Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА 1 ЧАСТИНА.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
313.34 Кб
Скачать

1.4. Класифікація туалетного мила

За консистенцією мило розрізняють: - тверде (кускове); - кремоподібне; -рідке і порошкоподібне мило.

У залежності від складу туалетне мило підрозділяється на чотири марки: -«Нейтральне» (Н); - «Екстра» (Е); - «Дитяче» (Д) і «Ординарне» (О) [15].

За призначенням туалетне мило підрозділяють на гігієнічне, лікувально - профілактичне, дезінфікуюче, дезодоруюе і спеціальне.

Форма шматка може бути прямокутно, овальною, круглою. Також мило може бути фігурним.

Види мила. Існує кілька видів мила, які відрізняються своїм складом, ефектом і призначенням.

Дитяче гігієнічне мило - виготовляється з легких природних антисептичних компонентів: екстракту ромашки, календули, шавлії, кори дуба, чебрецю. Таке мило підходить для ніжної шкіри - як дитячої, так і дорослої.

Гігієнічне антибактеріальне мило призначено для більш ретельного очищення, оскільки компоненти, що містяться в ньому, здатні вбивати бактерії. Але цей, здавалося б, безсумнівно, позитивний факт насправді не такий вже й позитивний - адже разом з небезпечними для людини бактеріями, вмирають і корисні для людини мікроорганізми. Тому користуватися антибактеріальним милом потрібно обережно - немає сенсу митися їм щодня, але якщо ви працювали на городі, чи робили іншу брудну роботу, можна очиститися більш ретельно. Також варто знати, що антибактеріальне мило сушить та старить шкіру.

Парфюмерне мило ніякими корисними властивостями похвалитися не може, але може порадувати вельми приємним запахом. Шкода тільки, що приємний мильний аромат дуже нестійкий - зберігається на шкірі тільки близько півгодини після миття. Косметичне мило містить компоненти, які захищають шкіру від пересихання - це можуть бути різні кремові добавки чи гліцерин. Таким милом варто користуватися тим, у кого суха чи нормальна шкіра [14].

1.5. Вимоги до якості, особливості упакування, маркування, зберігання та транспортування туалетного мила

Якість туалетного мила закладається на різних стадіях, починаючи з ідеї створення і до розфасовки і упаковки. На подальших етапах життєвого циклу товару в залежності від умов транспортування, зберігання, продажу і використання, якість зберігається або погіршується.

Туалетне мило повинне вироблятися з доброякісної сировини і відповідно до затвердженої рецептури, мати приємний запах, естетичність, колір, зручну форму. Мило повинне володіти високою миючою здатністю, завдяки чому видаляти забруднення будь-якого складу. Мило повинне характеризуватися підвищеною розчинністю і піноутворюючою здатністю в гарячій і холодній воді. Володіти достатньо високими естетичними властивостями, а саме: запах, колір і форма шматка мила, дизайн упаковки. Аромат мила і зовнішній вигляд упаковки визначають перший крок в покупці мила. Мило повинно мати зручну форму шматка.

За органолептичними показниками туалетне мило повинне бути твердим на дотик, однорідним (однаково забарвленим) в розрізі. Поверхня мила повинна бути гладкою, без дефектів: тріщин, випіт, смуг, плям; недопустимі нечіткий штамп і нерівний зріз (Таблиця 1.1).

Таблиця 1.1

Основні дефекти туалетного мила

Найменування дефекту

Характеристика

1

2

Тріщина

Вузьке поглиблення на поверхні, що утворилося в результаті порушення природної однорідності поверхні шматка мила

Випіт

Наявність краплинної вологи на поверхні шматка мила

Смуга

Довгий рівний слід іншого колірного відтінку або забарвлення без порушення цілісності поверхні шматка мила

Прошарок

Тонкий шар речовини, що відрізняється по структурі і колірному відтінку від основної маси шматка мила

Пляма

Місце іншого забарвлення або структури на поверхні шматка мила

Нечіткий штамп

Відтиснення на шматку мила, в якому залишається невиразним хоч би один елемент напису або малюнка

Деформація

Спотворення форми шматка мила в порівнянні з передбаченою в технічному документі. Частинки пересушеного мила, на дотик твердіші, ніж саме мило

Колір мила повинен бути рівномірним, властивий даному найменуванню; запах - приємним.

