Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lectures.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Процедура передачі повідомлення включає 5 основних етапів:

  • Створення. Посилач створює повідомлення.

  • Відправка. Посилач поміщає повідомлення в канал.

  • Доставка. Система обміну повідомленнями доставляє повідомлення з комп'ютера посилача на комп'ютер одержувача.

  • Отримання. Одержувач витягає повідомлення з каналу.

  • Обробка. Одержувач прочитує корисну інформацію.

Процедура відправки повідомлення базується на сл. принципах:

  1. "Відправити і забути" Після того, як повідомлення поміщене в канал посилач більше не турбується про його долю, оскільки система обміну пові- домленнями відповідає за гарантовану доставку.

  2. Передача з проміжним зберіганням. На кроці " Відправка" повідом- лення зберігається на комп'ютері посилача(у пам'яті або на диску). На кроці " Доставка" повідомлення доставляється з комп'ютера посилача на комп'ютер одержувача і зберігає його на комп'ютері одержувача.

Система обміну повідомленнями використовують сл. концепції:

  • Канали. Застосування об'єднані за допомогою технології обміну пові- домленнями передають дані по каналах повідомлень. Спочатку система повідомлень не утримує каналів, вони з'являються у міру визначення спо- собів взаємодії застосувань.

  • Повідомлення. Повідомлення це найменша одиниця даних, яка може передаватися по каналу повідомлень. Для передачі даних посилач розби- ває їх на пакети, які потім упаковуються в повідомлення і поміщаються в канал. Одержувач витягає повідомлення з каналу і виділяє корисні да- ні.Система обміну повідомленнями гарантує доставку повідомлень шля- хом їх повторної відправки.

  • Фільтри. У простому випадку повідомлення доставляється з комп'юте- ра посилача на комп'ютер одержувача. Проте у багатьох випадках потріб- но додаткову обробку повідомлення(наприклад, перетворення формату або перевірка відповідності заданим правилам) перш ніж воно поступить

до одержувача. Архітектура каналів і фільтрів описує процес організації багатоетапної обробки повідомлення за допомогою каналів.

  • Маршрутизація. Щоб досягти адресата повідомленню може потрібно пройти через декілька різних каналів. Із-за складності маршруту іноді по- силач не може визначити канал в який необхідно помістити повідомлення для доставки одержувачеві. В цьому випадку повідомлення передається маршрутизатору повідомлень. Маршрутизатор повідомлень є програмним компонентом, який грає роль фільтру. Маршрутизатор визначає канал в який необхідно помістити повідомлення для доставки кінцевому одержу- вачеві або наступному маршрутизатору.

  • Перетворення. У випадку якщо посилач і одержувач використовують різні формати представлення одних і тих же даних, для пеобразования фо- рмату посилача у формат одержувача повідомлення повинне пройти через проміжний фільтр - транслятор повідомлень.

  • Кінцеві точки. Більшість застосувань не мають вбудованих засобів ін- теграції. Для підключення цих додатків до системи обміну повідомлення- ми потрібно проміжний код, який враховує особливості застосування і си- стеми обміну повідомленнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]