Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 3. Організація валютного ринку в Україні та його регулювання.

Специфіка функціонування Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ). Суб’єкти УМВБ. Особливості проведення операцій на валютній секції УМВБ. Визначення ринкового курсу. Технології проведення торгів на УМВБ: голосові та електронні торги; безперервний подвійний аукціон; односторонній аукціон; фіксинг; торги в режимі “обговорення умов”; торги “по домовленості”.

Організація операцій на міжбанківському валютному ринку України (МВРУ). Суб’єкти МВРУ. Умови торгівлі валютами на МВРУ. Вимоги до банків та їхніх клієнтів при проведенні ними операцій на МВРУ.

Органи валютного регулювання і контролю в Україні. Національний банк України (НБУ), уповноважені банки, Державна податкова адміністрація України, міністерство зв’язку України, Державна митна служба: їх завдання в галузі валютного регулювання та валютного контролю.

Основна література: 1, 3, [4], 5, [6].

Додаткова література: 4, 13, 14, [20], 21, 22.

Тема 4. Ліцензування валютних операцій в Україні.

Порядок ліцензування банківських операцій з іноземною валютою. Поняття генеральної та індивідуальної ліцензії НБУ. Валютні операції, що потребують для свого проведення індивідуальної ліцензії. Порядок отримання індивідуальної ліцензії.

Організація переміщення валютних цінностей через митний кордон України. Здійснення за допомогою довідок уповноваженого банку, спеціальних дозволів або індивідуальних ліцензій вивезення, переказування, пересилання за межі України та ввезення в Україну валютних цінностей.

Використання готівкової іноземної валюти на території України. Зони та випадки, в яких можливе проведення готівкових платежів в іноземній валюті між резидентами та нерезидентами України.

Основна література: 1, 3, [4], [6].

Додаткова література: 2, 3, 5, 13, 14, [20], 21.

Тема 5. Інші види валютних операцій, що підлягають ліцензуванню в Україні.

Державне регулювання операцій з одержання резидентами позик від іноземних кредиторів. Особливості кредитування резидентів в іноземній валюті. Особливості державної реєстрації кредитних угод між резидентами і нерезидентами.

Особливості ліцензування операцій резидентів з розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах за межами України.

Регламентація державою операцій щодо інвестування за кордон. Поняття “інвестиція за кордон” та операції, що не можуть бути віднесені до цієї категорії. Основні види інвестицій: капітальна, фінансова та реінвестиція. Суб’єкти закордонного інвестування з української сторони. Кошти, що не можуть бути використані для іноземних інвестицій. Особливості ліцензування інвестицій за кордон, що здійснюються резидентами.

Основна література: 1, 3, [4], [6].

Додаткова література: 6, 7, 8, 9, 16, 21, [24.

Тема 6. Порядок ведення уповноваженими банками рахунків в іноземній валюті.

Поняття та загальна характеристика банківських рахунків. Суб’єкти, що можуть відкривати рахунки в уповноважених банках.

Поточні та вкладні рахунки: призначення, порядок відкриття та зарахування коштів на ці рахунки. Режим поточних рахунків в іноземній валюті резидентів – юридичних осіб, фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності та представництв іноземних компаній і нерезидентів-інвесторів. Режим поточних рахунків в іноземній валюті фізичних осіб. Режим вкладних рахунків в іноземній валюті фізичних осіб.

Порядок закриття рахунків.

Основна література: 2, [4], 5, [6].

Додаткова література: 4, 9, 13, 21.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]