Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-Курсовые ТДИП(на распечатку).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
321.02 Кб
Скачать

1. Вибір теми курсової роботи

Вибір теми є першим етапом виконання курсової роботи. Студентам надається право обрати одну з тем, що запропоновані кафедрою теорії та історії держави і права. Перелік тем є орієнтовним. З дозволу викладача студент також має право обрати не зазначену у переліку тему курсової роботи.

При виборі теми слід враховувати свою загальнотеоретичну орієнтацію, наявність достатньої кількості джерел тощо. Тема має бути добре знайомою, сучасно-актуальною, присвяченою розгляду важливих питань юриспруденції. Крім того, рекомендується враховувати й перспективи подальшої наукової роботи, можливість використання матеріалу курсової роботи при написанні дослідницьких робіт на 2-5 курсах.

УВАГА ! При обранні теми слід обов’язково попередньо переконатись, що необхідні для дослідження матеріали теми наявні та доступні в бібліотеці університету або в інших бібліотеках.

2. Підбір джерельної бази дослідження та ознайомлення з теоретичними і практичними проблемами, які повинні бути висвітлені в роботі

Підготовку курсової роботи слід починати з повторення відповідного розділу підручника, навчального посібника, конспектів лекцій. На першому етапі написання курсової роботи студент, як правило, погано орієнтується в матеріалі, не може відмежувати суміжні питання й зосередити увагу на основних, першорядних проблемах обраної теми. Тому не варто приступати до виконання роботи без вивчення основних положень і понять навчальної дисципліни.

Після завершення опрацювання студентом відповідних розділів підручника та наукового посібника слід переходити до аналізу спеціальної літератури. Особливу увагу при цьому, необхідно звернути на:

  • наукові монографії, що стосуються теми курсової роботи;

  • наукові праці та статті, що публікуються у профільних виданнях. Зокрема, таких як:

  • збірники наукових праць: «Правова держава», «Держава і право» (збірники Інституту держави і права ім. В.М.Корецького), наукові вісники (правознавчі серії) юридичних факультетів та вузів України і Росії тощо;

  • журнали: «Право України», «Юридична Україна», «Вісник Конституційного Суду України», «Вісник Верховного Суду України», «Вісник Академії правових наук України», «Государство и право» та ін.;

  • газети: «Юридическая практика», «Юридичний вісник України» та ін.;

  • автореферати дисертаційних робіт (розміщені на сайті Національної бібліотеки України ім. В.Вернадського (www.nbuv.gov.ua));

  • нормативно-правові акти, які можуть бути використані при написанні курсової роботи;

  • інформацію, що була опублікована у мережі Internet.

Навчальну і спеціальну літературу з питань курсової роботи студент підбирає самостійно. З метою повного її виявлення необхідно використовувати різні джерела пошуку:

    • каталоги і картотеки кафедр та бібліотеки університету, а також провідних наукових бібліотек;

    • прикнижні та пристатейні списки літератури, виноски і посилання у підручниках, монографіях, словниках та ін.;

    • покажчики змісту річних комплектів спеціальних періодичних видань;

    • електронні каталоги бібліотек тощо.

Водночас, інформацію про необхідні йому праці студент може отримати, проконсультувавшись з викладачем або скориставшись списком літератури, рекомендованої до семінарських занять з курсу «Теорія держави та права».

Корисні поради.

  1. Варто пам’ятати, що складений на першому етапі список літератури є лише базовим. Він може, і навіть повинен, бути розширений у процесі написання курсової роботи за рахунок залучення нових джерел.

  2. Під час складання бібліографічного списку варто завести окремий зошит, куди буде вписуватися відповідна література. Якщо ви працюєте у декількох бібліотеках, необхідно відвести на кожну з них окрему сторінку (зошит) щоб пізніше, коли виникне потреба знову звернутись до джерела, у вас не виникло проблем з його пошуком.

  3. У процесі формування списку літератури слід одразу ретельно дотримуватись правил бібліографічного опису, щоб під час остаточного оформлення курсової роботи не виникло ускладнень через відсутність необхідних структурних елементів (рік видання, місце видання, кількість сторінок тощо).

  4. Під час роботи над формуванням списку джерел намагайтесь залучати не лише літературу, яка безпосередньо стосується вашої теми, а й таку, що висвітлює її окремі аспекти.

Приклад: В ході написання курсової роботи на тему «Республіканська форма правління: поняття, ознаки та види» студент може скористатись монографіями та статтями з конституційного права, у яких буде міститися інформація про становлення та розвиток світових держав з республіканською формою правління.