Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА 1 ЧАСТИНА.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
313.34 Кб
Скачать

1.2. Споживчі властивості туалетного мила

Якість туалетного мила визначається сукупністю його споживчих властивостей.

Туалетне мило надає гарний зовнішній вигляд і здоровий стан шкірі і тому має велике гігієнічне, естетичне і психологічне значення. Основна дія туалетного мила проявляється в наступних напрямках:

- очищення, зволоження, живлення, захист і профілактика. Ту чи іншу дію туалетного мила або їх комплексний ефект пов'язані насамперед зі складом компонентів. Найбільш важливими для споживача є функціональні властивості, що визначають ефективність дії мила (зволоження, живлення).

Косметичні властивості туалетного мила, проявляються через зовнішній видимий ефект поліпшення стану шкіри, завдяки зволоженню, живленню, регенерації, поліпшення обмінних процесів у шкірі, в результаті чого підвищується пружність і еластичність шкіри.

Захисні властивості туалетного мила, забезпечуються завдяки добавкам, що забезпечують лікувально-профілактичні властивості, володіють антисептичною дією.

Ергономічні властивості туалетного мила, задовольняють фізіологічні і психологічні потреби у відповідності з певними характеристиками споживачів. Вони характеризують здатність товару створювати відчуття зручності і комфортності.

Ергономічні властивості туалетного мила визначаються консистенцією, упаковкою, пристосуваннями, що полегшують користування мила та ін.

Надійність туалетного мила пов'язана перш за все з його збереженостю і визначається терміном придатності, який може бути від кількох місяців до 3 років. Більш тривалий термін придатності повинен викликати уважне ставлення до його складу, і перш за все до виду і кількості консерванту. Термін придатності туалетного мила визначений нормативними документами. Однак при використанні нових, більш якісних консервантів термін придатності збільшується, тому у виробництві туалетного мила склалася практика встановлення терміну придатності самими виробниками.

Естетичні властивості туалетного мила покликані задовольняти естетичні потреби людини.

Показниками цих властивостей є зовнішній вигляд, колір, запах, дизайн пакування, інформативність упаковки, стильова спрямованість.

Стиль відображає взаємозв'язок вмісту і зовнішнього оформлення мила. Фірмовий стиль, що визначає імідж фірми [3].

Безпека туалетного мила залежить від складу, якості вихідних компонентів, технологічного процесу отримання, умов зберігання та продажу, умов споживання.

На кожному етапі життєвого циклу в милі можуть протікати ті чи інші процеси, які викликають зміни, небезпечні для здоров'я людини. Тому для перевірки безпеки туалетного мила проводять комплекс випробувань. Для хімічних показників комплекс випробувань включає визначення водневого показника (кислотного числа або вмісту лугів). Всі ці показники визначають вплив косметичних засобів на шкіру і волосся. У туалетному милі не повинні міститися токсичні елементи - свинець, ртуть і миш'як [2].

З метою забезпечення випуску високоякісної продукції, нешкідливої для споживача необхідна ретельна оцінка токсикологічних властивостей. Токсикологія вивчає вплив хімічних речовин на організм тварин, встановлює безпечні рівні впливу, дозволяє регламентувати вміст інгредієнтів у рецептурах готових виробів. У програму токсикологічних досліджень входить дослідження, як інгредієнтів, так і готової продукції з урахуванням її призначення і умов застосування.

У зв'язку з високою біологічною активністю туалетного мила, з можливістю його проникнення в організм людини через шкіру і слизові оболонки, а також його подальший вплив на організм людини туалетне мило необхідно піддавати клінічних випробувань, з метою встановлення його нешкідливості для людей.

Оцінка безпеки заснована на впливі мила на шкіру і на загальний стан людини. Питання про безпеку туалетного мила для широкого застосування вирішується тільки після позитивних результатів усіх досліджень [9].