Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА 1 ЧАСТИНА.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
313.34 Кб
Скачать

1.3.1. Добавки що покращують споживчі властивості мила

Якість мила і ефект застосування того або іншого мила залежить від того, якими властивостями наділені введені до складу мила екстракти або витяжки. Наприклад:

Ланолін – продукт, одержаний під час промивання овечої вовни. Це продукт поєднання гліцеридів жирних кислот з одноатомними спиртами – холестерином та ін. Тому його часто відносять до жироподібних речовин. Ланолін має ясно-жовтий колір, слабкий специфічний запах, мазеподібну консистенцію. Застосовується майже у всіх видах косметики: кремах, пудрах, губних олівцях та ін. Ланолін додає шкірі еластичність і пружність.

Гліцерин – безбарвна, прозора сиропоподібна солодка рідина. Є побічним продуктом виробництва мила. Гліцерин добре розчиняється у воді, не висихає протягом тривалого часу і не замерзає, перешкоджає розвитку бактерій і грибків. Гліцерин пом'якшує, зволожує шкіру – підходить для чутливої шкіри [3].

Вазелін – оберігає шкіру від пересихання, відповідно, мило його що містить, підходить для людей з сухою шкірою.

Мед і молоко – тонізує і живить шкіру, роблячи її м'якою і ніжною.

У сучасній косметології широко використовуються біологічно і фізіологічно активні речовини. Косметична дія багатьох видів рослин пов'язана з наявністю в них різних біологічно активних речовин. Вони утворюються в процесі життєдіяльності рослин і ефективно впливають на шкіру, надаючи сильну антисептичну, протизапальну, антимікробну, заспокійливу, терпку, пом'якшувальну дію.

Ці речовини мають різноманітний склад і відносяться до різних класів хімічних сполук - цукру, органічні кислоти, ефірні і жирні масла, вітаміни, фітонциди, слизисті і дубильні речовини, смоли, алкалоїди, мінеральні речовини та ін. Вони знаходяться в рослинах в певних співвідношеннях і дія їх на організм різна.

Екстракти і соки рослин. Алоє – володіє яскраво вираженими бактерицидними властивостями. Покращує обмін речовин, впливає на регенерацію кліток, змінює тургор.

Календула – надає бактерицидну, регенеруючу, загальнозміцнюючу дію.

Кедр – один з самих сильнодіючих засобів для лікування запальних і алергічних шкірних захворювань.

Кропива – володіє загальнозміцнюючою, протизапальною дією, укріпляє стінки кровоносних судин.

Конюшина – володіє протизапальною, антисептичною дією.

Лимонник – використовується як сильний тонізуючий засіб, покращує тонус і омолоджує шкіру.

Лопух – застосовують при випаданні волосся і вугровому висипі, фурункульозах і екземі.

Люцерна – покращує мікроциркуляцію в тканинах і органах, стабілізує обмін речовин в тканинах.

Мати-й-мачуха – володіє протизапальними, ранозагоювальними і вологозберігаючими властивостями.

Кульбаба – володіє заспокійливою дією, підсилює виведення з організму шкідливих речовин.

Подорожник – володіє протизапальною, протимікробною, ранозагоювальною, вологозберігаючою дією.

Ромашка – знімає роздратування, прискорює процес регенерації шкіри, ослабляє алергічні реакції.

Солодка – укріплює стінки судин, володіє антиалергічною, протизапальною, антивірусною дією.

Деревій – усуває почервоніння шкіри, пігментні плями, укріплює судини, використовується як сильний ранозагоювальний засіб.

Чабрець – стимулює капілярний кровотік. Використовується як антисептичний і ранозагоювальний засіб.

Чистотіл – володіє антисептичною і ранозагоювальною дією.

Шипшина – стабілізує ліпідний обмін, знижує проникність і крихкість капілярів, володіє ранозагоювальною і протизапальною дією [7].

Екстракт ялиці сприяє загоєнню дрібних тріщин, попереджає роздратування і освіта вугрів, як і мило з екстрактом дубової кори.

Екстракт звіробою, як і евкаліпта, мають протизапальну дію терпка, антисептична і спазматична дія, а також стимулює регенерацію тканин [3]. Зараз для виробництва мила використовують не тільки рослинні і тваринні жири, але і синтетичні жирні кислоти, що одержуються з продуктів переробки нафти, а також каніфоль (суміш смоляних кислот з соку хвойних дерев – «живиці»). Вищі сорти мила варять на природній сировині - кокосовому і пальмовому маслі.