Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_istorii_Ukrainy.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать

Антигітлерівська коаліція

воєнне та політ, об'єднання держав і народів, які під час 2-ї світ, війни боролися проти нацист. Німеччини, фашист. Італії, мілітарист. Японії та їхніх сателітів. 12.VI 1941 представники Великобританії, Австралії, Нової Зеландії, Пд. Африки, бельгійського, грец., люксемб., нідерл., норв., польс. та югосл. урядів, тимчас. уряду Чехосло-ваччини, а також Вільних французів генерала Ш. де Голля підписали Спільну Декларацію про взаємну

допомогу і відсіч агресії.

В'ячесла́в Макси́мович Чорнові́л (*24 грудня 1937 с.Єрки,Черкаської області — †25 березня 1999, Бориспіль,Київської області) — літературний критик, публіцист, діяч руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу.

Кілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаганду» (19671969, 19721979, 19801988).

Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні.

Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки.

Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод, відома також як Українська Гельсінська Група (УГГ), об'єднання діячів українського правозахисного руху, утворене в Україні 9 листопада 1976.

Пётр Ефи́мович Ше́лест (укр. Петро Юхимович Шелест; 1 (14) февраля 1908 года, село Андреевка (ныне Балаклейского района Харьковской области) — 22 января 1996 года, Московская область) — советский партийный и государственный деятель.

Член ВКП(б) с апреля 1928 года, член ЦК (1961—1976), член Политбюро (Президиума) ЦК (16.11.64 — 27.04.73, кандидат с 13.12.63). Депутат Верховного Совета СССР 5—8 созывов (1958—1974), член Президиума ВС СССР (1966—1972).

Герой Социалистического Труда (1968).

Холо́дна війна́  — термін, що позначає геополітичну й ідеологічну боротьбу між СРСР і Сполученими Штатами після Другої світової війни. Вона почалася приблизно в 1948-му, тривала (з усе меншою активністю) впродовж наступних сорока років і врешті-решт завершилася розпадом радянського блоку в 1989 році.

Вперше термін «холодна війна» застосував для опису протистояння Сполучених Штатів і Радянського Союзу Джордж Орвелл в статті «Ти і атомна бомба», що з'явилася на світ у 1945 році.

Володи́мир Васи́льович Щерби́цький (17 лютого 1918, Верхньодніпровськ, нині місто Дніпропетровської області17 лютого 1990, Київ) —— український партійний і державний діяч. З ім'ям Щербицького праві партії пов'язують посилення русифікації України, суворе переслідування діячів українського опору; зокрема з його ініціативи партійні з'їзди на Україні та вся діяльність партійного й державного апарату велася російською мовою.

Кріпосне́ пра́во, кріпацтво — за феодалізму система правових норм, що встановлювала залежність селянина від феодала і неповну власність останнього на селянина. Знаходило юридичний вираз у прикріпленні селянина до землі, праві феодала на працю і майно селянина, відчужуванні його як із землею, так і без неї, надзвичайному обмеженні дієздатності (відсутність у селянина права розпоряджатися нерухомим майном, спадщиною, виступати в суді, права державної присяги тощо).

Декларація про державний суверенітет України - документ про проголошення державного суверенітету України.

Прийнята Верховною Радою Української PCP 16 липня 1990 року. Верховна Рада Української PCP, виражаючи волю народу України, прагнучи створити демократичне суспільство, виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини, шануючи національні права всіх народів, дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України, визнаючи необхідність побудови правової держави, маючи на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України, проголошує державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її територіі на незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах.Декларація складалась з 10 розділів.

Кири́ло-Мефо́діївське бра́тство (товариство: Кирило-Мефодіївське братство) — українська таємна політична організація, що виникла в грудні 1845 — січні 1846 у Києві.

Ініціаторами створення братства виступили Василь Білозерський, Микола Гулак, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Опанас Маркевич.

Організація була названа іменами відомих слов'янських просвітителів Кирила і Мефодія.

Знаком братства став перстень з написом «Св. Кирило і Мефодій, січень 1846».

Крім організаторів, до братства незабаром увійшли: Георгій Андрузький, Олександр Навроцький, Дмитро Пильчиков, Іван Посяда, Микола Савич, Олександр Тулуб.

У квітні 1846 року до братства вступив Тарас Шевченко.

Восени 1846 року загальна кількість членів братства, за даними слідства, становила 12 осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]