Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PSU-shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
264.7 Кб
Скачать

7.Платники пдв

Платниками ПДВ є:

  1. будь-яка особа, що провадить господарську діяльність і реєструється добровільно як платник податку;

  2. будь-яка особа, що зареєстрована або підлягає реєстрації як платник податку;

  3. будь-яка особа, що ввозить товари на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню;

  4. особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юрид.особи;

  5. особа-управитель майна, яка веде окремий податковий облік з ПДВ відносно господарських операцій, пов’язаних з використанням майна, що отримане в управління за договорами управлінського майна;

  6. особа, що проводить операції з постачання конфіскованого майна, знахідок, скарбів, безхазяйного майна, незалежно від того, чи досягає вона загальної суми операції із постачання товарів/послуг, визнач. Ст..181, а також незалежно від того, який режим оподаткування використ. така особа згідно із законодавством.

Порядок реєстрації, перереєстрації та анулювання реєстрації платників ПДВ регулюється: ПКУ (ст..181-184), Положенням про реєстрацію платників ПДВ, яке затвердж. Наказом ДПА №978 від 22.12.2010.

Податкове зобов’язання виникає незалежно від того,зареєстрований платник чи ні, а право на податковий кредит - у разі реєстрації.

Вимоги щодо обов’язкової реєстрації платника ПДВ: обов’язковій реєстрації підлягають якщо сума операцій з постачання товарів (робіт, послуг) протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 300000 грн без урахування ПДВ.

Вимоги щодо добровільної реєстрації:

1)сума операцій з постачання товарів іншим платникам ПДВ протягом останніх 12 календарних місяців більша або дорівнює 50% загального обсягу постачання.

2) бути зареєстрованим суб’єктом господарювання не менше 12 календарних місяців.

Особа, що підлягає реєстрації як платника ПДВ подає до органу ДПС за своїм місцем реєстрації реєстраційну заяву (форма №1-ПДВ):

  • не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсяг оподаткування операцій (300000 грн) при обов’язковій реєстрації;

  • не пізніше, ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого бажають бути платниками (при добровільній реєстрації).

Особи, що переходять на загальну систему оподаткування із спрощеної системи оподаткування подають реєстраційну заяву одночасно із поданням заяви про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування.

Реєстрація відбувається шляхом внесення даних до реєстру платників ПДВ, про що видається платнику свідоцтво протягом 10 робочих днів від дати надходження реєстраційної заяви.

Особі, що реєструється як платник податку, присвоюється індивідуальний податковий номер, який використовується для сплати податку:

  • 12-ти розрядний числовий код для юрид.осіб;

  • 10-ти розрядний код для фіз..осіб.

При обов’язковій реєстрації особа стає платником з першого числа місяця після місяця, в якому досягнуто оподатковуваний обсяг операцій, а при добровільній – із зазначеної дати у заяві.

Перереєстрація відбувається, якщо змінюється код ЄДРПОУ; податковий номер, найменування платника, місцезнаходження платника.

Подається реєстраційна заява з позначкою «Перереєстрація» та свідоцтво у 20-ти денний термін після виникнення змін. Анулювання реєстрації здійснюється за заявою платника або за рішенням відповідних органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]