Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lectures.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Виклик видалених процедур

Взаємодія відбувається за допомогою видаленого виклику процедур, які ви- користовуються для виконання дій або обміну даними.

Видалений виклик процедур дозволяє застосуванню викликати функцію ін- шого застосування і передавати їй для обробки дані.

Взаємодія шляхом видаленого виклику процедур хорактеризуется сильною мірою зв'язування застосувань.

Виклик видаленої процедури набагато повільніше і менш надійний чим ви- клик локальної процедури. Збій в роботі одного застосування приведе до збою в роботі усіх застосувань, які покладаються на його функціональність.

Дозволяє отримати доступ до функціональності іншого процесу.

Обмін повідомленнями

Взаємодія між застосуваннями відбувається за допомогою системи обміну повідомленнями, які використовуються для обміну даними і виконання дій.

Для передачі даних не потрібно одночасну доступність посилача і одержува- ча. Система обміну повідомленнями підтримує слабку связываемость засто- сувань. При необхідності виконується перетворення повідомлень без повідо-

млення посилача або одержувача. Дозволяє використати різні способи доста- вки повідомлень(широкомовна розсилка, маршрутизація повідомлення одно- го одержувача або групи).

Не дозволяє повністю виключити затримку при доставці повідомлення. Рі- шення грунтовані на обміні повідомленнями складно тестувати і відлагоджу- вати.

Дозволяє обмінюватися даними і використати функціональність іншого про- цесу.

Системи обміну повідомленнями

Основні поняття і термінологія систем обміну повідомленнями

Система обміну повідомленнями - це окрема програмна система, яка вико- нує функції обміну повідомленнями. Системи обміну повідомленнями нази- вають єднальним ПО, орієнтованим на обмін повідомленнями(message - oriented middleware, MOM ).

Необхідність наявності систем обміну повідомленнями обумовлена ненадій- ністю мереж передачі даних. Система гарантує доставку даних одержувачеві у разі збою в мережі шляхом повторної відправки.

Обмін повідомленнями - ця асинхронна взаємодія між програмами з гаран- тією доставки інформації. Програми обмінюються між собою пакетами да- них, які називаються повідомленнями.

Канал або черга - це логічний маршрут, який об'єднує програми і викорис- товується для транспортування повідомлень. Канал нагадує масив повідом- лень, доступних для одночасного використання багатьма застосуваннями.

Посилач або постачальник - програма яка розміщує повідомлення в каналі. Одержувач або споживач - це програма, яка отримує і потім видаляє повідо- млення з каналу.

Повідомлення є деякою структурою даних - рядком, байтовим масивом, за- писом або об'єктом.

Повідомлення може бути інтерпретоване:

  • Як дані, що містяться в нім

  • Як команда, яку необхідно виконати одержувачеві

  • Як опис події, яка сталася на стороні посилача

Повідомлення складається з двох частин - заголовка і тіла повідомлення.

Заголовок повідомлення містить метадані(хто відправив, куди слід передати, і так далі), які використовуються системою обміну повідомленнями і ігно- руються одержувачем повідомлення.

Тіло повідомлення містить інформацію, яка ігнорується системою обміну по- відомленнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]