Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

ЗМІСТ

  1. ПЕРЕДМОВА……………………………………………………....2

  2. ПРОГРАМА КУРСУ “ПОСТАНОВКА ГОЛОСУ”.......................4

  1. ОПИС НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ...............................................4

  2. ЗМІСТ КУРСУ.............................................................................5

  3. СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ КУРСУ...................10

  1. СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ…...………..…………………..........11

  2. ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ…………...………….............14

  3. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ…...29

  4. ІНДИВІДУАЛЬНА НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА…….......31

  1. ЗАВДАННЯ І МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ............................31

  2. ЗРАЗОК АНАЛІЗУ МОВЛЕННЯ ДИКТОРА ІНФОРМАЦІЙНИХ ПЕРЕДАЧ................................................32

  1. ЗРАЗКИ ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ...................................................34

  2. ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ…………...37

  3. ЛІТЕРАТУРА ДО КУРСУ……………………….……………....40

I. Передмова

Курс “Постановка голосу” передбачено навчальним планом підготовки бакалавра журналістики у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка.

Це зумовлено, по-перше, помітним зростанням ролі й значення ораторського мистецтва в усіх сферах і галузях суспільного життя – політиці, праві, журналістиці, міжнародних відносинах, педагогіці, культурі і навіть бізнесі; по-друге, нагальною потребою студентів в ознайомленні зі своєю майбутньою професійною діяльністю та місцем і значенням у ній красномовства; по-третє, об’єктивною необхідністю розвитку і вдосконалення виразності усного мовлення студентів; по-четверте, можливість завдяки оволодінню риторикою застосувати здобуті знання та вміння з фаху у майбутній професійній практичній діяльності.

Поставити мовний голос – це означає виявити природні дані мовця, розвинути їх, збагатити та поліпшити для професійного звучання. Робота над диханням і поставою є початком такої роботи. Вона вимагає від студентів постійної праці та самоконтролю. Важливим є дотримання гігієни мовного апарату. Усе це забезпечить чіткість і ясність вимови, допоможе зробити мовлення артикуляційно правильним, акустично виразним, яке із задоволенням слухатимуть і до змісту якого прислухатимуться.

Предметом курсу є система технік, засобів і методів керування мовним апаратом для ефективного використання можливостей голосу у журналістській практиці. Об‘єктом курсу є голос як робочий інструмент публічного мовця.

Курс “Постановка голосу” ставить за мету розкрити теоретичні засади ораторського мистецтва, висвітлити методику красномовства в журналістиці, виробити у студентів навички використання власного голосу і мовлення в журналістській діяльності.

Завдання курсу: дати студентам знання про основні аспекти ораторської техніки; висвітлити голосові характеристики і методи їх розвитку; розкрити напрямки професійної постановки голосу теле- і радіожурналістів; оволодіти засобами артикуляційної, орфоепічної та логіко-інтонаційної виразності журналістського мовлення; розвивати ораторські здібності студентів, голосову та мовленнєву культуру; виробляти у майбутніх журналістів навички ефірного мовлення.

Опановуючи курс, студенти повинні знати:

  • базовий поняттєво-термінологічний апарат теорії красномовства (терміни: мішано-діафрагмаційне дихання, діапазон голосу, голосові регістри, голосові резонатори, висхідна та низхідна інтонація, артикуляція, дикція, орфоепія, начитка, жанр, телерепортаж, телеінтерв‘ю, телезвіт та інші);

  • природу та основні механізми звукоутворення, постановки мовленнєвого голосу, норми української літературної мови;

  • вимоги до техніки мовлення працівників ефіру, особливості сприймання аудиторією різних видів медійного тексту;

  • можливості застосування голосу в різних психологічних ситуаціях; основи ораторської майстерності, ведення програми.

Студенти повинні вміти:

  • добре володіти технікою ораторського голосу, контролювати мовне дихання, поставу, темп свого мовлення, вимову;

  • володіти засобами артикуляційної, орфоепічної та логіко-інтонаційної виразності журналістського мовлення;

  • аналізувати свою і чужу вимову, виявляти відхилення від орфоепічних норм, застосовувати різні способи для їх подолання;

  • створювати партитуру тексту, змінювати залежно від мовної ситуації регістри мовлення;

  • практично використовувати навички голосової та мовленнєвої культури, виразно читати тексти різних жанрів;

  • володіти комплексом вправ у сфері гігієнічного і вібраційного масажів, на м’язове розслаблення.

Курс “Постановка голосу” є важливою частиною загальноосвітньої підготовки майбутніх журналістів. Він вивчається в університеті в контексті інших журналістських та загальноосвітніх курсів (“Українська мова в професійному спілкуванні”, “Журналістська майстерність”, “Журналістська етика”, “Практична стилістика” тощо), опирається на знання, отримані при засвоєнні цих дисциплін, і сприяє успішному оволодінню їх матеріалом.

Курс “Постановка голосу” присвячений висвітленню двох ключових питань ораторського мистецтва – постановка голосу й мовлення оратора. Для цього в ньому рівноцінно представлені теоретична й методична складові, що забезпечують достатнє знання з виділених питань.

Відповідно до вимог кредитно-модульної системи курс складається з двох змістових модулів (ЗМ): ЗМ I – “Техніка голосу як необхідна передумова словесної дії”, ЗМ II – “Постановка мовлення: теорія і методика”, ЗМ III – “Виразність мовлення радіо- і тележурналістів”. Він вивчається у другому семестрі в обсязі 10 лекційних та 26 практичних годин. У зв’язку з процесами ECTS структура курсу передбачає 36 годин для самостійної роботи і 36 годин для виконання індивідуальних завдань.

У розробці курсу “Постановка голосу” використано праці Ю. Єлісовенко, І. Куляс, О. Макаренко, В. Миронченко, А. Мамалиги, Г. Олійника, М. Яцемірської та інших.