити призначення поточного рахунку в іноземній валюті та порядок зарахування коштів на нього; проаналізувати порядок зарахування та зняття коштів з депозитного рахунку в іноземній валюті; набути практичних навичок щодо порядку відкриття рахунків, зарахування та зняття з них коштів, а також порядку закриття рахунків.

Самостійна робота студентів: підготовка фіксованих виступів:

  1. Порядок закриття банківських рахунків в іноземній валюті.

2. Режим вкладних рахунків в іноземній валюті фізичних осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]