Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 5. Методика написання магістерських і кандидатських дисертацій

Вимоги до підготовки магістерської і кандидатської дисертацій. Вимоги до оформлення магістерських і кандидатських дисертацій. Етапи виконання та критерії оцінювання магістерських та кандидатських дисертацій. Визначення мети та завдань дослідження. Визначення предмету і об’єкту дослідження. Робота над розділами. Формулювання наукової новизни дослідження.

Основна література: [1; 2].

Додаткова література: [1; 3; 4; 6; 8].

Тема 6. Критерії оцінки результатів наукової діяльності

Підходи до оцінки результатів наукової діяльності. Вимоги до рецензій і відзивів на наукові дослідження.

Основна література: [1; 3].

Додаткова література: [6; 10].

Тема 7. Наукова діяльність в епоху глобалізації

Актуальні напрямки наукових досліджень в галузі економічних наук. Типи сучасних вчених. Організація роботи сучасного науковця. Сучасний тайм-менеджмент.

Основна література: [1; 3].

Додаткова література: [8; 9; 10].

3. Тематика семінарських занять

Практичні заняття з курсу „Методологія наукових досліджень” передбачають обговорення проблеми методології і методів наукових досліджень, презентацію наукових статей і рефератів, підготовку рецензій та відзивів в формі індивідуальних і групових презентацій.

Тема 1. Наука як сфера людської діяльності

Мета: сформулювати у студентів розуміння суті науки, особливостей наукової діяльності, сучасних тенденцій розвитку сучасної науки, методів і методології наукового пізнання.

Тема 2. Процес наукових досліджень

Мета: сформувати у студентів практичні навички формулювання наукової проблеми, висування і обґрунтування наукових гіпотез.

Самостійна робота студентів: Визначити і сформулювати проблему для магістерської роботи в межах вибраного наукового напрямку.

Тема 3. Методи наукового пізнання

Мета: сформувати у студентів розуміння методів наукового пізнання, збору інформації і теоретичних узагальнень, практичних навичок застосування даних методів.

Тема 4. Підготовка і написання наукового реферату, наукової статі, тез конференції

Мета: сформувати у студентів практичні навички написання наукових рефератів, статей та тез конференцій. Презентація та обговорення підготовлених наукових статей.

Самостійна робота студентів: Підготовити наукові статі і тези конференції по темі магістерської роботи.

Тема 5. Методика написання магістерських і кандидатських дисертацій

Мета: сформувати у студентів практичні навички підготовки магістерських робіт, а саме формулювання мети та завдань дослідження, визначення предмету і об’єкту, визначення категоріального апарату.

Самостійна робота студентів: Сформулювати мету і завдання магістерської роботи. Визначити предмет і об’єкт магістерської роботи.

Тема 6. Критерії оцінки результатів наукової діяльності

Мета: сформувати у студентів практичні навички підготовки рецензій та відзивів на наукові праці.

Самостійна робота студентів: Написати рецензію на наукову статтю.

Тема 7. Наукова діяльність в епоху глобалізації

Мета: сформувати у студентів практичні навички розуміння актуальних проблем економічної науки та вміння формулювати наукові проблеми. Набуття практичних навичок організації і планування своєї наукової роботи.

Самостійна робота студентів: В рамках вибраного напрямку наукового дослідження сформулювати три актуальні наукові проблеми. Визначити базову категорію теоретичної частини магістерської роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]