Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lectures.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Частина 2

    1. Представлення додатка розподіленної системи

При побудові архітектури необхідно створити представлення того як додаток виглядатиме після завершення розробки. Це дозволяє прив'язати архітектуру до обмежень і рішень реального світу.

Для створення представлення виконуються наступні дії:

  • Визначення типу додатка. Чи є це застосування мобільним застосуван- ням, rich client("товстий" клієнт), Internet додатком, сервісом, Web- додат- ком, або комбінацією декількох типів?

  • Визначення обмеження впровадження. При розробці додатка повинні братися до уваги корпоративні практики і процедури, а також інфрастру- ктура на базі якої передбачається впровадження додатка. Якщо цільове середовище негнучке і незмінне, то додаток повинен відбивати обмежен- ня, існуючі в цьому середовищі. Так само повинні враховуватися атрибути якості обслуговування(Quality - of - Service(QoS)), такі як безпеку і надій- ність. Іноді необхідно вибирати компромісні рішення, наприклад із-за об- межень що накладаються мережевою топологією і використовуваними протоколами.

  • Визначення важливих архітектурних шаблонів. Наприклад широко по- ширеними архітектурними стилями є Service Oriented Architecture(SOA), client/server, рівнева(layered), шина обміну повідомленнями(message - bus). Часто використовується комбінація різних стилів.

  • Визначення відповідних технологій. Вибір відповідних технологій ба- зується на виборі типу додатка і обмежень. Вибір технологій може дикту- ватися політикою організації, обмеженнями інфраструктури, знаннями і досвідом розробників і так далі.

    1. Рівнева організація додатку

Відмінність між поняттями рівня(tier) і шару(layer) в архітектурі ПО. Шар використовується для логічного угрупування функціональності і компонентів застосування, тоді як рівень показує фізичний розподіл функціональності і компонентів застосування на різних серверах, мережах, і так далі Одинь рі- вень(tier) розташований на одному сервері може включати функціональність, що міститься в декількох шарах(layers) застосування.

Термін " рівень" використовується в контексті шаблонів(патернів) фізичного розподілу застосування, таких як 2-х рівнева(2х-звенная), 3-х рівнева, n- рів- нева архітектура.

    1. Рівнева організація, застосування, виділення рівнів

Представлення(Presentation), Бізнес(Business), і Даних(Data)

Незалежно від типу застосування, що розробляється, і наявності наявності або відсутності призначеного для користувача інтерфейсу, в процесі дизайну виділяються окремі логічно пов'язані групи компонентів. Ці логічні групи називають шарами(layers). Шари визначаються видами завдань, які вирішу- ються певним набором компонентів. Застосування шарів спрощує мож- ливість повторного використання компонентів. Кожен логічний шар, може, у свою чергу, бути розбитий на под-уровни(sub layers), компоненти яких вико- нують специфічні види завдань

Функціональність представлена цими шарами може розташовуватися як на одному, так і на різних фізичних рівнях. Якщо функціональність розташо- вується на рівнях розділених фізично, дизайн повинен відбивати це. Загаль- ноприйнято наступне розбиття функціональності на шари:

      1. Рівень представлення(Presentation layer) Цей рівень містить функції, які відповідають за взаємодію користувача і системи, і, компонентів, які на-

дають доступ до базової функціональності застосування, системи, що знаходиться в рівні бізнес-логіки.

      1. Рівень бізнес-логіки(Business layer). На цьому рівні реалізована базова функціональність системи. Компоненти цього рівня можуть надавати інтерфейс для використання сервісів цього рівня.

      2. Рівень даних(Data layer). Цей рівень надає доступ до даних, які збері- гаються системою, і до даних доступ до яких надається іншими систе- мами видалено(можливо у вигляді сервісів). Рівень даних надає інтер- фейс доступу компонентам рівня бізнес-логіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]