Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeKONOMIChA_TYeORIYa.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
296.36 Кб
Скачать

14. Економічні інтереси : сутність , суб’єкти , класифікація.

Економічні інтереси - рушійна сила соціально-економічного розвитку.

Економічний інтерес - це реальний, зумовлений відносинами власності та принципом економічної вигоди мотив і стимул соціальних дій щодо задоволення динамічних систем індивідуальних потреб. Економічний інтерес є породженням і соціальним проявом потреби. Інтерес виникає, коли задоволення потреби усвідомлюється як конкретна мета (максимізація прибутку, привласнення товару, користування або володіння певним товаром тощо). Отже, економічні інтереси - це усвідомлені потреби існування різних суб'єктів господарювання. Генезис інтересу полягає у відборі свідомістю найважливіших потреб для задоволення, реалізації їх.

Економічні інтереси близькі до економічних потреб, і в той же час відмінні від них. Можна вважати, що економічні інтереси це суспільна форма прояву і розвитку економічних потреб. Інтереси безпосередньо пов'язані з психологією, зі звичаями, з культурним рівнем. Економіка не може функціонувати і розвиватись поза інтересами людей.

Економічні інтереси можна класифікувати за різними критеріями:

за ознакою суб’єктивності : особисті, колективні і суспільні інтереси.

за ступенем важливості: головні та другорядні

за часовою ознакою: поточні, перспективні

за об’єктом інтересів: майнові, фінансові, інтелектуальні,режиму праці та вільного часу

за ступенем усвідомлення: дійсні та помилкові

Суперечності інтересів мають як суб’єктивну (волюнтаризм) так і об’єктивну (відмінності в економічному положенні) причини. Інтереси приводяться в дію певним мотиваційним механізмом.

За суб’єктами: — особистi; — колективнi, груповi; — суспiлънi. За нагальнісьтю, важливiстю: — головнi, першочерговi; — другоряднi. За часовою ознакаю: — поточнi; — перспективнi. За об’єктами: — майновi; — фiнансовi;

15. Виробництво як суспільний процес , його сутність та структура .

Виробни́цтво — процес створення матеріальних і cycпільних благ необхідних для існування і розвитку. Створюючи певні блага люди вступають у звязки і взаємодію – виробничі відносини. Тому виробництво є завжди суспільним.

Процес виробництва за своєю структурою складається з 4-х фаз: 1) власне виробництво 2)основне виробництво

3)виробнича інфраструктура 4)соціальна інфраструктура

розподіл обмін споживання

Виробництво - це не тільки процес створення благ, необхідних для задоволення різноманітних потреб людини. Це ще й відтворен-ня самого життя людей, оскільки при цьому забезпечуються засо-би їхнього фізичного існування, а також реалізація і розвиток їхніх здібностей. У процесі виробництва взаємодіють праця і природа. Праця - людська

діяльність, спрямована на створення матеріальних і духов-них благ для задоволення потреб людей. Проте створення мате-ріальних благ у певних межах може здійснюватися і без безпосе-редньої участі людини (автоматизоване виробництво, хімічний про-цес тощо). В цьому випадку праця не зникає, вона переміщується у сферу регулювання, управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]