Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
206.34 Кб
Скачать

46. Аналіз релевантності інфор. Для прийн. Рішень щодо оптимізації запасів п-ва

Виробничі й торгівельні підприємства зазвичай інвестують значні кошти відповідно у виробничі й товарні запаси. Це зумовлено різними причинами, а зокрема: - віддаленістю поста-чальника і неможливістю доставки необхідних сировини,матеріалів або товару в момент,коли у них виникне потреба;-очікуваним підвищенням цін на сировину, матеріали або товари;-ризиком нестачі ресурсів у разі раптового зростання попиту.У зв’язку цим система планування й ко-нтроль придбання, виробництва та реалізації за-пасів значною мірою визначають успіх підпри-ємства, особливо за умов нестабільної економ-іки та жорсткої конкуренції. Виходячи з цього, основною метою управління запасами є своєча-сні поставки запасів і мінімізація витрат,повяза –них із замовленням і зберіганням їх.Одним з найпоширеніших методів управління запасами є метод економічного розміру замовлення – це кількість замовлених запасів,що забезпечує оп-тимальну комбінацію витрат на придбання та зберігання їх. Для визначення оптимального рівня замовлення запасів треба враховувати ре-левантні витрати на придбання та зберігання їх.Витрати, пов’язані з запасами включають:-витрати на закупку; - в-ти на замовлення; - в-ти на зберігання; - можливі в-ти внаслідок браку запасів.В- ти на закупку запасів не є релевантн-ими,бо в-ти на придбан. 1-ці запасу не змінюєт-ться. В-ти на замовлення запасів охоплюють витрати на оформлення документів і здійснення розрахунків, пов’язаних із замовленням.До ви-трат на зберігання належать в-ти повяз. Зі збері-ганням матеріалів. В-ти через нестачу запасів-можливі втрати через відсутність достатньої к-сті запасів для задоволення виробничих потреб або потреб клієнта.

47. Суть собі варт, та завдання калькул. Собів. Прод.

Собів. - це сума в-т, віднесених на варт, певного об'єкта в-т відповідно до чітко визначеної мети УО. Калькулюв - це процес визнання собів. певного об'єкта в-т. Обєктом в-т є 1 предмет або сегмент діял., що потребує окремого вимірювання пов'язаних з ним в-т. З бєктами в-т та калькул. тісно пов'язані калькул. одиниці, які є вимірниками об'єкта калькулюв. Калькул. од. дає можливість розрах. в-ти за кожною статею окремо і в цілому При виборі кальк. од. врахов. технолог, особлив. якісні та кількісні параметри

Калькул. од. можна обєднати в такі групи: 1) натурально- кількісні; 2) умовно-натуральні; 3) вартісні; 4) умовно калкуляц. од., які хар-ть вміст корисної речов в прод.; 5) од. роботи персоналу або обладнання. Отже, калькулюв. собів. необх для того, щоб можна було здійснити шіанув. обсягів вироб. прод. в ціло му по п-ву та на рівні структ. підрозд.

48. Суть уо

УО - це обслуговуюча сфера діял., яка продукує необх. та адекватну потребам менеджменту п-ва інф. для прийняття обумовлених рішень при аналізі альтернативних варіанів дій

Предметом УО є закупівельна, виробнича, збутова, інцест. діял. п-ва загалом і її окремих структ. підрозділів. Обєкгами УО є показники, які характеризують діяльн (доходи, витрати, ін..), окреме управл. завдання, окрема сфера діяльн.

Система УО повинна відповідати таким принципам: безперервність діял., орієнт. обліку на досягн. стратег, цілей; використ. єдиних одиниць виміру; оцінка результ. діяльн.; багато раз. використ. первин і проміжкової інф.; періодичність; економічність.

49. С-ма стандарт-костинг(СК): особливості О. в-т та калькулюв. собівар. продукції

Стандарт – цек-ть необх. для вироб. продук. матер. та трудових в-т, кост- це грош. вираж. виробничих в-т на вигот. од. продук. Головною метою СК є контроль шляхом порівняння факт. і план. результ.. вияв. значних відхилень та їх усунення.

С-ма О. і калькул. в-т СК включ.: 1)розробку стандартів на спожив. всіх видів ресурсів; 2)склад. калькул. собі вар. продук. за стандартами і О. факт. в-т із визнач. відхилень від стандартів і кошторисів.

СК доцільно викор. на п-вах, де вироб. процеси постійно повторюються, і де існує чітко вираж. залежність між вхідними ресурсами та виходом продук.

Особливості О. в-т та калькул. собі вар. продук. за СК: 1) наявність стандартів спожитих ресурсів; 2)відображ. факт. в-т з розподілом їх на в-ти за стандартами та за відхил. від стандартів; 3)можливість здійсн. контролю безпосередньо в процесі вироб., що дає змогу оперативно вплину на вироб. процес.