Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. рекомен.курсові 2011.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
359.42 Кб
Скачать

Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут ім. Тараса Шевченка

Методичні рекомендації до написання курсових робіт із педагогіки

для напрямків:

6.020205 Образотворче мистецтво*, 6.020204 Музичне мистецтво*, 6.010103 Технологічна освіта, 6.040102 Біологія*, 6.020303 Філологія*, 6.010201 Фізичне виховання*

Кременець – 2010

УДК 378.091.27 (07.5.8) ББК 74.580.252.45я 81 М54

Рекомендовано до друку вченою радою

Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного

інституту ім. Тараса Шевченка (протокол № від )

Рецензенти: Щербяк Ю. А. – доктор педагогічних наук, доцент Тернопільського національного економічного університету.

Кравець. Л. М. – кандидат педагогічних наук, старший викладач Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту ім. Тараса Шевченка.

Укладачі:

Данильчук Л. О. – к.п.н. доцент, докторант Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Захарчук Т. В. – аспірантка Львівського науково-практичного центру професійно-технічної освіти АПН України.

Методичні рекомендації до написання курсових робіт із педагогіки для напрямків: 6.020205 Образотворче мистецтво*, 6.020204 Музичне мистецтво*, 6.010103 Технологічна освіта, 6.040102 Біологія*, 6.020303 Філологія*, 6.010201 Фізичне виховання* / Укладачі: Л. О. Данильчук, Т. В. Захарчук ― Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут ім. Тараса Шевченка ― Кременець, 2010. ― 74 с.

Методичні рекомендації, складені на основі нормативно-правових документів, визначають уніфіковані й апробовані практикою вимоги до написання курсових робіт у вищому навчальному закладі. Видання призначено для студентів та викладачів.

© Данильчук Л. О.

© Захарчук Т. В.

©Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний

інститут ім. Тараса Шевченка

Зміст

Вступ……………………………………………………………...4

Вимоги до змісту курсової роботи……………………….…....5

Вимоги до технічного оформлення роботи………………......27

Захист курсової роботи………………………………………...30

Критерії та норми оцінювання курсової роботи..……...…….32

Додатки…………………………………………………….…...34

Список використаних джерел………………………………....73

Вступ

Важливим етапом у підготовці майбутніх учителів є написання курсової роботи з педагогіки.

Курсова робота – це навчально-дослідне завдання для студента, який вже має досвід наукової діяльності, набутий у процесі роботи над рефератами, індивідуальними навчально-дослідними завданнями; опануванні знань із загальнообов'язкових та спеціальних дисциплін гуманітарного циклу [6].

Курсова робота є складовою частиною процесу науково-методичної та професійної підготовки вчителя. Це досить складна форма самостійної, творчої роботи, яка сприяє поглибленню й розширенню системи педагогічних знань студентів, розвиває їх дослідницькі вміння та навички, творчі здібності, формує інтерес до самого процесу пізнання

Відповідно до Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсова робота виконується із метою закріплення, поглиблення й узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання та їх застосування для комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Завдання курсової роботи:

- закріпити і поглибити знання, отримані студентами у процесі навчання;

- залучити студентів до самостійної роботи із джерелами інформації;

- сформувати навички пошуку необхідних джерел і матеріалів;

- навчити студентів чітко, послідовно й грамотно викладати теоретичні положення у письмовій формі;

- розвинути вміння аналізувати, узагальнювати, робити висновки.

Тематику курсових робіт затверджує завідувач кафедри за поданням викладача, який веде лекційний курс. Для опрацювання певної теми призначається керівник – викладач кафедри. Як виняток, окремі теми можуть запропонувати самі студенти, але такі теми повинні погоджуватися із завідувачем кафедри.

Наведені нижче загальні методичні рекомендації до написання та оформлення курсових робіт розроблені на основі нормативних документів Міністерства освіти і науки України: закон України “Про освіту” в редакції від 29 березня 1996 року, закон України “Про вищу освіту”, Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах (Наказ Міністерства освіти і науки України від 02.06.1993 р. № 161); Постанови Кабінету Міністрів України № 787 від 27 серпня 2010 р. “Про перелік напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями”; Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.1998 р. № 65; Концепції педагогічної освіти, схваленої колегією Міністерства освіти України 23 грудня 1998 року, протокол № 17/25; Основні вимоги до дисертацій та авторефератів дисертацій // Бюлетень ВАК України. ― 2007. ― № 6. Приклади оформлення бібліографічного опису узгодженні відповідно до Бюлетню ВАК України. ― 2008. ― № 3 [7].

Розроблені методичні рекомендації призначені забезпечити єдині критерії виконання та оформлення курсових робіт із педагогіки.