Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. рекомен.курсові 2011.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
359.42 Кб
Скачать

Висновки

Складні економічні, політичні та соціальні процеси, що відбуваються у нашій державі: тривала дія різних факторів нестабільності, порушення духовних регуляторів соціального та психічного життя створили вкрай загрозливу ситуацію для психіки особистості, для передумов повноцінного формування світогляду молоді.

Інноваційні процеси у сучасному медіа-просторі зумовлюють зміни у системі формування світогляду молоді. У ході дослідження виконано такі поставлені завдання:

1. Досліджено базові поняття світогляду. У сучасному науковому світі існує безліч визначень і трактувань терміна “світогляд”. Обґрунтовано процес формування світогляду як складний та суперечливий, у якому беруть участь різнопланові філософські поняття. Світогляд за своєю cуттю є цілісним сприйняттям людиною структури буття, узагальнюючим осмисленням сенсу та мети людського життя, віднайденням людиною головних і значимих ціннісних орієнтирів. Саме на цій основі відповідно і формується лінія людської життєдіяльності, поведінки, способи і принципи пізнання світу переконання та ідеали. За таких умов якісний рівень світогляду особистості стає виміром її духовної та інтелектуальної зрілості, внутрішнього багатства, освіченості, а також соціальної активності, гуманізму, доброти, моральної чистоти. Оперуючи таким визначенням можна говорити про поняття світогляду в інноваційній сфері мас-медіа.

2. Проаналізовано інноваційні процеси у мас-медіа. Дано визначення інноваціям та новітнім технологіям у сучасному медіа-просторі. Зазначено, що під інноваціями у сфері масової комунікації ми можемо розуміти сукупність процесів які спрямовані на покращення якості роботи ЗМІ, досягнення першочергових цілей та організація діяльності медіапростору. Відповідно, розглянуто оглядово інновації не лише у сфері професійної журналістики, що першочерговим, а й звернутися до інших суспільних сфер: соціології психології, педагогіки, у певній мірі – економіки.

3. Вивчено вплив інтернет-технологій на формування світогляду молоді. Обґрунтовано, що саме Інтернет-технолої в певній мірі направлені на рух впровадження нової суспільної свідомості у всі сфери життя інноваційні процеси сприяють змінам у філософському осмисленні дійсності – це одна із передумов ширшого використання зворотного зв'язку, що формує молоді ефект причетності до важливих громадсько-політичних подій.

Визначено, що лінгвокомунікативне поле в сучасній ситуації виявляє тенденцію до поглиблення комунікативного підходу до поняття значення, яке зумовлене необхідністю розгляду значення кожного окремого слова. Досліджено, що у словниковому складі багатьох слов'янських мов відбуваються динамічні процеси, що є типовим явищем для кінця XX століття. Дане зумовлене низкою чинників переважно екстралінгвального характеру, зокрема змінами в суспільному житті, демократизацією, більш близькими стосунками з державами всього світу. Зазначено, що в сучасній мові – це поява великої кількості неологізмів, пасивізація лексем, відродження незаконно вилучених і забутих слів.

Виконане дослідження дозволяє висловити рекомендації: врахувати результати проведеного дослідження при вдосконалення організації навчально-виховного процесу у вищих учбових закладах України.

Проведене дослідження не претендує на повне розв'язання проблеми інноваційних процесів формування світогляду молоді в сучасному медіапросторі. не вичерпує всіх аспектів порушеної проблеми. Серед подальших напрямів наукових розробок – пошук та адаптація інноваційних форм та методів формування світогляду молоді.