Пакування. Тверде туалетне мило випускають у вигляді кусків номінальною масою до 300 г за умови зберігання якісного числа. Мило масою 90, 100, 125, 150 г вважається найбільш зручними.

Тверде туалетне мило марок «Дитяче» і «Класичне» випускають без обгортки та в об­гортці, туалетне мило марок «Спеціальне» і «Екстра» — тільки в обгортці. Паперова обгортка туалетного мила може складатись з одного, двох або трьох шарів: - зовнішнього — у вигляді художньо оформленої етикетки з паперу - внутрішнього (або без нього), для якого використовують підпергамент, папір етикетковий, письмовий папір, обгортковий папір; - третього, для якого використовують картон для коробок, папір для пачок.

Фарби на етикетці повинні бути світло-, водо- та луготривкими; луготривкість фарби етикетки повинна бути не менше чотирьох балів. Дозволено не контролювати лу­готривкість фарби у разі використовування трьохшарової обгортки.

Друк на етикетці повинен бути чіткий, без зміщення, без плям, не розпливатися.

Туалетне мило обгортають в одношарову обгортку з ламінованого паперу, прозорих, на­півпрозорих та непрозорих матеріалів згідно з чинною нормативною документацією.

Тверде туалетне мило пакують у ящики дощані нерозбірні, в дерев'яні багатообігові ящики, в ящики з гофрованого картону, ящики з тарного картону , картонні коробки з гофрованого картону, коробкового кар­ тону, пластмасові багатообігові ящики.

Кожна коробка повинна бути обандеролена паперовою стрічкою з обгорткового паперу, паперу для пачок, мішкового паперу, клейовою стрічкою.

Маркують мило державною мовою або мовою, обумовленою у контракті на постачання.

На кожному куску мила без обгортки, або у прозорій обгортці, яка не містить текстової інформації, повинен бути чіткий штамп із зазначенням:

- назви підприємства-виробника або знака товарів та послуг

- назви і марки мила;

- номінальної маси куска;

- показники стандарту.

На кожному куску мила у прозорій, напівпрозорій та непрозорій обгортці, футлярі, коробці дозволено зазначати тільки знак товарів та послуг.

На сувенірне, фігурне та нештамповане мило, готельне дозволено знак товарів та послуг не ставити.

На етикетці, футлярі, коробці, ярлику або вкладці також можуть зазначати:

  • знак товарів та послуг;

  • назву підприємства-виробника та його юридичну адресу;

  • дату виготовлення (місяць, рік);

  • термін зберігання;

  • штриховий код продукції.

Транспортну тару маркують із нанесенням маніпуляційного знака «Берегти від вологи».

Інформацію щодо маркування, у разі постачання на експорт, обумовлюють договором або контрактом.

Тверде туалетне мило треба зберігати в сухих, закритих добре провітрюваних приміщен­нях за температури не нижче ніж мінус 5 °С та відносної вологості повітря не вище 75 %. Допус­тиме коливання відносної вологості повітря від 75 % до 90 % за окрему годину доби.

Не дозволено зберігати мило спільно з речовинами, що впливають на його органолеп­тичні і фізико-хімічні показники (добрива, вибілювачі тощо).

Під час зберігання ящики з милом треба складати штабелями висотою не більше ніж 2 м, коробки — висотою не більше ніж 1,5 м. Між рядами мила, що його зберігають, треба залишати проходи для циркуляції повітря.

Кожну партію туалетного мила супроводжують одним документом, що засвідчує якість продукції.

Виробник гарантує відповідність твердого туалетного мила вимогам цього стандарту за умови дотримування вимог транспортування і зберігання.

Строк зберігання твердого туалетного мила встановлює виробник і зазначає у технічно­му описі для мила конкретної назви. На практиці фактичний термін зберігання становить: 6 міс, 12 міс, 24 міс, 3 роки.

Тверде туалетне мило транспортують усіма видами транспорту: в критих транспортних засобах, а також в універсальних контейнерах згідно з правилами перевезення вантажів.