Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PSU-shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
264.7 Кб
Скачать

3. Ставки акцизного податку

Ставки акцизного податку застосовуються відповідно до бази оподаткування.

При акцизному податку використовують 3 види ставок:

  1. специфічні;

  2. адвалерні;

  3. змішані.

Специфічна передбачає встановлення податку у твердих сумах на одиницю товару.

Адвалерна ставка встановлюється у % до вартості підакцизного товару.

Змішана ставка поєднує в собі і специфічну, і адвалерну.

Стаття 214 ПК передбачає, що адвалерні ставки встановлюються, виходячи з вартості підакцизних товарів за максимальними роздрібними цінами (Декларація максимальних роздрібних цін) без врахування акцизного податку та ПДВ.

Специфічні ставки враховують вагу, об’єм, кількість підакцизних товарів, об’ємів циліндрів двигуна авто та ін. натуральні показники.

Податковим кодексом визначено такі підакцизні товари:

  1. спирт етиловий, алкогольні напої, пиво;

  2. тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;

  3. нафтопродукти та скраплений газ;

  4. автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.

Ставки акцизного податку визначаються відповідно до кодів і груп товарів Української Класифікації товарів ЗЕД (УКТ ЗЕД).

Базою оподаткування акцизним податком при застосуванні адвалерних ставок є:

  1. вартість реалізованих товарів, вироблених на митній території України за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами (без ПДВ).

  2. Вартість товарів, що ввозяться на митну територію України за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами (без ПДВ).

Максимальні роздрібні ціни встановлюються виробником або імпортером шляхом декларування (Декларація про максимальні роздрібні ціни).

4. Порядок розрахунку і сплата акцизного податку

Датою виникнення податкових зобов’язань є:

  1. для вироблених га території України підакцизних товарів – дата їх реалізації виробнику; щодо зіпсованих, знищених або втрачених підакцизних товарів – дата складання відповідного акту при ввезенні підакцизних товарів;

  2. при ввезенні підакцизних товарів на територію України – дата подання декларації або дата нарахування податкового зобов’язання митним органам (декларація подається щомісяця до 20 числа самостійно платником);

  3. Датою виникнення податкових зобов'язань у разі ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України є дата подання митному органу митної декларації для митного оформлення або дата нарахування такого податкового зобов'язання митним органом.

  4. При передачі підакцизних товарів (продукції), вироблених з давальницької сировини, датою виникнення податкових зобов'язань є дата їх відвантаження виробником замовнику або за його дорученням іншій особі.

  5. При використанні підакцизних товарів (продукції) для власних виробничих потреб датою виникнення податкових зобов'язань є дата їх передачі для такого використання, крім використання для виробництва підакцизних товарів (продукції).

Щоб не виникало под. зобов’язання по підакцизних товарах, платник податку документально фіксує втрати та передає дані до податкової служби.

Якщо ставки податку визначені в іноземній валюті, то податок оплачується в нац. валюті, а розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товарів, які вироблені на митній території країни.

При ввезенні товарів на митну територію країни податок обчислюється за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, що діє на дату подання митної декларації.

Строки сплати податку:

- виробниками підакцизних товарів (продукції) протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації за місячний податковий період.

Платник податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, та імпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробів подає щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду органу державної податкової служби за місцем реєстрації декларацію акцизного податку.

При виробництві алкогольних напоїв податок сплачується при придбання марок акцизного податку.

Для власників продукції, виробленої з давальницької сировини – не пізніше дати відвантаження готової продукції.

Для імпортованих підакцизних товарів – до або в день подання митної декларації.

Для імпортерів маркованої підакцизної продукції – при придбанні марок акцизного податку із доплатою, у разі потреби, у день подання митної декларації.

Марковані підакцизні товари: алкоголь, тютюн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]