Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PSU-shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
264.7 Кб
Скачать

5. Порядок маркування алкогольних та тютюнових виробів марками акцизного збору

Порядок маркування підакцизних товарів визначається положенням : «Про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів»

Продаж марок акцизного податку вітчизняним виробникам алкогольних напоїв і тютюнових виробів провадиться на підставі:

довідок про сплату суми податку, яка розрахована за ставками на готову продукцію (для алкогольних напоїв, на виробництво яких використовується спирт етиловий неденатурований);

заявки-розрахунку кількості марок акцизного податку (далі – заявка –розрахунок);

звіту про використання марок, придбаних у попередньому місяці, за затвердженою центральним органом державної податкової служби формою у двох примірниках, один з яких залишається у продавця марок, другий (з відміткою продавця) – у виробника;

платіжного документа на перерахування плати за марки з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення.

Для одержання марок акцизного податку імпортер повинен подати продавцю таких марок заявку – розрахунок у трьох примірниках за встановленою продавцем марок формою, платіжні документи, що підтверджують внесення плати за марки та сплату податку до відповідного бюджету. Один примірник заявки-розрахунку залишається у продавця марок акцизного податку, другий – з відміткою продавця марок про сплату податку повертається імпортеру для передачі митному органу, третій – з відміткою продавця марок залишається у покупця (імпортера).

У разі виробництва на митній території України алкогольних напоїв і тютюнових виробів чи ввезення таких товарів на митну територію України платники податку зобов’язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка у такий спосіб, щоб марка акцизного податку розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару.

Маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об’ємних одиниць.

Кожна марка акцизного податку на алкогольні напої повинна мати окремий номер та позначення про суму сплаченого акцизного податку за одиницю маркованої продукції, місяць і рік випуску марки.

Кожна марка акцизного податку на тютюнові вироби повинна мати окремий номер та позначення про квартал і рік випуску марки.

З 01.01.12 маркуванню підлягатиме паливо (нафтопродукти, що ввозяться на тер. України або виробляються на тер. України ).

6. Економічна сутність та роль пдв

Суть ПДВ- непрямий податок (НП), загальнодержавний, універсальний акциз.

Універсальний акциз – НП, що встановлюється як надбавка до загального обороту з реалізації товарів за єдиною чи кількома ставками.

У податковій практиці використовуються три форми універсальних акцизів:

1. Податок з продажу, об’єктом оподаткування якого є реалізація товарів на заключному етапі (оподаткування здійснюється в США, Великобританії).

2. Податок з обороту стягується з валового обороту на всіх стадіях руху товарів (проблема – виникає подвійне оподаткування).

3. ПДВ – сплач. на всіх етапах руху товарів, робіт, послуг. Об’єктом оподаткування є не валовий оборот, а додана вартість.

Переваги ПДВ:

  • платниками податку є всі учасники руху товарів від виробника до роздрібного продавця;

  • широка база оподаткування;

  • відсутність подвійного оподаткування і кумулятивного ефекту;

  • як правило, рівні умови серед виробників та продавців щодо сплати податку;

  • ритмічність податкових надходжень;

  • дає можливість стримувати зростання цін4

  • стримує кризу перевиробництва, вирівнює можливість отримання надприбутків та регулює процеси споживання.

Недоліки ПДВ:

  • складний механізм нарахування і сплати; - ухилення від сплати податку, в т.ч. за рахунок неузгодженості законодавчих актів з оподаткування, недосконалості системи податкового обліку;

  • при відсутності прозорої системи надходжень до бюджету можлива наявність бюджетної заборгованості;

  • регресивний вплив на малозабезпечені верстви населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]