Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeKONOMIChA_TYeORIYa.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
296.36 Кб
Скачать

22. Сучасний ринок , його сутність та функції . Основні суб’єкти ринкової економіки.

Ринок є невідємним компонентом товарного виробництва , організаційною формою його існування . Історія ринку налічує близько 6-7 тис. років.

Найважливішими умовами його виникнення є : 1)сусп.. поділ праці , на основі якого виникають виробничі відносини між людьми у формі обміну продуктами праці. 2) економічна відокремленість суб’єктів господ. , зумовлена наявністю різних форм власності. 3) вільний обмін ресурсами , який забезпечує вільне ціноутв. Та ефективне госп.

Ринок – це сист. Економ. Відн. Пов’язана з обміном Т та послуг на основі викор. Різноманітних форм власності тов..-грошоих та товарних механізмі.

Ринок як істор. Визначена форма організації економ. Життя сусп.. характер. Такими ознаками : 1) наявність і функціонув. Різноманітних форм власності та форм господ. 2) свобода підпр. Діяльності 3) вільне ціноутворення 4) вільний вибір контрагентів – покупців , продавців Т та послуг. 5)Конкуренція 6) вільне перем . капіталів між галузями економіки і регіонами 7)відкритість нац.. економіки

Функції ринку:

Регулююча: ринок, як регулятор виробництва, через механізм ринкових законів встановлює необхідні пропорції відтворення; завдяки цінам ринок стимулює впровадження досягнень науки та техніки у виробництво — це сприяє розширенню асортименту товарів та послуг;

Стимулююча — ринок спонукає виробників товарів до зниження витрат, підвищення якості та споживчих властивостей товарів;

Розподільча — доходи споживачів і виробників у ринковій економіці диференціюються через ціни, зумовлюючи соціальне розшарування суспільства за доходами.

Алокаційна — ринок забезпечує виробництво оптимальної кількості товарів і послуг за допомогою найефективнішої комбінації ресурсів.

Інтеграційна — ринок об'єднує суб'єктів економічної системи в одне, сприяючи формуванню єдиного економічного простору як у межах окремої держави, так і в межах світової економіки.

Інформаційна: саме ринок дає об'єктивну інформацію про те, які товари мають попит; кожна фірма може регулювати власне виробництво.

Посередницька - ринок виступає посередником між виробником і споживачем.

Сануюча (оздоровча): ринок очищає суспільне виробництво від економічно слабких та не життєздатних господарських одиниць.

Для формування і ефект. Функціонування реального ринку необх такі умови : 1) реальний плюралізм типів і форм економ. Власності та форм господ. Повна свобода підпр. Діяльності. 2) Вільні ринкові ціни під впливом попиту і пропоз. 3) Здорова конкуренція 4) Вільний доступ до інф. Про ринок і суб. Госп.

5) Державне регул. Ринку 6) розвинуте антимонопольне законод. 7) розвинута ринкова інфраструктура 8) інтеграція економ. В світове госп. 8) забезп. Соц.. захисту населення

Серед безлічі учасників господарювання сучасна економічна теорія виокремлює три основні групи суб’єктів економічних відносин:

домашні (сімейні) господарства;

підприємства (фірми) різних видів, форм і господарської спеціалізації;

держава з її розгалуженим апаратом управління та захисту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]