Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
206.34 Кб
Скачать

50. Оцінка діяльності центрів відповідальності

Оцінку діяльності центрів витрат здійсн. на підставі результатів викон. бюджетів цих центрів. Для оцінки діяльн. центрів технологічних в-т використ. стандартні в-ти (в-ти, необх. для вироб. певної продук. або послуг за нормальних умов діяльн. С-ма калькул. стандартних в-т - це с-ма обліку, яка використ. стандартні в-и для: 1. контролю в-т, 2. прийняття рішень щодо цін. 3.оцінка викон. бюджетів,4.усвідомлення в-т,5.упр-ння за відхиленнями. Оцінка д-сті центрів прибутку залежить від досягнення або перевищення бюджетного прибутку. ЇЇ зазвичай здійсн. на підставі сегментного звіту про прибуток (- звіт про прибуток, що відображає доходи, витрати і фін. рез. діяльності п-ства в цілому та його основних сегментів.) Оскільки центр прибутку узагальнює доходи та в-ти різних центрів доходів та в-т,відмінність бюдж прибутку від факт можна пояснити на основі аналізу відхилень в-т і доходів. Центри інвестицій - це центр відповідальності, керівник якого контролює в-ти, доходи та інвестиції в активи центру. Найпоширеніший показник для оцінки діяльн. центрів інвестицій – це прибутковість інвестицій. Прибутковість інвестицій - це відношення прибутку до інвестованого капіталу.

51. Методика складання та взаємоузгодж. Операційних бюджетів

Операц. бюджети – це сукупність бюджетів, які відображу. доходи та в-ти п-ва. Операц. бюджети склад. з: 1) бюджетів продаж – набіл. складний аспект бюджетування, оскільки містить значну частку суб’єктивізму. Він має відображу. обсяг реаліз. продук. в натур. і вартіс. показниках. Для визнач. можливого рівня продаж викор. експертний чи статис. метод. При цьому слід зауважити. що навіть, незначні відхилення факт. обсягу продаж від запланов. можуть призвести до суттєвих змін більшості показників зведених бюджетів порівняно з їх факт. величиною. 2)бюджети вироб. – це план випеску продук. в натур. од. на бюджет періоду. Він визнач. обсяг ресурсів, необх. для забезпеч. безперебійності процесу виготов. продук. відповідно до запланов. обсягу продаж. Цей бюджет формулюєт. на підставі даних бюджету продаж з урах. зміни залишку готової продук. 3)бюджети операц. в-т – охоплюють в-ти, повяз. з упр-кою та збутовою діяльн. Мета бюджетув. таких в-т – оцінка їх велич. відповідно до заплан. рівня вироб. і продажу для досяг. стратег. цілей. 4)бюджет звіту про фін. результ. – показує, які доходи отрим. п-вом за звіт період, і які в-ти передбач. понести для забезпеч. запланов. рівня діяльн.

52. Мета та методи аналізу взаємозв’язку в-ти, обсяг діяльності, прибуток

Аналіз взаємозв’язку витрат обсягу діяльності та прибутку(СVP) є ефективним засобом планування та прийняття рішень. Оскільки СVP – аналіз робить наголос на взаємозв’язку витрат, обсягу реалізації і ціни він об’єднує всю фінансову інформацію підприємства. СVP аналіз може бути цінним інструментом для визначення ступеня та обсягу економічних проблем, що постають на підприємство і необхідні для формування та адекватного управлінського рішення.

СVP аналіз - це метод системного дослідження взаємозв’язку та прибутку підприємства з метою визначення: 1.бсягу продаж, що забезпечить відшкодування всіх витрат і отримання бажаного прибутку; 2.величини прибутку за певного обсягу продаж;

3.впливу зміни величини витрат, обсягу та ціни реалізації на прибуток підприємства; 4.оптимальної структури витрат.

СVP аналіз здійснюється за допомогою таких методів:

1.математичні методи: -метод рівняння -маржинальний дохід

2.графічні методи: -графік беззбитковості -графік взаємозв’язку обсяг-прибуток